Vad är Tourettes syndrom?

3 min läsning

Vad är Tourettes syndrom?

Minus

Tourette Syndrome (TS) är ett tillstånd i nervsystemet. TS orsakar människor att ha ”tics”.

Tics är plötsliga ryckningar, rörelser eller ljud som människor gör upprepade gånger. Människor som har tics kan inte stoppa sin kropp från att göra dessa saker. En person kan till exempel fortsätta att blinka om och om igen. Eller, en person kan göra ett grymtande ljud ovilligt.

Att ha tics är lite som att ha hicka. Även om du kanske inte vill hicka, gör din kropp det ändå. Ibland kan människor stoppa sig från att göra en viss tic ett tag, men det är svårt. Så småningom personen har att göra tic.

Typer av Tics

Det finns två typer av tics-motor och vokal:

Motor Tics Motor tics

är rörelser i kroppen. Exempel på motoriska tics är att blinka, rycka på axlarna eller att rycka en arm.

Vocal

Tics Vocal tics är ljud som en person gör med sin röst. Exempel på vokaltik är att nynna, rensa halsen eller skrika ut ett ord eller en fras.

Tics kan vara antingen enkla eller komplexa:

Simple Tics Enkla tics

involverar bara några delar av kroppen. Exempel på enkla tics inkluderar att kisa ögonen eller sniffa.

Complex Tics Complex tics

involverar vanligtvis flera olika delar av kroppen och kan ha ett mönster. Ett exempel på en komplex tik är att guppa huvudet medan du rycker en arm och sedan hoppar upp.

Symtom

De viktigaste symptomen på TS är tics. Symtom börjar vanligtvis när ett barn är 5 till 10 år. De första symptomen är ofta motoriska tics som uppträder i huvudet och nackområdet. Tics är vanligtvis sämre under tider som är stressiga eller spännande. De tenderar att förbättras när en person är lugn eller fokuserad på en aktivitet.

Typerna av tics och hur ofta en person har tics förändras mycket över tiden. Även om symtomen kan uppträda, försvinna och återkomma, anses dessa tillstånd vara kroniska.

I de flesta fall minskar tics under tonåren och tidig vuxen ålder och försvinner ibland helt. Men många människor med TS upplever tics i vuxen ålder och i vissa fall kan tics bli värre under vuxenlivet. 1

Även om media ofta skildrar personer med TS som ofrivilligt skriker ut svordomar (kallas coprolalia) eller ständigt upprepa ord andra människor (kallas Eholalia), dessa symtom är sällsynta och är inte nödvändiga för diagnos av TS.

Diagnos

Det finns inget enda test, som ett blodprov, för att diagnostisera TS. Hälsovårdspersonal tittar på personens symtom för att diagnostisera TS och andra tic störningar. Tic störningar skiljer sig från varandra när det gäller typ av tic närvarande (motor eller vokal, eller kombination av båda), och hur länge symptomen har varat. TS kan diagnostiseras om en person har både motor och vokala tics och har haft tic symptom i minst ett år.

Läs mer om hur TS och andra tic disorder diagnostiseras”

Children Psykiska störningar: En resa för föräldrar och barn

Möt två familjer och hör om deras erfarenheter av att leva med Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder och Tourette Syndrome

Titta på videon”

Behandlingar

Även om det inte finns något botemedel mot TS, det finns behandlingar tillgängliga för att hjälpa till att hantera tics. Många människor med TS har tics som inte kommer i vägen för sitt dagliga liv och behöver därför ingen behandling. Men medicinering och beteendebehandlingar finns tillgängliga om tics orsakar smärta eller skada, stör skolan, arbetet eller det sociala livet eller orsakar stress.

Läs mer om behandlingar”

Andra problem och villkor

TS förekommer ofta med andra tillstånd (kallas samtidiga förhållanden). Nästan 9 av 10 barn som diagnostiserats med TS, 86% har också diagnostiserats med minst ett ytterligare psykiskt, beteende- eller utvecklingstillstånd. De två vanligaste sjukdomarna är ADHD (ADHD) och tvångssyndrom (OCD).. Det är viktigt att ta reda på om en person med TS har några andra villkor och behandla dessa villkor ordentligt.

Läs mer om andra problem och villkor”

Riskfaktorer och orsaker

Läkare och forskare vet inte den exakta orsaken till TS. Forskning tyder på att det är ett ärftligt genetiskt tillstånd. Det betyder att det överförs från förälder till barn genom gener.

Läs mer om riskfaktorer och orsaker”

Vem påverkas?

Studier som inkluderade barn med diagnostiserad och odiagnostiserad TS har uppskattat att 1 av 162 barn har TS. I USA har 1 av 360 barn från 6 till 17 år diagnostiserats med TS, baserat på föräldrarapporten. 3,4 Detta tyder på att ungefär hälften av barnen med TS inte diagnostiseras.

TS kan påverka människor i alla ras- och etniska grupper. Pojkar påverkas tre till fem gånger oftare än tjejer.

Referenser

  1. American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykisk störnings:, femte upplagan: DSM-5. Washington, DC; 2013.
  2. Bloch, MH, Leckman, JF. Klinisk kurs av Tourettes syndrom. J Psykosom Res. 2009; 67 (6): 497-501.
  3. Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Prevalens av diagnostiserat Tourettes syndrom hos personer i åldern 6-17 år — USA, 2007. MMWRpdf ikonMorb dödliga Wkly Rep. 2009; 58 (21): 581-5.
  4. Bitsko, RH, Holbrook, JR, Visser, SN, Mink, JW, Zinner, SH, Ghandour, RM, Blumberg, SJ (2014). En nationell profil av Tourettes syndrom, 2011-2012. J Dev Behav Pediatr 35 (5), 317-322.

Senaste av Blog