Vad händer om jag redan har hörselnedsättning?

2020-02-29
3 min läsning

Vad händer om jag redan har hörselnedsättning?

Minusrelateradesidor

Skydda din hörsel från att bli sämre och lär dig sätt att hjälpa dig att höra bättre och anpassa dig till din hörselnedsättning. Utbildning för barn som har hörselnedsättning

Enskilda personer med funktionshinder Education Act (IDEA) säkerställer att barn som har hörselnedsättning får specialundervisning i åldrarna 3 till 21 år. För mer information, besök Riktlinjer:s hörselnedsättning hos barn hemsida.

Ta åtgärder för att förhindra att det blir värre

Det finns ingen medicinsk eller kirurgisk behandling för hörselnedsättning orsakad av buller. Skadade hårceller växer inte tillbaka. Så mycket som möjligt bör du försöka skydda din hörsel. Om du har hörselnedsättning bör du vidta åtgärder för att förhindra att den förvärras.

 • Undvik bullriga platser när det är möjligt.
 • Använd öronproppar, skyddande öronmuffar eller bullerdämpande hörlurar vid höga ljud.
 • Håll volymen nere när du lyssnar via hörlurar eller hörlurar.
 • Fråga din läkare om en hörselkontroll om du misstänker att du har hörselnedsättning.

Om du utvecklar en plötslig hörselnedsättning, kontakta din läkare omedelbart. Vissa behandlingar kan hjälpa till att minimera skadorna och minska svårighetsgraden av hörselnedsättningen.

Många personer med hörselnedsättning kan fortfarande höra några ljud. Om du redan har en hörselnedsättning finns det sätt att hjälpa dig att få ut det mesta av den hörsel du har. Läs om metoderna och enheterna nedan som kan hjälpa.

Saker du kan göra för att kompensera för din hörselnedsättning

 • Titta på högtalaren.
  Din hjärna kan hämta mycket information från visuella signaler som kan komplettera vad du hör för att hjälpa dig att förstå budskapet. Alla läser läppar mer än de inser, och ansiktsuttryck och kroppsspråk kan ge användbara ledtrådar också.
 • Hitta den bästa platsen för att lyssna.
  Att placera dig mellan högtalaren och källorna till bakgrundsljud gör det mycket lättare att höra och förstå vad som sägs
  . Öva att hitta de bästa platserna för olika situationer. Till exempel sitta mittemot din värd i en restaurang, eller stanna i ett rum bortsett från musiken på en fest.
 • Välj gynnsamma lyssningsmiljöer när det är möjligt. De fysiska egenskaperna hos ett rum kan göra det lättare eller svårare att höra. Välj till exempel restauranger med bättre belysning eller mötesrum med heltäckningsmattor och akustiska takplattor som minskar ekot (eller efterklang) i ett rum.
 • Var uppmärksam på samtalet.
  Det är lättare att förstå ett konversationskontext än att förstå ett uttalande som inte har någon bakgrund som hjälper dig att veta vad det handlar om
  .
 • Meddela andra om din hörsel.
  Högtalare kan använda strategier för att hjälpa dig att höra bättre också, till exempel att se till att de har din uppmärksamhet innan de talar och ger dig en tydlig bild av deras ansikte
  .
 • Använd textning för textning.
  Använd textning (CC) när du tittar på TV, filmer och onlinevideor
  . Textning kan förbättra din förmåga att förstå programmet.

Överväg att använda en enhet som hjälper dig att höra

Om du redan har en hörselnedsättning kan hörapparater hjälpa dig att få ut det mesta av den hörsel du har.

 • HörapparaterHörapparater gör ljud starkare. De kan justeras för att fungera bäst för din specifika hörselnedsättning. Att göra ljud högre kan göra dem lättare att förstå. Hörapparater kan dock också göra bakgrundsljud starkare. Om du har en hörselnedsättning som snedvrider ljud, kommer hörapparaten inte att göra ljud tydligare.
 • Hjälpmedel
  Dessa enheter
  hjälper dig att höra ljud i specifika vardagliga aktiviteter. Telefonförstärkare kan göra det lättare att höra på telefonen. En blinkande eller vibrerande väckarklocka kan hjälpa dig att vakna på morgonen. Loop, FM och infraröda system kan överföra ljud till vissa typer av hörlurar och vissa hörapparater. De kan hjälpa dig att höra tv-sändningar, filmer och möten på offentliga platser.
 • Cochleaimplantat
  Dessa enheter är avsedda för personer med mycket svår hörselnedsättning. De stimulerar hörselnerven direkt. Kirurgi krävs för att sätta in dem.
 • PSAP:er (Personliga Sound Amplification Products)
  gör det möjligt för personer med normal hörsel att höra bättre i specifika situationer. De kan användas vid jakt eller fågelskådning, till exempel, eller för att bättre höra en konversation eller föreställning på avstånd. Larmcentraler är inte avsedda att kompensera för hörselnedsättning och de är inte individuellt programmerade som hörapparater. De kan dock vara användbara under vissa omständigheter.

För mer information

 • Riktlinjer: Behandling för hörselnedsättning hos barn
 • FDA: Typer av hörapparaterExtern
 • FDA: Produkter och enheter för att förbättra hörselnexternt

överst på sidan

Senaste av Blog

Don't Miss

Sprucken trumhinna

Allt om Sprucken trumhinna En sprucken trumhinna är ett vanligt