Vagel (Hordeolum) i ögat – symtom, orsaker, diagnos, behandling

3 min läsning
vagel infektion i ögat
vagel infektion i ögat

Vagel i ögat

Vagel är vanligt och brukar oftast försvinna av sig själv utan behandling inom 1 till 2 veckor. De är sällan ett tecken på något allvarligt, men kan vara smärtsamt tills de läker. Vagel kan bildas när en talgkörtel blir inflammerad. Det kan kännas ömt och skava mot ögat. Ibland kan ögonlocket bli svullet och rött. Vagel kan variera i storlek och förekommer både hos vuxna och barn. Vissa menar att värme och massage kan dämpa inflammationen och påskynda läkningen. Om du har problem med återkommande vagel kan det vara ett tecken på torra ögonlock eller ögonlocksinflammation.

Vagel kallas även för en finne i ögonlocket, en yttre vagel sitter vid ögonfransarna medan en inre vagel ligger djupare i ögonlocket. Vagel kan bli upp till ett par centimeter stora.

Symptom på vagel

Vagel påverkar vanligtvis bara ett öga, men det är inte omöjligt att båda ögonen drabbas samtidigt. Det är förmodligen inte vagel du drabbats av om något av följande noteras: om:

 • Det finns ingen klump
 • Om ditt öga eller ögonlock är svullet, rött och vätskar är det mer sannolikt att du drabbats av konjunktivit eller blefarit
 • Klumpen är inte särskilt smärtsam – det är mer sannolikt att vara en chalazion

Du kan uppleva något av följande besvär om du har fått en vagel:

 • Det känns ömt och varmt där vageln finns, oftast vid ögonlockskanten eller i ögonlocket.
 • Du kan se en liten röd svullnad på ögonlockskanten. Ibland syns en gul prick i mitten. Då är det en yttre vagel.
 • Du kan se en djupare svullnad i ögonlocket. Huden runt svullnaden kan också bli röd och svullen. Då är det en inre vagel.
 • Det känns som om något skaver mot ögat.
 • Du märker problem med synen. Då kan det vara en större vagel som trycker på ögat eller var som kommer ut från en vagel som spricker.

Besvären går ofta över efter några dagar. Inflammationen brukar vara besvärligast under de första två till tre dagarna, så småningom torkar vageln ihop. Ibland kan det ta flera veckor innan besvären är borta.

En knöl som inte försvinner

En vagel kan till en början kännas öm, sedan torka ut och bilda en liten knöl. Knölen känns inte öm. Men den kan skava mot ögat eller ge besvär, exempelvis att ögonfransarna växer inåt mot ögat. Den försvinner ofta av sig själv, men det kan ta flera månader. Vageln kan opereras bort med ett litet ingrepp om den inte har försvunnit efter ett halvår och fortfarande orsakar besvär.

Vad kan du själv göra för att behandla vagel?

För att minska svullnaden och hjälpa vagel att läka kan du göra följande:

 1. Blöt en bomullskompress eller mjuk handduk med varmt vatten
 2. Håll det mot ögat i 5 till 10 minuter.
 3. Upprepa detta 3 eller 4 gånger om dagen.

För att lindra smärtan, ta smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen. Undvik att bära kontaktlinser och ögonmakeup tills styen har brutit och läkt. Försök inte att trycka ut var från vagel eller ta bort en ögonfrans själv. Detta kan sprida infektionen. Tvätta ansiktet regelbundet och ta bort smink innan du lägger dig. Håll dina ögonlock och ögonfransar rena, speciellt om du har blefarit. Dela inte handdukar med någon som har vagel.

När ska du söka vård?

De allra flesta som får en vagel behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv utan behandling. Sök vård om vageln är mycket smärtsam eller kraftigt svullen, om det inte blir bättre inom några veckor och påverkar din syn.

Behandling

 • Läkare kan tömma vageln på var med en tunn och steriliserad nål
 • Ta bort ögonfransar närmast vageln
 • Läkare kan hänvisa dig till en ögonspecialist på sjukhus

Det finns en del saker du kan göra för att minska besvären när du har fått en vagel. Du kan tvätta ögat med ögonlocket med vanligt varmvatten och om vageln spricker och det bildas var kan du fortsätta att skölja vageln tills besvären går över. Tvätta dina händer med två och vatten innan du rör vid ögat. Undvik att använda kontaktlinser när vageln är som mest inflammerad.

Orsaken till vagel

Vagel orsakas ofta av bakterier som infekterar en follikel till ögonfransarna. Du är också mer benägen att få vagel om du har haft långvarig blefarit. Du kan hjälpa till att undvika vagel genom att hålla ögonen rena.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!