Vanliga frågor om toxoplasmos (FAQ)

7 min läsning

Toxoplasmos Vanliga frågor (FAQ)

Minus

Toxoplasmos är en infektion som orsakas av en encellig parasit som kallas Toxoplasma gondii. Medan parasiten finns över hela världen, kan mer än 40 miljoner människor i Sverige vara infekterade med Toxoplasma parasiten. Toxoplasma parasiten kan kvarstå under långa perioder i kropparna hos människor (och andra djur), möjligen även under en livstid. Av de som är smittade har dock väldigt få symtom eftersom en frisk persons immunförsvar vanligtvis håller parasiten från att orsaka sjukdom. Gravida kvinnor och individer som har nedsatt immunförsvar bör dock vara försiktiga; för dem kan en Toxoplasmainfektion orsaka allvarliga hälsoproblem.

En Toxoplasma-infektion uppstår genom något av följande:

 • Att äta underkokt, förorenat kött (särskilt fläsk, lamm och vilt) eller skaldjur (till exempel ostron, musslor eller musslor).
 • Oavsiktligt intag av underkokt, kontaminerat kött eller skaldjur efter hantering av dem och inte tvätta händerna noggrant (Toxoplasma kan inte absorberas genom intakt hud).
 • Äta mat som var förorenad av knivar, redskap, skärbrädor och andra livsmedel som har haft kontakt med rått, förorenat kött eller skaldjur.
 • Dricksvatten förorenat med Toxoplasma gondii.
 • Oavsiktligt svälja parasiten genom kontakt med kattavföring som innehåller Toxoplasma. Detta kan hända genom

att

  1. Rensa kattens kattlåda när katten har fällt Toxoplasma i avföring;
  2. röra eller ta in något som har kommit i kontakt med kattavföring som innehåller Toxoplasma ; eller
  3. oavsiktligt intag av förorenad jord (e. g. , inte tvätta händerna efter trädgårdsarbete eller äta otvättade frukter eller grönsaker från en trädgård).
 • Mor till barn (medfödd) överföring.
 • Att ta emot en infekterad organtransplantation eller infekterat blod via transfusion, även om detta är sällsynt.

Symptom på infektionen varierar.

 • De flesta människor som blir smittade med Toxoplasma gondii är inte medvetna om det eftersom de inte har några symtom alls.
 • Vissa människor som har toxoplasmos kan känna sig som om de har ”influensa” med svullna lymfkörtlar eller muskelvärk och smärta som kan pågå i en månad eller mer.
 • Allvarlig toxoplasmos, som orsakar skador på hjärnan, ögonen eller andra organ, kan utvecklas från en akut Toxoplasmainfektion eller en som hade inträffat tidigare i livet och nu återaktiveras. Allvarlig toxoplasmos är mer sannolikt hos personer med svagt immunförsvar, men ibland kan även personer med friska immunsystem uppleva ögonskador från toxoplasmos.
 • Tecken och symtom på okulär toxoplasmos kan innefatta nedsatt syn, dimsyn, smärta (ofta med starkt ljus), ögonrodnad och ibland riva. Oftalmologer förskriver ibland medicin för att behandla aktiv sjukdom. Huruvida medicinering rekommenderas eller inte beror på storleken på ögonskadorna, platsen och lesionens egenskaper (akut aktiv, kontra kronisk som inte utvecklas). En ögonläkare kommer att ge den bästa vården för okulär toxoplasmos.
 • De flesta spädbarn som är smittade medan de fortfarande är i livmodern har inga symtom vid födseln, men de kan utveckla symtom senare i livet. En liten andel infekterade nyfödda har allvarliga ögon- eller hjärnskador vid födseln.

Personer som är mest benägna att utveckla allvarlig toxoplasmos inkluderar:

 • Spädbarn födda till mödrar som nyligen är infekterade med Toxoplasma gondii under eller strax före graviditeten.
 • Personer med kraftigt försvagat immunsystem, såsom individer med aids, de som tar vissa typer av kemoterapi och de som nyligen har fått en organtransplantation.

Om du planerar att bli gravid kan din vårdgivare testa dig för Toxoplasma gondii. Om testet är positivt betyder det att du redan har smittats någon gång i ditt liv. Det finns vanligtvis lite behov av att oroa sig för att överföra infektionen till ditt barn. Om testet är negativt, vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika infektion (se nedan).

Om du redan är gravid bör du och din vårdgivare diskutera risken för toxoplasmos. Din vårdgivare kan beställa ett blodprov för testning.

Om du har ett försvagat immunförsvar, fråga din läkare om att få ditt blod testat för Toxoplasma. Om ditt test är positivt kan din läkare tala om för dig om och när du behöver ta medicin för att förhindra att infektionen återaktiveras. Om ditt test är negativt betyder det att du måste vidta försiktighetsåtgärder för att undvika infektion. (Se nedan).

Om du misstänker att du kan ha toxoplasmos, prata med din vårdgivare. Din leverantör kan beställa en eller flera sorter av blodprov som är specifika för toxoplasmos. Resultaten från de olika testerna kan hjälpa din leverantör att avgöra om du har en Toxoplasma gondii-infektion och om det är en ny (akut) infektion.

