Vit tunga: orsaker, utredning, behandling

2 min läsning
vit och öm tunga
vit och öm tunga

Öm eller vit tunga

Att utveckla en vit missfärgning på tungan eller ömhet är vanligtvis inte allvarligt och kan behandlas lätt. I vissa fall kan vita/gula beläggningar på tungan tala för en mer allvarlig underliggande sjukdom såsom cancer eller något som påverkar immunförsvaret. Däremot är detta väldigt sällsynt och mer ovanligt att beläggningar på tungan är det första symtomet. Du kan själv försöka ta bort beläggningarna med en tandborste, undvika tandkräm som innehåller natriumlaurylsulfat eller använda en skrapa för att ta bort det vita från tungan.

Om du upplever att tungan är öm så kan du använda ett sugrör när du dricker vätskor eller ta smärtstillande läkemedel. Undvik att äta hård eller kryddig mat om du upplever ömhet. Även salt, sur, varm mat och dryck kan irritera tungan. Låt bli att röka och dricka alkohol under en period tills det blir bättre.

När ska du kontakta sjukvården?

Vid återkommande beläggningar som är antingen vita eller gula så bör du kontakta sjukvården, särskilt om du upplever andra alarmerande symtom såsom viktnedgång, trötthetskänsla eller nattliga svettningar. Om du upplever smärta, klåda, värk eller stickningar så bör du också kontakta sjukvården.

Orsaker till beläggningar på tungan

Lichen planus

Lichen planus är en kronisk, inflammatorisk, hud- och slemmhinnesjukdom där orsaken fortfarande är okänd. Lichen planus kan drabba olika delar av hudkostymen och det är vanligare på munnens slemhinna. I vissa fall kan det leda till blåsbildning, sår och munsveda. Förändringarna förekommer oftast på kindens slemhinna eller tungan och tandköttet.

Behandlingen är symptomatisk och man bör undvika starkt kryddad mat, frukter, grönsaker, heta drycker/mat, munvatten som innehåller alkohol och klorhexidin eller jodhaltiga munvatten kan också irritera slemhinnan.

Leukoplaki

Leukoplaki är en vit fläck i den orala slemhinnan. Leukoplaki är en klinisk diagnos och ofta är beläggningarna asymtomatiska, dvs de orsakar inga besvär. Orsaken till leukoplaki är okänd. Det finns i dagsläget ingen botande behandling men många behandlingsalternativ såsom kirurgi, laserbehandling med C02-laser eller fotodynamisk terapi. Det är inte helt ovanligt att leukoplaki återkommer efter behandling. Det är viktigt att söka sjukvård i samband med leukoplaki så läkare kan utesluta andra orsaker till förändringen, i vissa fall man kan behöver genomföra en biopsi för att utesluta cancer.

Geografisk tunga

Geografisk tunga eller karttunga är en åkomma som det även kallas är ett tillstånd där tungan ser rödflammig och oregelbunden ut med röda områden. Dessa röda “öar” gör att tungan liknar en kartbild, därav namnet geografik tunga. Detta tillstånd kan påverka både barn och vuxna. Ibland kan det även leda till sprickor. Orsaken är hittills okända men kan bero på B-vitaminbrist.  

Munsår

Munsår uppstår till följd av ett virus som heter Herpes. Undvik att pussas, kyssas, oralsex eller dela mat och dryck med någon som har herpes. Herpes kan leda till sår på läpparna eller på insidan av munnens slemhinna. Oftast upplever man en stickande känsla några dagar innan munsår uppstår. Munsår brukar inte ge några ärr.

Oral svamp

En stor del av befolkningen bär på svamp (candida albicans) under helt normala förhållanden. Det är först när miljön förändras i munhålan som en infektion kan utvecklas. En svampinfektion i munhålan kan även vara ett första tecken på HIV-infektion eller cancer. Internationellt är det vanligt med svampinfektioner i munhålan men i Sverige är dessa sällsynta. Oral svamp förekommer i alla åldrar och lika vanligt hos män som hos kvinnor. Detta tillstånd kan behandlas effektivt med läkemedel lokalt (Nystatin, Cortimyk, Daktacort, Mikonazol)

Oral candidos förekommer i alla åldrar och är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Under senare år har man sett en ökad förekomst av oral candidos efter behandling med bredspektrumsantibiotika.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!