Vem ska få vaccination

2020-02-29
3 min läsning

Vem ska få Vaccination

minus

Efter smittkoppor eliminerades från världen stoppades rutinmässig vaccination mot smittkoppor bland allmänheten eftersom det inte längre behövdes. Men på grund av oro för att variolavirus kan användas som ett medel för bioterrorism, har den amerikanska regeringen lagrat tillräckligt med vaccin mot smittkoppor för att vaccinera alla som skulle behöva det om ett utbrott av smittkoppor skulle inträffa.

När det inte finns något smittkoppor utbrott bör du få vaccinet om du:

  • Är en labb arbetare som arbetar med virus som orsakar smittkoppor eller andra virus som liknar det.

Om du behöver långsiktigt skydd kan du behöva få boostervaccinationer regelbundet. För att vara skyddad mot smittkoppor bör du få boostervaccinationer vart tredje år.

När smittkoppor utbrott inträffar, bör du få vaccinet mot smittkoppor om du:

Är direkt exponerad för smittkoppor virus.

  • Till exempel, om du hade en långvarig ansikte mot ansikte kontakt med någon som har smittkoppor.

Om det finns ett utbrott av smittkoppor kommer folkhälsomyndigheterna att säga vem som ska få vaccinet. Riktlinjer arbetar med statliga, statliga och lokala tjänstemän för att förbereda sig för ett utbrott av smittkoppor.

Få smittkoppsvaccinet

Smittkoppsvaccinet ges med en speciell teknik. Det administreras inte som ett ”skott” på det sätt som de flesta andra vacciner är. Det ges med en tvådelad (bifurcerad) nål som doppas i vaccinlösningen. När nålen avlägsnas håller nålen en droppe av vaccinet. Nålen används för att sticka huden ett antal gånger om några sekunder. Prickningen är inte djup, men det kommer att orsaka en öm punkt och en eller två droppar blod att bildas. Vaccinet ges vanligen i överarmen.

Om vaccinationen lyckas utvecklas en röd och kliande lesion på vaccinationsstället om 3 till 4 dagar. Under den första veckan blir lesionen en stor blåsor, fyller med pus och börjar tömma. Under den andra veckan börjar lesionen torka och en scab bildas. Skabbet faller av i den tredje veckan och lämnar ett litet ärr.

Människor som vaccineras för första gången har en starkare reaktion än de som revaccineras. Följande bilder visar utvecklingen av den plats där vaccinet ges till någon som inte har fått vaccinet tidigare.

Vård av vaccinationsstället

Eftersom vacciniaviruset är levande är det viktigt att följa skötselanvisningarna för vaccinationsstället. Du kan sprida vacciniaviruset genom att vidröra vaccinationsstället innan det har läkt eller genom att vidröra bandage eller kläder som har varit i kontakt med det levande viruset från vaccinationsstället.

När du har vaccinerats måste du:

  • Täck vaccinationsstället löst med en bit gasbindning som hålls på plats med första hjälpen tejp eller ett semipermeabelt bandage (ett som tillåter luft att strömma igenom, men inte vätskor).
  • Använd en skjorta med ärmar som täcker bandaget.
  • Håll vaccinationsstället torrt.
    • Om gasbindningen blir våt, byt det genast.
    • När du badar, täcka din vaccinationsplats med ett vattentätt bandage, och dela inte handdukar.
  • Byt ditt bandage minst var tredje dag. Ändra det tidigare om det blir smutsigt eller vått.
  • Tvätta händerna noggrant varje gång du rör vid vaccinationsstället eller något som kan vara smittat med viruset från vaccinationsstället.
  • Försök att inte röra vid vaccinationsstället. Låt inte andra röra platsen eller föremål som har berört den, såsom bandage, kläder, lakan eller handdukar .
  • Gör din egen tvätt. Använd en separat tvättkorg för kläder, handdukar, lakan och andra föremål som kan komma i kontakt med vaccinationsstället eller pus från platsen. Maskintvätt som har berört vaccinationsstället i varmt vatten med tvättmedel och/eller blekmedel.
  • Sätt begagnade bandage i plastpåsar och kasta dem sedan bort i vanliga papperskorgen.
  • När skabbet faller av, lägg den i en plastpåse och kasta bort den.

Om du inte följer dessa instruktioner kan du sprida viruset till andra delar av kroppen eller till andra människor. Relaterade resurser

Information för vaccinatorer

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion