Vanliga frågor

2020-02-29
5 min läsning

Vanliga frågor

Minus

Q: Har vacciner orsaka autismspektrumstörning (ASD)?

A:Många studier som har undersökt om det finns ett samband mellan vacciner och autismspektrumstörning (ASD). Hittills fortsätter studierna att visa att vacciner inte är associerade med ASD.

Men Riktlinjer vet att vissa föräldrar och andra fortfarande har problem. För att ta itu med dessa problem är Riktlinjer en del av denexterna ikonenInter-Agency Autism Coordinating Committee (IACC), som arbetar med National Vaccine Advisory Committee (NVAC)externaikoneni denna fråga. NVAC:s uppgift är att ge råd och ge rekommendationer angående det nationella vaccinprogrammet. Kommunikationen mellan IACC och NVAC kommer att göra det möjligt för varje grupp att dela med sig av färdigheter och kunskaper, förbättra samordningen och främja en bättre användning av forskningsresurser om vaccinämnen.

För mer information om vacciner och ASD, se:

Immunzation Safety Office

  • Mercury and Vaccines (Thimerosal)
  • mässling, påssjuka och röda hund (MMR) vacciner Säkerhet
  • Thimerosal i säsongsinfluensvaccin
  • Tidslinje: Thimerosal i vacciner (1112—2010)
  • Vaccinsäkerhet: Oron om autism

Diagram över Riktlinjer: s vaccin och ASD Research [130 KB, 2 sidor, 508]

Q: Finns det en ASD-epidemi?

A:Fler människor än någonsin tidigare diagnostiseras med en ASD. Det är oklart exakt hur mycket av denna ökning beror på en bredare definition av ASD och bättre ansträngningar vid diagnos. En sann ökning av antalet personer med ASD kan dock inte uteslutas. Vi tror att ökningen av diagnosen ASD sannolikt beror på en kombination av dessa faktorer.

Riktlinjer arbetar med partners för att studera förekomsten av ASD över tid, så att vi kan ta reda på om antalet barn med dessa sjukdomar ökar, faller eller vistas på samma.

Vi vet att ASD är vanligare än vi trodde tidigare och bör betraktas som ett viktigt folkhälsoproblem.

Det finns fortfarande mycket att lära sig om ASD. Dessutom ökade oro i samhällena, fortsatt efterfrågan på tjänster och rapporter om en prevalens på cirka 1. 7 procent visar behovet av ett samordnat och seriöst nationellt svar för att förbättra livet för personer med ASD.

Läs mer om antalet personer med ASD”

Q: Kan vuxna diagnostiseras med ASD?

A:Ja, vuxna kan diagnostiseras med en ASD. Diagnos inkluderar att titta på personens medicinska historia, titta på personens beteende och ge personen några psykologiska tester. Men det kan vara svårare att diagnostisera en vuxen eftersom det inte alltid är möjligt att veta om människans utveckling under de första åren av livet, och en lång historia av andra diagnoser kan komplicera en ASD-diagnos. Eftersom fokus för ASD har varit på barn, har vi fortfarande mycket att lära oss om förekomsten och orsakerna till ASD under hela livslängden.. Beteendeinterventioner kan vara effektiva för vuxna som klarar av en ny diagnos av autism.

F: Vad är mitokondriella sjukdomar eller störningar?

A:Mitokondrier är små delar av nästan varje cell i kroppen. Mitokondrier är som krafthuset av cellerna. De förvandlar socker och syre till energi som cellerna behöver arbeta.

Vid mitokondriella sjukdomar kan mitokondrierna inte effektivt omvandla socker och syre till energi, så cellerna fungerar inte korrekt.

Det finns många typer av mitokondriell sjukdom, och de kan påverka olika delar av kroppen: hjärnan, njurarna, musklerna, hjärtat, ögonen, öronen och andra. Mitokondriella sjukdomar kan påverka en del av kroppen eller kan påverka många delar. De kan påverka dessa delar milt eller mycket allvarligt.

Inte alla med mitokondriell sjukdom kommer att visa symtom. Men när man diskuterar den grupp av mitokondriella sjukdomar som tenderar att påverka barn, uppträder symtom vanligtvis i småbarn och förskoleår.

Mitokondriella sjukdomar och störningar är samma sak.

Fråga: Finns det ett samband mellan mitokondriell sjukdom och autism?

