Vulvovestibulit eller bara vestibulit

Vulvovestibulit

Vulvovestibulit är ihållande, oförklarlig smärta i vulva. Vulva är det yttre kvinnliga könsorganet inklusive huden som omger öppningen av slidan.

Det här sjukdomstillståndet kan drabba kvinnor i alla åldrar. Vulvovestibulit kan bli ett långsiktigt problem som är väldigt smärtsamt att leva med, men mycket kan göras för att lindra smärtan.

Symptom på vulvovestibulit

Huvudsymptomet är ihållande smärta i och runt vulva och vagina. Vulva ser vanligtvis normalt ut.

Smärtan kan vara:

 • Brännande, stickande, bultande eller öm
 • Utlöses av beröring, såsom under sex eller när du sätter in en tampong
 • Symptomen förvärras när du sitter ner
 • Begränsad till en del av vulva, såsom öppningen av slidan
 • Ibland kan det spridas över hela underlivet och anus

Vissa kvinnor har också problem som vaginism (där musklerna runt slidan stramar ofrivilligt), interstitiell cystit (en smärtsam blåssjukdom), smärtsamma perioder med colon irritabile (IBS).

Att ha ihållande smärta över vulva kan påverka relationer, minska sexlust och orsaka perioder med nedstämdhet och depression. Smärta i könsorganet är ofta pinsamt att prata om och kan få dig att känna dig isolerad.

När ska du söka medicinsk rådgivning?

Boka träff med en läkare eller besök din lokala sexuella hälsoklinik om du har ihållande vulvovestibulit.

Tillståndet kommer osannolikt att bli bättre på egen hand och en del av behandlingarna är endast tillgängliga på recept.

Det finns också några andra orsaker till vulval smärta som måste uteslutas. Din läkare kommer att fråga om dina symtom och kan lätt beröra din vulva med spetsen av en bomullspinne för att se om detta orsakar smärta. Undersökningen kan också kontrollera om det finns andra hälsoproblem som infektioner.

Kvinnor med vulval smärta kan ofta få det i många år innan de får diagnos och behandling. Fråga en läkare för en hänvisning till en specialist om smärtan kvarstår.

Saker du kan göra för att hjälpa till med vulvovestibulit

Livsstilsförändringar kan bidra till att minska symtomen:

 • Använda bomullsunderkläder och löst sittande kjolar eller byxor
 • Undvika doftande hygienprodukter, såsom våtservetter, bubbelbad och tvål
 • Applicera svala geler och krämer på din vulva för att lugna smärtan
 • Använd vaselin innan du simmar för att skydda vulvan från klor
 • Avstå inte helt från sex eller beröra din vulva, eftersom detta kan göra din vulva mer känslig. Om sex är smärtsamt, försök att hitta en position som är bekvämare, eller göra andra sexuellt intima aktiviteter tills du har sökt råd om penetration är smärtsamt
 • Försök att minska stress, eftersom det kan öka smärtan av vulvovestibulit

Behandlingar för vulvovestibulit

En kombination av behandlingar kan ofta hjälpa till att lindra symptomen av vulvovestibulit och minska dess inverkan på ditt liv.

Geler och smörjmedel du kan köpa

Applicera en narkosgel, såsom lidokain, upp till 20 minuter före samlag. Detta kan göra samlaget bekvämare.

För att förhindra att gelén hamnar på din partner, antingen torka av den strax innan du har sex eller be din partner att bära kondom (om du använder kondomer, använd latexfria sådana eftersom latexkondomer kan skadas av lidokain). Om din smärta är mer konstant, applicera lidokain regelbundet under dagen. Du kan också använda den över natten.

Du kan köpa rör med 5% lidokain gel, kräm eller salva över disken från ett apotek, även om det är en bra idé att få en läkares råd innan du försöker det. Vaginala smörjmedel och vattenhaltig grädde (även tillgängliga över disk från apotek och stormarknader) kan dämpa symptomen från området och hjälpa till att fukta vulva om det är torrt.

Receptbelagt läkemedel från en läkare

Konventionella smärtstillande medel som paracetamol kommer vanligtvis inte att lindra smärtan från vulvovestibulit. Men flera receptbelagda läkemedel kan vara till hjälp, bland annat:

 • Antidepressiva läkemedel som kallas amitriptylin och nortriptylin – eventuella biverkningar är dåsighet och viktökning
 • Antiepilepsiläkemedel som kallas gabapentin och pregabalin – eventuella biverkningar inkluderar yrsel, dåsighet och viktökning

Din läkare kommer antagligen att börja med en låg dos och gradvis öka den tills smärtan avtar. Du kan behöva ta medicinen i flera månader. Om du har ont i ett specifikt område kring din vulva, kan injektioner av lokalbedövning och steroider i en närliggande nerv ge tillfällig smärtlindring.

Sjukgymnastik

En fysioterapeut kan lära dig några övningar för bäckenbotten (som att klämma och släppa dina bäckenbottenmuskler) för att hjälpa till att slappna av musklerna runt din vagina.

En annan teknik för att slappna av musklerna i slidan och minska känsligheten innebär att man tillämpar övningar för att relaxera slidan. I de flesta fallen använder man släta konformade objekt med gradvis ökande storlek och längd som kan föras in i din vagina i ditt eget hem. På så vis kan du träna hemma och utvärdera effekten i din egna takt.

Vissa sjukgymnaster kan också föreslå att du försöker TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) för att minska din smärta. Det är där en maskin används för att leverera en mild elektrisk ström till det smärtsamma området.

Terapi och rådgivning

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en typ av terapi som syftar till att hjälpa dig att hantera dina problem genom att förändra hur du tänker och agerar. Det kan ofta hjälpa kvinnor att hantera den inverkan som vulvovestibulit har på deras liv. KBT fokuserar på de problem och svårigheter du har, och letar efter praktiska sätt som du kan förbättra din sinnesstämning dagligen. Psykosexuell rådgivning är till hjälp när smärta påverkar intimitet mellan dig och din partner. Detta är en typ av terapi som syftar till att ta itu med problem som rädsla och ångest om sex, och återställa ett fysiskt förhållande med din partner.

Kirurgi

Kirurgi för att avlägsna en del av vulva görs i mycket sällsynta fall. Men smärtan kan komma tillbaka och det är vanligtvis inte rekommenderat.

Möjliga orsaker till vulvovestibulit

Vulvovestibulit kan orsakas av ett problem med nerverna som försörjer vulva. Denna nervskada kan orsakas av:

 • Tidigare operation
 • Förlossning
 • Problem med nerver

Vulvovestibulit är inte smittsamt. Det har ingenting att göra med personlig hygien och är inte ett tecken på cancer. Oftast kan man inte identifiera den exakta orsaken till vulvovestibulit.

Andra orsaker till vulva smärta

Smärta i vulva är inte alltid vulvovestibulit.

Det kan ha ett antal andra orsaker, såsom:

 • Vaginala infektioner
 • Känslighet för tvål, bubbelbad eller krämer
 • Hormonet östrogen, vilket orsakar torrhet i vulva och vagina, särskilt under klimakteriet .
 • Återkommande herpesinfektion
 • Lichen sklerosus eller hudförhållanden som kan orsaka intensiv irritation och ömhet i vulva
 • I sällsynta fall, Behçets sjukdom (en störning i blodkärlen som kan orsaka genitala sår) eller Sjögrens syndrom (en störning i immunsystemet som kan orsaka vaginal torrhet)