Vad kan jag göra för att minska risken för kolorektal cancer?

1 min läsning

Vad kan jag göra för att minska risken för kolorektal cancer?

MinusMessage från Meryl Streepmedia ikonLåg upplösning Video

”För mig var screening enkel och snabb”, säger skådespelerskan Meryl Streep i den här videon. ”Det finns flera tester som du kan välja mellan. Om du är 50 år eller äldre bör du tala med din läkare. Bestäm vilken som är rätt för dig.”

Sammantaget är det mest effektiva sättet att minska risken för kolorektal cancer att rutinmässigt screenas för kolorektal cancer med början vid 50 års ålder.

Nästan alla kolorektala cancerformer börjar som precancerösa polyper (onormala tillväxter) i tjocktarmen eller ändtarmen. Sådana polyper kan vara närvarande i tjocktarmen i flera år innan invasiv cancer utvecklas. De får inte orsaka några symtom, särskilt tidigt. Kolorektal cancerscreening kan hitta precancerösa polyper så att de kan tas bort innan de förvandlas till cancer. På detta sätt förhindras kolorektal cancer. Screening kan också hitta kolorektal cancer tidigt, när behandlingen fungerar bäst.

Diet

Research pågår för att ta reda på om förändringar i din kost kan minska risken för kolorektal cancer. Medicinska experter rekommenderar ofta en diet med låg animaliska fetter och hög i frukt, grönsaker och fullkorn för att minska risken för andra kroniska sjukdomar, såsom kranskärlssjukdom och diabetes. Denna diet kan också minska risken för kolorektal cancer.

Aspirin

Forskare tittar på rollen av vissa läkemedel och kosttillskott för att förebygga kolorektal cancer. Den amerikanska arbetsgruppen för förebyggande tjänster fann att användningen av lågdos aspirin kan bidra till att förebygga hjärt-kärlsjukdom och kolorektal cancer hos vissa vuxna, beroende på ålder och riskfaktorer. För mer information, ladda ner Aspirin Användning för primär prevention av hjärt-kärlsjukdom och kolorektal cancer: Consumer Guide. [PDF-212KB]

Hälsosamma val

Vissa studier tyder på att människor kan minska risken för att utveckla kolorektal cancer genom att öka fysisk aktivitet, begränsa alkoholkonsumtionen och undvika tobak.

Senaste av Blog