Vårtor och verruca: symtom, orsaker, utredning, behandling

2020-03-02
2 min läsning
verruca vårtor hud hudförändringar
verruca vårtor hud hudförändringar

Vårtor och verrucas

Vårtor och verrucas är små klumpar på huden som de flesta utvecklar någon gång under sitt liv. De försvinner oftast på egen hand men kan ta månader eller till och med år. Vårtor uppstår till följd av virusinfektioner i huden. Ett hundratal olika typer av virus har identifierats. Virusen överförs vid direktkontakt men vårtorna kan uppstå först flera år efter smittotillfället.

Kontrollera om du har en vårta eller verruca

Vårtor kan inte orsaka dig någon skada, men vissa människor tycker att de är kliande, smärtsamma eller pinsamma. Verrucas är mer benägna att vara smärtsamma. Det är möjligt att behandla vårtor om de stör dig, återkommer eller ger upphov till smärta. Hos barn går vårtor oftast tillbaka spontant efter några veckor eller månader, i viss fall kan de sitta kvar i flera år eller hela ens livstid. Hand- och fotvårtor är oftast hudfärgade och ibland ses märka punkter på vårtorna.

En apotekare kan hjälpa till med vårtor och verrucas

Du kan köpa krämer, plåster och sprayer från apotek för att bli av med vårtor och verrucas. Dessa behandlingar kan ta upp till 3 månader att slutföra, kan irritera din hud och fungerar inte alltid. Du bör avstå från att använda dessa behandlingar på ditt ansikte. Din apotekspersonal kan ge dig råd om den bästa behandlingen för dig. Om du har vårtor i ansiktet som du vill ta bort så bor du prata med din husläkare som kan hänvisa dig till hudläkare om indicerat.

När ska du kontakta din vårdcentral

 • Om du är orolig för en tillväxt på din hud
 • Du har en vårta eller verruca som fortsätter att komma tillbaka
 • Du har en mycket stor eller smärtsam vårta eller verruca
 • En vårta blöder eller förändras i utseende
 • Du har en vårta på ditt ansikte eller könsorgan

Behandling från en husläkare

Din allmänläkare kanske kan frysa bort en vårta eller verruca så att den faller av några veckor senare. Ibland tar det några sessioner. Kontrollera med din läkare om landstinget betalar för denna behandling i ditt område.

Om behandlingen inte har fungerat eller om du har en vårta i ansiktet, kan din läkare hänvisa dig till en hudspecialist. Andra behandlingar inkluderar mindre kirurgi och behandling med laser eller ljus.

Två tredjedelar av alla vanliga virusvårtor hos barn försvinner spontant inom 2 år. Behandlingen skall ej vara värre än vårtorna. Indikation för behandling är smärta, dysfunktion och ibland kosmetik. Fila ner vårtan efter uppmjukning i vatten. Olika behandlingsalternativ finns som vårtplåster eller syra i lösning. Kryo med flytande kväve är ofta mer effektivt än vårtmedel fast kan behöva upprepas. Verruca är svårbehandlade. Prova med försiktig kryobehandling.

Hur man stoppar vårtor och verrucas som sprider

Vårtor och verrucas orsakas av ett virus. De kan spridas till andra människor från förorenade ytor eller genom nära hudkontakt. Du är mer benägna att sprida en vårta eller verruca om din hud är våt eller skadad. Det kan ta månader för en vårta eller verruca att dyka upp efter kontakt med viruset.

Sköt din hygien

 • Tvätta händerna efter att ha berört en vårta eller verruca
 • Byt dina strumpor dagligen om du har en verruca
 • Täck vårtor och verrucas med ett plåster när du simmar
 • Var nog med att inte klippa en vårta vid rakning
 • Dela inte handdukar, flaneller, strumpor eller skor om du har en vårta eller verruca
 • Bit inte dina naglar eller fingrar om du har vårtor
 • Gå inte barfora på offentliga platser om du har en vårta eller verruca

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Allt om Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) – Symptom, behandling och förebyggande åtgärder.

Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) är en vanlig hudåkomma som kan misstas