Vad kan jag göra för att minska risken för livmoderhalscancer?

2 min läsning

Vad kan jag göra för att minska risken för livmoderhalscancer?

MinusrelateradePageCote de PablomedielikonLåg upplösning Video

”Var uppmärksam på din hälsa — för dig och de människor som bryr sig om dig”, säger Cote de Pablo.

Det viktigaste du kan göra för att förhindra livmoderhalscancer är att ha regelbundna screeningtester som börjar vid 21 års ålder.

Screening

Tests

Två screeningtester kan hjälpa till att förebygga livmoderhalscancer eller hitta den tidigt —

  • Pap-testet (eller Pap-smear) letar efter precancers, cellförändringar på livmoderhalsen som kan bli livmoderhalscancer om de inte behandlas på lämpligt sätt.
  • HPV-testet letar efter viruset (humant papillomvirus) som kan orsaka dessa cellförändringar.

Båda testen kan göras på läkarmottagning eller klinik. Om du har en låg inkomst eller inte har sjukförsäkring, kan du kanske få gratis eller billiga screeningtester genom Riktlinjer: s nationella bröst- och livmoderhalscancer Early Detection Program. Ta reda på om du kvalificerar dig.

HPV-vaccin

HPV-vaccinet skyddar mot de typer av HPV som oftast orsakar cancer i livmoderhalsen, vaginala och vulva.

  • HPV- vaccination rekommenderas för preteens i åldrarna 11 till 12 år, men kan ges från 9 års ålder.
  • HPV-vaccin rekommenderas också för alla fram till 26 års ålder, om de inte redan vaccinerats.
  • HPV-vaccination rekommenderas inte för alla äldre än 26 år. Vissa vuxna i åldern 27 till 45 år som inte redan är vaccinerade kan dock besluta sig för att få HPV- vaccinet efter att ha talat med sin läkare om risken för nya HPV-infektioner och eventuella fördelar med vaccination. HPV-vaccination i detta åldersintervall ger mindre nytta, eftersom fler människor redan har utsatts för HPV.

Om vaccinationen påbörjas före 15 års ålder rekommenderas ett tvådosschema med doserna 6 till 12 månaders mellanrum. För personer som startar serien efter sin 15-årsdag ges vaccinet i en serie av tre skott.

HPV-vaccination förhindrar nya HPV-infektioner, men behandlar inte befintliga infektioner eller sjukdomar. Därför fungerar HPV- vaccinet bäst när det ges före exponering för HPV. Du bör regelbundet screenas för livmoderhalscancer, även om du fått ett HPV-vaccin.

Fler steg för att förhindra livmoderhalscancer

Dessa saker kan också bidra till att minska risken för livmoderhalscancer —

  • Rök inte.
  • Använd kondomer under sex. *
  • Begränsa antalet sexuella partners.

*HPV-infektion kan förekomma i både manliga och kvinnliga könsorgan som är täckta eller skyddade av en latexkondom, såväl som i områden som inte omfattas. Kondomens effekt för att förebygga HPV- infektion är okänd, men kondomanvändning har associerats med en lägre frekvens av livmoderhalscancer. Mer information

  • Ta reda på om du kvalificerar dig för gratis eller billig screening av livmoderhalscancer.
  • Video: Varför HPV-vaccin är viktigt för min familj: Berättelsen om en överlevare av livmoderhalscancer

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!