Vitiligo: symtom, orsaker, utredning, behandling

2020-03-02
4 min läsning

Vitiligo

Vitiligo är ett långvarigt tillstånd där blekvita fläckar utvecklas på huden. Det orsakas av bristen på melanin, vilket är pigmentet i huden. Vitiligo kan påverka alla hudområden, men det händer ofta på ansikte, nacke och händer och i hudveck. De bleka områdena i huden är mer sårbara för solbränna, så det är viktigt att vara extra försiktig när du är i solen och använda solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor.

Symtom på vitiligo

De hudområden som oftast påverkas av vitiligo inkluderar:

 • Mun och ögon
 • Fingrar och handleder
 • Armhålor
 • Ljumskar
 • Könsorgan
 • Inuti munnen

Det kan också ibland utvecklas där det finns hårrötter, såsom på din hårbotten. Bristen på melanin i huden kan leda till att håret i det drabbade området blir vitt eller grått. Vitiligo börjar ofta som en blek fläck på huden som gradvis blir helt vit.

Vitiligo orsakar inte obehag för huden, såsom torrhet men kan ibland orsaka kliande. Symptomen varierar från person till person. Vissa människor får bara några små, vita fläckar, men andra får större vita fläckar som drabbar stora delar av huden. Det finns inget sätt att förutsäga hur mycket hud som kommer att påverkas. De vita fläckarna är vanligtvis permanenta.

Typer av vitiligo

Det finns 2 huvudtyper av vitiligo:

 • Icke-segmentell vitiligo
 • Segmental vitiligo

I sällsynta fall är det möjligt för vitiligo att påverka hela kroppen. Detta är känt som universell eller fullständig vitiligo.

Icke-segmentell vitiligo

Vid icke-segmentell vitiligo (även kallad bilateral eller generaliserad vitiligo) uppträder symtomen ofta på båda sidor av kroppen som symmetriska vita fläckar.

Symmetriska fläckar kan förekomma på:

 • Ryggen på händerna
 • Armarna
 • Huden runt kroppsöppningar, såsom ögonen
 • Knän
 • Armbågar
 • Fötter

Icke-segmental vitiligo är den vanligaste typen av vitiligo.

Segmental vitiligo

Vid segmental vitiligo (även känd som ensidig eller lokaliserad vitiligo) påverkar de vita fläckarna bara ett område av kroppen. Segmental vitiligo är mindre vanligt än icke-segmental vitiligo, även om det är vanligare hos barn. Det börjar vanligtvis tidigare och påverkar 3 av 10 barn med vitiligo.

Vad orsakar vitiligo?

Vitiligo orsakas av bristen på ett pigment som kallas melanin i huden. Melanin produceras av hudceller som kallas melanocyter och ger huden dess färg. I vitiligo finns det inte tillräckligt med fungerande melanocyter för att producera tillräckligt med melanin i huden. Detta gör att vita fläckar utvecklas på huden eller håret. Det är inte klart exakt varför melanocyterna försvinner från de drabbade områdena i huden.

Autoimmuna tillstånd

Icke-segmentell vitiligo (den vanligaste typen) anses vara ett autoimmun tillstånd. Vid autoimmuna förhållanden fungerar immunsystemet inte korrekt. Istället för att attackera främmande celler, såsom virus, bakterier eller parasiter, attackerar immunsystemet kroppens friska celler och vävnader. Om du har icke-segmental vitiligo förstör ditt immunförsvar hudceller som producerar melanin.

Vitiligo är också associerad med andra autoimmuna tillstånd, såsom hypertyreoidism (en överaktiv sköldkörtel), men inte alla med vitiligo kommer att utveckla dessa tillstånd.