När en diagnos av toxoplasmos har bekräftats kan du och din vårdgivare diskutera om behandling är nödvändig. Vid en annars frisk person som inte är gravid behövs vanligtvis inte behandling. Om symtom uppstår, försvinner de vanligtvis inom några veckor till månader. För gravida kvinnor eller personer som har försvagat immunförsvar finns läkemedel tillgängliga för behandling av toxoplasmos.

Det finns flera steg du kan vidta för att minska dina chanser att bli smittade med Toxoplasma gondii.

 • Koka mat till säkra temperaturer. En mattermometer bör användas för att mäta den inre temperaturen hos kokt kött. Färg är inte en pålitlig indikator på att köttet har kokats till en temperatur som är tillräckligt hög för att döda skadliga patogener som Toxoplasma. Prov inte kött tills det är kokt. USDA rekommenderar följande för köttberedning:
  • För hela styckningsdelar av kött (utom fjäderfä)
   Koka till minst 145° F (63° C) mätt med en mattermometer placerad i den tjockaste delen av köttet, låt sedan köttet vila* i tre minuter före carving eller konsumerar. *Enligt USDA är ”vilotid” den tid produkten förblir vid den slutliga temperaturen, efter att den har tagits bort från en grill, ugn eller annan värmekälla. Under de tre minuterna efter att köttet avlägsnats från värmekällan förblir temperaturen konstant eller fortsätter att stiga, vilket förstör patogener. ”
  • För köttfärs (utom fjäderfä)
   Koka till minst 160° F (71° C); malt kött kräver ingen vilotid.
  • För alla fjäderfän (hela styckningsdelar och malda)
   Koka till minst 165° F (74° C). Den inre temperaturen bör kontrolleras i lårets innersta del, innersta delen av vingen och den tjockaste delen av bröstet. Fjäderfä kräver ingen vilotid.
 • Mer information om säker hantering av livsmedel: Bekämpa BAC: Säker mathanteringExtern
  • frysa kött* i flera dagar vid temperaturer under noll (0° F) före tillagning för att avsevärt minska risken för infektion. *Frysning dödar inte på ett tillförlitligt sätt andra parasiter som kan finnas i kött (som vissa trikinarter) eller skadliga bakterier. Matlagning kött till USDA rekommenderade inre temperaturer är den säkraste metoden för att förstöra alla parasiter och andra patogener.
  • Skala eller tvätta frukt och grönsaker noggrant innan du äter.
  • Ät inte råa eller underkokta ostron, musslor eller musslor (dessa kan vara förorenade med Toxoplasma som tvättats i havsvatten).
  • Drick inte opastöriserad getmjölk.
  • Tvätta skärbrädor, tallrikar, diskar, redskap och händer med tvålvatten efter kontakt med rått kött, fjäderfä, skaldjur eller otvättade frukter eller grönsaker.
  • Använd handskar vid trädgårdsarbete och vid eventuell kontakt med jord eller sand eftersom det kan vara förorenat med kattavföring som innehåller Toxoplasma. Tvätta händerna med tvål och vatten efter trädgårdsarbete eller kontakt med jord eller sand.
  • Se till att kattlådan byts dagligen. Toxoplasma parasiten blir inte smittsam förrän 1 till 5 dagar efter det att den har skjutit i kattens avföring.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten efter rengöring av kattens kattlåda.
  • Lär barn vikten av att tvätta händerna för att förhindra infektion.

  Om du har ett försvagat immunförsvar, se riktlinjer för personer med nedsatt immunförsvar. För ytterligare information om säker hantering av livsmedel för att minska livsmedelsburna sjukdomar besök Fight BAC! ® webbplatsExtern.

  Ja, du kan behålla din katt om du är en person i riskzonen för en allvarlig infektion (e. g. , du har ett försvagat immunförsvar eller är gravid), men det finns flera säkerhetsåtgärder du bör vidta för att undvika att utsättas för

  Toxoplasma gondii,inklusive följande:

  • Se till att kattlådan byts dagligen. Toxoplasma parasiten blir inte smittsam förrän 1 till 5 dagar efter det att den har skjutit i kattens avföring.
  • Om du är gravid eller nedsatt immunförsvar:
   1. Undvik att byta kattskräp om möjligt. Om ingen annan kan utföra uppgiften, bära engångshandskar och tvätta händerna med tvål och vatten efteråt.
   2. Håll katter inomhus. Detta beror på att katter smittas med Toxoplasma genom att jaga och äta gnagare, fåglar eller andra små djur som är infekterade med parasiten.
   3. Använd inte eller hantera herrelösa katter, särskilt kattungar. Får inte en ny katt när du är gravid eller nedsatt immunförsvar.
  • Foderkatter endast konserverade eller torkade kommersiella livsmedel eller välkokt bordsfoder, inte rå eller underkokt kött.
  • Håll dina utomhus sandlådor täckta.

  Din veterinär kan svara på alla andra frågor du kan ha om din katt och risk för toxoplasmos.

  Mer om: Handtvätt

  Nej, katter sprider bara Toxoplasma i avföring i 1-3 veckor efter infektion med parasiten. Liksom människor har katter sällan symtom när de smittas, så de flesta vet inte om deras katt har smittats. Din veterinär kan svara på alla andra frågor du kan ha om din katt och risk för toxoplasmos.

  För mer information om toxoplasmos hos katter: https://www. kapcvet. org/riktlinjer/toxoplasma-gondii/

  Extern

  Senaste av Blog