Vanliga frågor

2020-02-29
3 min läsning

Vanliga frågor (FAQ)

minus

Även kallad krabba löss eller ”krabba” blygd löss är parasitiska insekter som främst finns i människans blygd eller könsorgan. Pubic löss angrepp finns över hela världen och förekommer i alla raser, etniska grupper och samhällsnivåer.

Pubic löss har tre former: ägget (även kallat en nit), nymfen och vuxen.

Nit: Nits är löss ägg. De kan vara svåra att se och finns fast fastsatta på håraxeln. De är ovala och vanligtvis gula till vita. Pubic löss nits tar cirka 6—10 dagar att kläckas.

Nymph: Nymfen är en omogen lus som kläcks från nit (ägget). En nymf ser ut som en vuxen pubic lus men den är mindre. Pubic löss nymfer tar ungefär 2-3 veckor efter kläckningen att mogna till vuxna som kan föröka sig. För att leva måste en nymf mata på blod.

Vuxen: Den vuxna pubic lus liknar en miniatyrkrabba när den ses genom ett starkt förstoringsglas. Pubic löss har sex ben; deras två framben är mycket stora och ser ut som en krabbas klor. Så här fick de smeknamnet ”krabbor”. Pubic löss är solbränna till gråvit i färg. Kvinnor lägger nits och är vanligtvis större än män. För att leva måste löss mata på blod. Om lusen faller av en person dör den inom 1-2 dagar.

Brudlöss finns oftast i underlivet på könshår; men de kan ibland hittas på andra grova kroppshår, såsom hår på benen, armhålorna, mustasch, skägg, ögonbryn eller ögonfransar. Pubic löss på ögonbrynen eller ögonfransar av barn kan vara ett tecken på sexuell exponering eller missbruk. Löss som finns på huvudet är i allmänhet huvudlöss, inte lösslucka.

Djur får inte eller sprider lössluckor.

Tecken och symtom på blygd löss inkluderar följande:

  • Klåda i könsorganet
  • Synliga nits (löss ägg) eller krypande löss

Pubic löss sprids vanligtvis genom sexuell kontakt och är vanligast hos vuxna. Pubic löss som finns på barn kan vara ett tecken på sexuell exponering eller missbruk. Ibland kan blygdlöss spridas genom nära personlig kontakt eller kontakt med artiklar som kläder, sängkläder eller handdukar som har använts av en angripen person. En vanlig missuppfattning är att lössluckor sprids lätt genom att sitta på en toalettstol. Detta skulle vara extremt sällsynt eftersom löss inte kan leva långt ifrån en varm mänsklig kropp och de inte har fötter som är utformade för att hålla fast vid eller gå på släta ytor som toalettsitsar.

Personer som är angripna med lösslucka bör undersökas för förekomst av andra sexuellt överförbara sjukdomar.

En blygd löss angrepp diagnostiseras genom att hitta en ”krabba” lus eller ägg (nit) på håret i blygdområdet eller, mindre vanligt, på andra ställen på kroppen (ögonbryn, ögonfransar, skägg, mustasch, armhåla, perianala området, ljumsken, bål, hårbotten). Pubic löss kan vara svårt att hitta eftersom det kan finnas bara ett fåtal. Pubic löss fäster sig ofta på mer än ett hår och kryper i allmänhet inte lika snabbt som huvud- och kroppslöss. Om krypande löss inte ses, föreslår att hitta nits i skönhetsområdet starkt att en person är infekterad och ska behandlas. Om du är osäker på angrepp eller om behandlingen inte lyckas, se en vårdgivare för en diagnos. Personer som är angripna av lösslucka bör undersökas med avseende på förekomst av andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Även om blygd löss och gnetter kan vara tillräckligt stora för att ses med blotta ögat, kan en förstoringslins vara nödvändig för att hitta löss eller ägg.

Se vår behandlingssida.

Senaste av Blog

Don't Miss

Yersinia tarminfektion – Symtom, diagnos, behandling och uppföljning

Yersinia-infektion i mage och tarmar En bakteriell tarminfektion Yersinia infektion