Vanliga frågor om Malation

2020-02-29
4 min läsning

Malation Vanliga Frågor

MinusRelaterade Sidor

Malation (Ovide* lotion) är ett receptbelagt läkemedel som godkänts av EU. S. Food and Drug Administration (FDA) för behandling av huvudlöss angrepp. Den malation lotion som godkänts i Sverige för behandling av huvudlöss är säker och effektiv när den används enligt anvisningarna. Malation lotion (Ovide*) är både pediculicidal (dödar levande löss) och delvis ovicidal (dödar några löss ägg).

Steg 1: Behandla den eller de personer som är angripna av huvudlöss:

 1. Följ alltid din läkares och farmaceuters instruktioner och de som finns i förpackningen eller skrivna på etiketten.
 2. Applicera försiktigt malation lotion för att torka håret tills hårbotten och håret är våta och noggrant belagda, särskilt bakom öronen och på baksidan av huvud och nacke.
 3. Tillverkaren rekommenderar att du lämnar medicinen på håret, avslöjat, i 8-12 timmar. Låt håret torka naturligt; använd inte en elektrisk värmekälla, inklusive en hårtork eller locktång medan håret är vått. Låt den behandlande personen sätta på rena kläder när läkemedlet har applicerats. Överväg att behandla strax före sänggåendet. Täck alla kuddar med en handduk för att hålla medicinen från att färga kudden.
 4. Efter 8—12 timmar, schamponera håret ordentligt, skölj och använd en fintandad nit kam, vanligtvis ingår i förpackningen, för att ta bort döda löss och gnetter från håret.
 5. Efter behandling, använd en fintandad nit kam för att kontrollera håret för levande löss var 2—3 dagar i 2-3 veckor tills du är säker på att alla löss är borta.
 6. Om levande löss hittas 7 till 9 dagar efter behandling, dra sig tillbaka med en andra applicering av samma medicinering.

Varningar och försiktighetsåtgärder:

 1. Malation kan orsaka stickningar, speciellt om hårbotten har öppna sår från repor.
 2. Håll medicinen ur ögonen.
 3. Malation är brandfarlig; hålla medicin och vått hår borta från värmekällor som hårtorkar, elektriska papiljotter, cigaretter eller öppen eld.
 4. Gravida och ammande mödrar bör endast använda malation efter samråd med sin läkare.

Steg 2: Överväg ytterligare hushållsåtgärder:

Huvudlöss lever inte länge (mindre än 1—2 dagar) om de faller av en person och inte kan föda; nits kan inte kläckas och dör vanligtvis inom en vecka om de inte hålls vid samma temperatur som den som finns nära den mänskliga hårbotten. Du behöver inte spendera mycket tid eller pengar på huslutande aktiviteter. Följ dessa steg för att undvika återangrepp av levande löss eller gnetter som nyligen kan ha fallit av huvudet eller kröp på kläder eller möbler.

 1. Att döda löss och gnetter som kan ha fallit eller kröp av huvudet på kläder eller andra artiklar, maskintvätt kläder, sängkläder och andra föremål (e. g. handdukar, uppstoppade djur, täcken, filtar, etc. ) som den angripna personen bar, sov på eller användes under de 2 dagarna före behandlingen. Använd varmvattencykeln (minst 130°F). Torka tvätten med hög värmeinställning i minst 20 minuter. Objekt som inte är tvättbara kan kemtvättas.

  ELLER

  förvaras i en förseglad plastpåse i 2 veckor.

 2. Blötlägg kammar och borstar i varmt vatten (minst 130 °F) i 5—10 minuter.
 3. Vakuum golvet och möblerna, särskilt när den angripna personen satt eller låg. Risken att bli angripen av en lus eller en nit som var fäst vid ett skjul hår som har fallit på en matta eller möbler är dock mycket liten. Huvudlöss överlever mindre än 1—2 dagar om de faller av en person och inte kan föda; nits kan inte kläckas och dör vanligtvis inom en vecka om de inte hålls vid samma temperatur som den som finns nära den mänskliga hårbotten. Att spendera mycket tid och pengar på huslutande aktiviteter är inte nödvändigt för att undvika återangrepp av löss som har krökt eller nits på skjul hår som kan ha fallit av huvudet. Använd inte gasande sprayer; de kan vara giftiga om de inandas eller absorberas genom huden.

Steg 3: Förhindra återinfestation:

Löss sprids oftast genom direkt kontakt mellan huvud och hår och mycket mindre ofta genom att dela kläder eller tillhörigheter på vilka löss eller gnetter kan ha kröp eller fallit. Lär barn att undvika typer av lek och andra aktiviteter som kan sprida löss.

 • Undvik kontakt mellan person (hår-till-hår) under lek och andra aktiviteter i hemmet, skolan och på andra håll (slummerfester, sportaktiviteter, läger, lekplats).
 • Dela inte kläder som hattar, halsdukar, rockar, sportuniformer, hårband eller barrettes.
 • Dela inte kammar, borstar eller handdukar.
 • Ligga inte på sängar, soffor, kuddar, mattor eller uppstoppade djur som nyligen har varit i kontakt med en angripen person.

Innan du behandlar små barn, fråga barnets läkare för behandlingsrekommendationer. Säkerheten och effekten av malation lotion (Ovide*) har inte fastställts genom välkontrollerade studier på barn under 6 år. Malation är kontraindicerat hos barn yngre än 2 år.

Nej, men återinfestation kan inträffa.

Kanske. Om levande löss fortfarande hittas efter 7—9 dagar kan en andra behandling med malation lotion ges. Andra familjemedlemmar bör kontrolleras för tecken på angrepp.

Ja, ja. Malation lotion (Ovide*) som finns på recept i Sverige kan döda några löss ägg.

*Handelsnamn används endast i identifieringssyfte och innebär inte attestering av folkhälsovården eller av U. S. Institutionen för hälsa och mänskliga tjänster.

Denna information är inte avsedd att användas för självdiagnos eller som ersättning för samråd med vårdgivare. Om du har några frågor om parasiterna som beskrivs ovan eller tror att du kan ha en parasitinfektion, kontakta en vårdgivare.

Senaste av Blog

Don't Miss

Zoonos – infektion som sprider sig mellan människor och djur

Allt om zoonos Infektioner hos djur och människor Zoonos är