Riskfaktorer

Du kan ha ökad risk att utveckla vitiligo utan segmentell om:

 • Andra familjemedlemmar har det
 • Du har ett annat autoimmunt tillstånd eller ärftlighet för autoimmuna sjukdomar
 • Du har melanom (en typ av hudcancer) eller icke-Hodgkinlymfom (cancer i lymfsystemet)
 • Du har särskilda förändringar i dina gener som är kända för att vara kopplade till icke- segmentell vitiligo

Kemiska ämnen

Segmental vitiligo (den mindre vanliga typen) tros orsakas av kemikalier som frigörs från nervändarna i huden. Dessa kemikalier är giftiga för hudcellerna som producerar melanin.

Faktorer som utlöser vitiligo

Det är möjligt att vitiligo kan utlösas av särskilda händelser, såsom:

 • Stressiga händelser, såsom hudskador vid förlossning
 • Allvarlig solbränna eller skärsår
 • Exponering för vissa kemikalier, till exempel på arbetet

Vitiligo orsakas inte av en infektion och du kan inte smittas från någon annan som har vitiligo.

Ställa diagnosen vitiligo

En husläkare kommer att kunna diagnostisera vitiligo efter att ha undersökt de drabbade hudområdena.

De kan fråga dig om:

 • Det finns en historia av vitiligo i din familj
 • Det finns en historia av andra autoimmuna tillstånd i din familj
 • Du har skadat de drabbade områdena i huden, till exempel om du har haft solbränna eller ett allvarligt utslag där

En allmänläkare kan också fråga dig om effekten vitiligo har på ditt liv. Till exempel, hur mycket det påverkar ditt självförtroende och självkänsla, och om det påverkar ditt jobb.

Undersökning med Woods lampa

Om sådan finns kan husläkaren använda en ultraviolett (UV) lampa som kallas en Woods lampa för att titta på din hud mer i detalj. Du måste befinna dig i ett mörkt rum och lampan hålls 10 till 13 cm från din hud.

Vitiligo blir lättare att se under UV-ljus, vilket hjälper husläkaren att skilja vitiligo från andra hudförhållanden, såsom pityriasis versicolor (där det finns en förlust av pigment på grund av en svampinfektion).

Andra autoimmuna tillstånd

Eftersom vitiligo är nära förknippad med andra autoimmuna tillstånd, kan du bedöma om du har några symtom som kan tyda på ett autoimmunt tillstånd, såsom:

 • Trötthet, vilket kan vara ett tecken på Addisons sjukdom
 • Törstig, behöver urinera ofta, samt viktnedgång, vilket kan vara ett tecken på diabetes

Ett blodprov kan också behövas för att kontrollera hur väl din sköldkörtel fungerar.

Behandling av vitiligo

Om vitiligo är svår eller gör dig olycklig kan du överväga behandling. De vita fläckar som orsakas av vitiligo är vanligtvis permanenta, även om behandlingsalternativ finns tillgängliga för att minska deras utseende. Om fläckarna är relativt små kan hudkräm användas för att täcka upp dem. Hudkrämer med steroider kan också användas på huden för att återställa vissa pigment, men långvarig användning kan orsaka bristningar av huden. Om steroidkrämer inte fungerar kan fototerapi (behandling med ljus) användas.

Även om behandlingen kan hjälpa till att återställa färgen på huden, kvarstår effekten vanligtvis inte. Behandling kan inte stoppa sjukdomens spridning.

Komplikationer av vitiligo

Vitiligo kan ibland orsaka andra problem. På grund av brist på melanin kommer din hud att vara mer sårbar för effekterna av solen. Se till att du använder stark solskyddsmedel för att undvika solbränna. Vitiligo kan också förknippas med ögonproblem, såsom inflammation i iris, inflammation i mellanskiktet i ögat (uveit) och en partiell hörselnedsättning (hypoacusis). Problem med självförtroende och självkänsla är vanliga hos personer med vitiligo, särskilt om det påverkar mer synbara hudområden.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Allt om Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) – Symptom, behandling och förebyggande åtgärder.

Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) är en vanlig hudåkomma som kan misstas