Vilka ljud orsakar hörselnedsättning?

2020-02-29
4 min läsning

Vilka ljud orsakar hörselnedsättning?

Minusrelateradesidor

Buller är en betydande källa till hörselnedsättning, men du kan skydda din hörsel. Ett viktigt första steg är att förstå hur buller orsakar hörselnedsättning.

Högt brus kan orsaka hörselnedsättning snabbt eller över tid

Hörselnedsättning kan bero på ett enda högt ljud (som smällare) nära örat. Eller oftare kan hörselnedsättning uppstå över tiden på grund av skador som orsakas av upprepad exponering för höga ljud. Ju högre ljudet är, desto kortare tid det tar för hörselnedsättning att uppstå. Ju längre exponeringen är desto större är risken för hörselnedsättning (särskilt när hörselskyddet inte används eller om det inte finns tillräckligt med tid för öronen att vila mellan exponeringarna)..

Här är några källor till högt ljud som du kan utsättas för. Om du upprepade gånger utsätts för dem över tid kan de orsaka hörselnedsättning. Vardagliga aktiviteter

 • Musik från smartphones och personliga lyssningsapparater, särskilt när volymen är inställd nära den maximala
 • Fitness klasser
 • Barnleksaker

Evenemang

 • Konserter, restauranger och barer
 • Sportevenemang, såsom fotboll, hockey och fotboll

spel

 • Motoriserade sportevenemang, såsom monster truck shows, stock car eller road tävlingar, och snöskoterande
 • biografer
 • Verktyg och fler

  • elverktyg
  • Gasdrivna gräsklippare och bladblåsmaskiner
  • Sirens
  • Firecrackers

  Gemensamma ljudkällor och decibelnivåer

  Ljud mäts i decibel (dB). En viskning är ca 30 dB, normal konversation är ca 60 dB, och en motorcykel motor körs är ca 95 dB. Buller över 70 dB under en längre tid kan börja skada din hörsel. Högt ljud över 120 dB kan orsaka omedelbar skada på öronen.

  Tabellen nedan visar dB-nivåer och hur brus från vardagliga källor kan påverka din hörsel.

  Hörselnedsättning möjlig på mindre än 2 minuter

  Ljud och ljud
  Vardagsljud och ljud Genomsnittlig ljudnivå (mätt i decibel) Typisk respons (efter rutinmässig eller upprepad exponering)
  Mjukt ljud som kan höras 0 Ljud på dessa dB-nivåer orsakar vanligtvis inga hörselskador.
  Normal andning 10
  Ticking klocka 20
  Mjuk viskning 30
  Kylskåp hum 40
  Normal konversation, luftkonditionering 60
  Tvättmaskin, diskmaskin
  70 Du kan känna dig irriterad av bullret
  Stadstrafik (inuti bilen) 80—85 Du kan känna dig mycket irriterad
  gasdrivna gräsklippare och bladblåsmaskiner 80-85 Skador på hörsel möjlig efter 2 timmars exponering
  Motorcykel 95 Skador på hörsel möjligt efter ca 50 minuters exponering
  Närmar tunnelbanetåg, bil horn på 16 fot (5 meter), och idrottsevenemang (såsom hockeyslutspel och fotbollsmatcher) 100 Hörselnedsättning möjligt efter 15 minuter
  Maximal volymnivå för personliga lyssningsapparater, mycket hög radio, stereo eller tv, och högljudda nöjesställen (till exempel nattklubbar, barer och rockkonserter) 105—110 Hörselnedsättning möjligt på mindre än 5 minuter
  Ropande eller skällande i örat 110
  Stående bredvid eller nära sirener 120 Smärta och öronskada
  Smällare 140—150 Smärta och öronskada

  De tidsuppskattningar som anges i kolumnen ”Typisk respons” baseras på NIOSH växelkurs på 3 dB. För mer information, besök NIOSH:s webbplats.

  Mer om decibel

  Ljud kan vara högre än vad du hör

  Hur högt något låter för dig är inte detsamma som den faktiska intensiteten av det ljudet. Ljudintensitet är mängden ljudenergi i ett begränsat utrymme. Den mäts i decibel (dB). Decibelskalan är logaritmisk, vilket betyder att ljudstyrkan inte är direkt proportionell mot ljudintensiteten. Istället växer intensiteten av ett ljud mycket snabbt. Detta innebär att ett ljud vid 20 dB är 10 gånger intensivare än ett ljud vid 10 dB. Intensiteten hos ett ljud vid 100 dB är också en miljard gånger kraftfullare jämfört med ett ljud vid 10 dB.

  Två ljud som har samma intensitet är inte nödvändigtvis lika höga. Loudness hänvisar till hur du uppfattar hörbara ljud. Ett ljud som verkar högt i ett tyst rum kanske inte märks när du är på ett gatuhörn med tung trafik, även om ljudintensiteten är densamma. I allmänhet, för att mäta ljudstyrka, måste ett ljud ökas med 10 dB för att uppfattas som dubbelt så högt. Till exempel skulle tio violiner låta bara dubbelt så högt som en fiol.

  Risken att skada din hörsel från buller ökar med ljudintensiteten, inte ljudets ljudstyrka. Om du behöver höja rösten för att höras på armlängds avstånd är ljudnivån i omgivningen sannolikt högre än 85 dB i ljudintensitet och kan skada din hörsel över tid.

  Hur vet jag att ljudnivån är säker?

  Effekten av lägre bullernivåer under långa perioder är densamma som högre bullernivåer under en kortare period. Du kan använda en ljudnivåmätare (SLM) för att mäta brus omkring dig. Gratis SLM utvecklade som smartphone-appar finns tillgängliga. Några av dessa appar kan förutsäga din högsta tillåtna dagliga bullerdos, som NIOSH SLM-appen utvecklad för iOS-enheter för att främja bättre hörselhälsa och förebyggande insatser. U. S. Environmental Protection Agency (EPA) och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att miljöljud hålls under 70 dBA under 24 timmar (75 dBA över 8 timmar) för att förhindra bullerinducerad hörselnedsättning. EPA specificerade också gränser för talstörningar och irritation vid 55 dBA för utomhusaktiviteter och 45 dBA för inomhusaktiviteter. Mer information om detta ämne finns på NIOSH Science Blogg — Förstå Bullerexponering Gränser: Professional vs. Allmänt buller från omgivningen.

  Söker Data?

  Om du letar efter data om bullernivåer från publicerade studier och ljudnivåtester, besök

  • NIOSH PowerTools Database NIOSH
  • SLM app NIOSH
  • Science Blog
  • NIOSH Sound Meter
  • Noise NavigatorTM Ljudnivådatabasexcel ikon

 • Sight & Hearing Association Bullriga leksaker Lista
 • Ny NIOSH ljudnivåmätare App
 • Senaste av Blog

  Don't Miss

  Sprucken trumhinna

  Allt om Sprucken trumhinna En sprucken trumhinna är ett vanligt