VWD-information för kvinnor

2 min läsning

VWD Information för kvinnor

Minus

Graviditet och förlossning

Med rätt vård kan kvinnor med von Willebrands sjukdom (VWD) ha en lyckad graviditet och leverera ett friskt barn. En kvinna som har VWD bör övervakas noggrant under graviditeten av sina läkare.

Det är viktigt för en kvinnas vårdgivare att vara medveten om att hon har VWD så att planer kan göras för en säker leverans. Om en kvinna får vård på ett hemofili behandlingscentrum, bör dessa läkare och sjuksköterskor vara involverade och arbeta nära den läkare som levererar kvinnans barn. Att arbeta tillsammans på detta sätt hjälper läkaren som levererar barnet att vidta speciella säkerhetsåtgärder för att undvika skador. Dessa säkerhetsåtgärder omfattar inte användning av pincett eller en vakuumutdragare för att hjälpa barnet att leverera, om möjligt. Samma försiktighetsåtgärder för att skydda barnet gäller om fadern har VWD.

Efter leverans

Video: Att leva med Von Willebrands sjukdom

Träffa tre kvinnor och höra om sina erfarenheter av von Willebrands sjukdom.

Låg upplösning Video

Kvinnor med VWD löper risk för allvarlig blödning efter förlossningen. Under varje graviditet gör kroppen högre mängder koagulationsfaktorer för att förhindra blödning. De höga nivåerna av koagulationsfaktorer under graviditeten sjunker dock tillbaka till lägre nivåer efter förlossningen. Om kvinnan har låga nivåer av koagulationsfaktor, kan hon blöda efter leverans eller operation (till exempel efter en kejsarsnitt). Vissa kvinnor har blödning från födelsekanalen som varar länge. Detta kallas postpartumblödning och kan kräva behandling för att stoppa blödningen.

Tips

För att minska risken för problem under graviditet och efter förlossningen bör en kvinna med VWD:

  • Tala med sin läkare om hennes blödningssjukdom innan hon blir gravid.
  • Tänk på att se en läkare som specialiserat sig på högriskgraviditeter och ett sjukhus som har en hematolog (en läkare som specialiserat sig på blödningsstörningar) på personal för prenatal vård och leverans.
  • Tala med sin läkare innan du har några prenatala tester eller medicinska procedurer (till exempel amniocentes) för att ta reda på om något behöver göras för att förhindra allvarlig blodförlust.
  • Få blodprov gjort under hennes tredje trimester för att mäta nivåerna av VWF och faktor VIII i hennes blod för att hjälpa till att planera för leverans.
  • Träffa en narkosläkare (en läkare som specialiserat sig på att ge patienter läkemedel för smärtlindring) för att granska hennes alternativ för smärtstillande medicin och diskutera att ta medicin för att minska risken för blödning.

För att minska risken för att hennes barn kommer att få problem efter förlossningen bör en kvinna med VWD eller en kvinna som har barn med en man som har VWD:

  • Tala med sin läkare om chansen att hennes barn kommer att få VWD och eventuella speciella planer som behöver göras för barnet på sjukhuset där hon kommer att leverera.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!