Vilka är fördelarna och skadorna med screening?

2020-02-29
2 min läsning

Vilka är fördelarna och skadorna med screening?

Minus

Dr. Alex Krist, vice ordförande för den amerikanska förebyggande servicen Task Force, ger en översikt över Task Force s 2018 screening av prostatacancer i den här videon.

U.S. Preventive Services Task Force(USPSTF) är en organisation som består av läkare och sjukdomsexperter som tittar på forskning om det bästa sättet att förebygga sjukdomar och ger rekommendationer om hur läkare kan hjälpa patienter att undvika sjukdomar eller hitta dem tidigt.

I 2018 gjorde USA Preventive Services Task Force (USPSTF) följande rekommendationer om prostatacancer screening

 • Män som är 55 till 69 år gamla bör fatta enskilda beslut om att screenas för prostatacancer med en prostatacancer specifik antigen (PSA) test.
 • Innan ett beslut fattas bör män prata med sin läkare om fördelarna och skadorna med screening för prostatacancer, inklusive fördelarna och skadorna med andra tester och behandling.
 • Män som är 70 år och äldre bör inte screenas för prostatacancer rutinmässigt.

Målet med screening för prostatacancer är att hitta cancerformer som kan löpa hög risk att spridas om de inte behandlas, och att hitta dem tidigt innan de sprids. Men de flesta prostatacancer växer långsamt eller inte alls.

Möjliga fördelar med screening

Fördelarna med screening för prostatacancer kan inkludera —

 • Att hitta prostatacancer som kan löpa hög risk att spridas, så att de kan behandlas innan de sprids. Detta kan minska risken för dödsfall från prostatacancer hos vissa män.
 • Vissa män föredrar att veta om de har prostatacancer.

Eventuella skador

fakta om prostatacancer Screening

 • För varje 1.000 män i åldrarna 55 och 69 år som screenas, kommer cirka 1 dödsfall att förhindras, och 3 män kommer att förhindras från att få prostatacancer som sprider sig till andra ställen i kroppen.
 • Många män med prostatacancer upplever aldrig symtom och, utan screening, skulle aldrig veta att de hade sjukdomen.

De möjliga skadorna på screening för prostatacancer inkluderar skador från screening, diagnos och behandling.

Möjlig skada från screening

Falskt positiva testresultat: Detta inträffar när en man har ett onormalt PSA-test men inte har prostatacancer. Falska positiva testresultat leder ofta till onödiga test, som en biopsi av prostata. De kan få män att oroa sig för sin hälsa. Äldre män är mer benägna att få falska positiva testresultat.

Möjliga skador från Diagnos

Screening finner prostatacancer hos vissa män som aldrig skulle ha haft symtom från sin cancer under sin livstid. Behandling av män som inte skulle ha haft symtom eller dött av prostatacancer kan få dem att få komplikationer från behandlingen, men inte dra nytta av behandlingen. Detta kallas överdiagnos.

Prostatacancer diagnostiseras med en prostata biopsi. En biopsi är när en liten bit vävnad avlägsnas från prostata och tittade på under ett mikroskop för att se om det finns cancerceller. Äldre män är mer benägna att få en komplikation efter en prostata biopsi.

En prostata biopsi kan orsaka

 • smärta.
 • Blod i sperma eller ejakulat.
 • Infektion.

Eventuella skador från behandling

De vanligaste behandlingarna för prostatacancer är kirurgi för att avlägsna prostata och strålbehandling.

De vanligaste skadorna vid behandling av prostatacancer

är

 • urininkontinens (oavsiktligt läckage av urin). Cirka 1 av varje 5 män som har operation för att ta bort prostata förlorar urinblåsan kontroll.
 • Erektil dysfunktion (impotens). Cirka 2 av varje 3 män som har operation för att ta bort prostata blir impotenta, och ungefär hälften av männen som får strålbehandling blir impotenta.
 • Tarmproblem, inklusive fekal inkontinens (oavsiktlig läckage av tarmrörelser) och brådska (plötslig och okontrollerbar lust att ha en tarmrörelse). Ungefär 1 av 6 män som har strålbehandling har tarmproblem. Prostatacancer Screening Beslutshjälp

Med finansiering från Riktlinjer utvecklade American College of Preventive Medicine material som förbättrar välgrundade beslutsfattande för män som överväger prostatacancer screening. Patientens beslutshandbok hjälper män att avgöra om prostatacancer screening är rätt för dem. Providerguiden hjälper till att förbereda primärvårdsläkare för diskussioner med patienter.

Senaste av Blog

Don't Miss

Wilms tumör (njurcancer hos barn) – symtom, utredning och behandling

Allt om Wilms tumör Njurcancer hos barn Wilms tumör är