Vanliga förkylningar: Skydda dig själv och andra

4 min läsning

Vanliga förkylningar: Skydda dig själv och andra

Minus

Halsont och rinnande näsa är vanligtvis de första tecknen på förkylning, följt av hosta och nysning. De flesta människor återhämta sig i cirka 7-10 dagar. Du kan hjälpa till att minska risken för förkylning: Tvätta händerna ofta, undvik nära kontakt med sjuka människor och rör inte ansiktet med otvättade händer.

Vanliga förkylningar är den främsta anledningen till att barn saknar skolan och vuxna saknar arbete. Varje år i Sverige finns det miljontals fall av förkylning. Vuxna har i genomsnitt 2-3 förkylningar per år, och barn har ännu mer.

De flesta människor får förkylningar på vintern och våren, men det är möjligt att få en förkylning när som helst på året. Symtom inkluderar vanligtvis:

 • halsont
 • rinnande näsa
 • hosta
 • nysningar
 • huvudvärk
 • kroppsvärk

De flesta människor återhämta sig inom cirka 7-10 dagar. Personer med försvagat immunförsvar, astma eller andningsbesvär kan dock utveckla allvarlig sjukdom, såsom bronkit eller lunginflammation.

Hjälp till att minska risken för att bli förkyld genom att tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Hur du skyddar dig själv

Virus som orsakar förkylning kan spridas från smittade människor till andra genom luften och stänga personlig kontakt. Du kan också smittas genom kontakt med avföring (bajs) eller respiratoriska sekret från en smittad person. Detta kan hända när du skakar hand med någon som är förkyld, eller rör vid en yta, som ett dörrhandtag, som har andningsvirus på den, sedan rör vid dina ögon, mun eller näsa.

Du kan hjälpa till att minska risken för förkylning:

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Tvätta dem i 20 sekunder och hjälpa små barn att göra detsamma. Om tvål och vatten inte är tillgängliga, använd en alkoholbaserad handdesinfektionsmedel. Virus som orsakar förkylning kan leva på dina händer, och regelbunden handtvätt kan hjälpa till att skydda dig från att bli sjuk.
 • Undvik att röra dina ögon, näsa och mun med otvättade händer. Virus som orsakar förkylningar kan komma in i din kropp på detta sätt och göra dig sjuk
 • Håll dig borta från människor som är sjuka. Sjuka människor kan sprida virus som orsakar förkylning genom nära kontakt med andra.

Öva god hosta och nysa etikett: hosta och nysa alltid i en vävnad eller din övre skjortärm, helt täcker din mun och näsa.

Hur man skyddar andra

Om du har en förkylning, bör du följa dessa tips för att förhindra att sprida det till andra människor:

 • Stanna hemma medan du är sjuk och håll barn utanför skolan eller dagis medan de är sjuka.
 • Undvik nära kontakt med andra, till exempel kramar, kyssar eller skakar hand.
 • Flytta bort från människor innan du hostar eller nysar.
 • Hosta och nysa i en vävnad sedan kasta bort den, eller hosta och nysa i din övre skjortärm, helt täcka din mun och näsa.
 • Tvätta händerna efter hosta, nysning eller blåsa näsan.
 • Desinficera ofta rörda ytor och föremål, såsom leksaker och dörrhandtag.

Det finns inget vaccin för att skydda dig mot förkylning.

Hur mår bättre

Det finns inget botemedel mot förkylning. För att må bättre bör du få massor av vila och dricka mycket vätska. OTC-läkemedel kan hjälpa till att lindra symtomen men kommer inte att få din förkylning att försvinna snabbare. Läs alltid etiketten och använd mediciner enligt anvisningarna. Tala med din läkare innan du ger ditt barn receptfria kalla läkemedel, eftersom vissa läkemedel innehåller ingredienser som inte rekommenderas för barn. Läs mer om symtomlindring av övre luftvägsinfektioner, inklusive förkylningar.

Antibiotika hjälper dig inte att återhämta sig från en förkylning orsakad av andningsvirus. De fungerar inte mot virus, och de kan göra det svårare för din kropp att bekämpa framtida bakterieinfektioner om du tar dem i onödan. Läs mer om när antibiotika fungerar.

När du ska träffa en läkare

Du bör kontakta din läkare om du eller ditt barn har ett eller flera av dessa tillstånd:

 • symtom som varar mer än 10 dagar
 • symtom som är svåra eller ovanliga
 • om ditt barn är yngre än 3 månader och har feber eller är slöhet

Du bör också kontakta din läkare omedelbart om du löper hög risk för allvarliga influensakomplikationer och får influensasymtom som feber, frossa och muskel- eller kroppsvärk. Personer med hög risk för influensakomplikationer inkluderar små barn (yngre än 5 år), vuxna 65 år och äldre, gravida kvinnor och personer med vissa medicinska tillstånd som astma, diabetes och hjärtsjukdomar.

Din läkare kan avgöra om du eller ditt barn har en förkylning eller influensa och kan rekommendera behandling för att hjälpa till med symtom.

Orsaker till förkylning

Många olika respiratoriska virus kan orsaka förkylning, men rhinovirus är de vanligaste. Rhinovirus kan också utlösa astmaattacker och har kopplats till sinus- och öroninfektioner. Andra virus som kan orsaka förkylningar inkluderar respiratorisk syncytialvirus, humana parainfluensavirus, adenovirus, humana coronavirus och metapneumovirus.

Känn skillnaden mellan förkylning och influensa Influensan

, som orsakas av influensavirus, sprider sig också och orsakar sjukdom ungefär samtidigt som förkylningen. Eftersom dessa två sjukdomar har liknande symtom kan det vara svårt (eller till och med omöjligt) att skilja mellan dem baserat på symtom ensam. I allmänhet är influensasymtom värre än vanlig förkylning och kan inkludera feber eller feber/frossa, hosta, halsont, rinnande eller täppt näsa, muskel- eller kroppsvärk, huvudvärk och trötthet (trötthet). Influensa kan också ha mycket allvarliga komplikationer. Riktlinjer rekommenderar en årlig influensavaccination som det första och bästa sättet att förebygga influensa. Om du får influensa kan antivirala läkemedel vara ett behandlingsalternativ. Mer information

 • förkylning och rinnande näsa, Riktlinjer
 • förkylning, U. S. National Library of Medicine
 • Extern

 • Handtvätt: Rena händer räddar liv, Riktlinjer
 • säsongsinfluensa (influensa) Riktlinjer

Senaste av Blog