A:Ett barn med en mitokondriell sjukdom:

  • kan också ha en autismspektrumstörning,
  • kan ha några av symtom/tecken på autism, eller
  • kanske inte har några tecken eller symtom relaterade till autism.

Ett barn med autism kan eller inte ha en mitokondriell sjukdom. När ett barn har både autism och mitokondriell sjukdom har de ibland andra problem, inklusive epilepsi, problem med muskeltonus och/eller rörelsestörningar.

Mer forskning behövs för att ta reda på hur vanligt det är för människor att ha autism och en mitokondriell störning. Just nu verkar det sällsynt. I allmänhet behövs mer forskning om mitokondriell sjukdom och autism.

F: Vad är regressiv encefalopati?

A:Encefalopati är en medicinsk term för en sjukdom eller störning i hjärnan. Det betyder vanligtvis en avmattning av hjärnans funktion.

Regression händer när en person förlorar färdigheter som de brukade ha som att gå eller prata eller ens vara social.

Regressiv encefalopati innebär att det finns en sjukdom eller störning i hjärnan som gör att en person förlorar färdigheter de en gång hade.

Vi vet att barn med mitokondriella sjukdomar ibland verkar utvecklas som de borde, men runt småbarn eller förskoleåldern, regresseras de. Sjukdomen var där hela tiden, men något händer som ”sätter av”. Detta kan vara något som undernäring, en sjukdom som influensa, hög feber, uttorkning, eller det kan vara något annat.

Fråga: Finns det ett samband mellan autism och encefalopati?

A:De flesta barn med autismspektrumstörning har inte och har inte haft en encefalopati. Vissa barn med autismspektrumstörning har haft regression och vissa har haft en regressiv encefalopati.

Fråga: Vad vet vi om sambandet mellan mitokondriell sjukdom och andra sjukdomar relaterade till hjärnan?

A:Olika delar av hjärnan har olika funktioner. Hjärnans område som skadas av en mitokondriell sjukdom bestämmer hur personen påverkas. Detta innebär att en person kan få kramper, problem att prata eller interagera med människor, svårigheter att äta, muskelsvaghet eller andra problem. De kan ha en fråga eller flera.

Fråga: Orsakar eller förvärrar vacciner mitokondriella sjukdomar?

A:Från och med nu finns det inga vetenskapliga studier som säger att vacciner orsakar eller förvärrar mitokondriella sjukdomar. Vi vet att vissa sjukdomar som kan förebyggas med vacciner, såsom influensa, kan utlösa den regression som är relaterad till en mitokondriell sjukdom.. Mer forskning behövs för att avgöra om det finns sällsynta fall där underliggande mitokondriella störningar utlöses av något relaterat till vacciner. Vi vet dock att vacciner för de flesta barn är ett säkert och viktigt sätt att förhindra att de får livshotande sjukdomar.

Fråga: Testas alla barn rutinmässigt för mitokondriella sjukdomar? Hur är det med barn med autism?

A:Barn testas inte rutinmässigt för mitokondriella sjukdomar. Detta inkluderar barn med autism och andra utvecklingsförseningar.

Testning är inte lätt och kan innebära att få flera blodprover, och ofta prover av muskler. Läkare bestämmer om testning för mitokondriella sjukdomar ska göras baserat på ett barns tecken och symtom.

Fråga: Ska jag låta mitt barn testas för en mitokondriell sjukdom?

S:Om du är orolig för att ditt barn kan ha en mitokondriell sjukdom, tala med ditt barns läkare.

Frågor?

Vänligen kontakta oss på Kontakta INFO

Resources

  • Cleveland Clinic Health Information Center
  • National Institute of Neurologiska sjukdomar och stroke

Ytterligare information

  • Utskrift för Media Briefing om autism och mitokondriell sjukdom 03/06/2008
  • Vacciner och autismrelaterade

sidor

  • Barnutveckling
  • Developmental Funktionshinder
  • ”Lär tecknen. Agera tidigt. ” Kampanj
  • Riktlinjer National Center på missbildningar och utvecklingshinder
  • Senaste av Blog

    Don't Miss

    Adenocarcinom i lungan – Symtom, orsaker, diagnos, behandling, utredning

    Allt om Adenocarcinom i lungan Carcinoid tumör, gastrointestinal (GI) är