Vad är Spina Bifida?

4 min läsning

Vad är Spina Bifida?

Minuspå denna sida

 • Typer av Spina Bifida
 • Diagnos
 • Behandlingar
 • Orsaker
 • Att leva medSpina Bifida

Spina bifida är ett tillstånd som påverkar ryggraden och är vanligtvis uppenbart vid födseln. Det är en typ av neuralrörsdefekt (NTD).

Spina bifida kan hända var som helst längs ryggraden om neuralröret inte stänger hela vägen. När neuralröret inte stänger hela vägen, bildar inte ryggraden som skyddar ryggmärgen och stänger som den borde. Detta resulterar ofta i skador på ryggmärgen och nerverna.

Spina bifida kan orsaka fysiska och intellektuella funktionshinder som sträcker sig från mild till svår. Svårighetsgraden beror

 • på: Storleken och placeringen av öppningen i ryggraden.
 • Huruvida en del av ryggmärgen och nerverna påverkas.

Typer av Spina Bifida

De tre vanligaste typerna av spina bifida är:

Myelomeningocele (låter som: min-low-ma-nin-jo-seal; höra hur ”myelomeningocele” låter)
När folk pratar om spina bifida, oftast de hänvisar till myelomeningocele. Myelomeningocele är den allvarligaste typen av spina bifida. Med detta tillstånd kommer en säck vätska genom en öppning i barnets rygg. En del av ryggmärgen och nerverna är i denna säck och är skadade. Denna typ av spina bifida orsakar måttlig till svår funktionsnedsättning, såsom problem som påverkar hur personen går på toaletten, förlust av känsla i personens ben eller fötter och inte kunna röra benen.

Meningocele (låter som: ma-nin-jo-seal; höra hur ”meningocele” låter)
En annan typ av spina bifida är meningocele. Med meningocele kommer en säck vätska genom en öppning i barnets rygg. Men ryggmärgen är inte i denna säck.. Det finns vanligtvis liten eller ingen nervskada. Denna typ av spina bifida kan orsaka mindre funktionshinder.

Spina Bifida Occulta (låter som: o-cult-tuh; höra hur ”occulta” låter)
Spina bifida occulta är den mildaste typen av spina bifida. Det kallas ibland ”dolda” spina bifida. Med det finns ett litet gap i ryggraden, men ingen öppning eller säck på baksidan. Ryggmärgen och nerverna är vanligtvis normala. Många gånger upptäcks spina bifida occulta inte förrän sen barndom eller vuxenlivet. Denna typ av spina bifida orsakar vanligtvis inte några funktionshinder.

Diagnos

Spina bifida kan diagnostiseras under graviditet eller efter att barnet är fött. Spina bifida occulta kanske inte diagnostiseras förrän sen barndom eller vuxen ålder, eller kanske aldrig diagnostiseras.

Under graviditeten

Under graviditeten finns screeningtest (prenatala tester) för att kontrollera om spina bifida och andra fosterskador. Tala med din läkare om eventuella frågor eller funderingar du har om denna prenatal testning.

 • AFP — AFP står för alfa-fetoprotein (låter som: al-fa—fee-toe-pro-teen), ett protein som det ofödda barnet producerar. Detta är ett enkelt blodprov som mäter hur mycket AFP har gått in i moderns blodomlopp från barnet. En hög nivå av AFP kan innebära att barnet har spina bifida. En AFP-test kan vara en del av ett test som kallas ”trippel skärm” som letar efter neuralrörsdefekter och andra frågor.
 • Ultraljud — En ultraljud är en typ av bild av barnet. I vissa fall kan läkaren se om barnet har spina bifida eller hitta andra skäl att det kan finnas en hög nivå av AFP. Ofta kan spina bifida ses med detta test.
 • Amniocentes (låter som: am-knä-oh-sin-te-sus; höra hur ”amniocentes” låter) — För detta test tar läkaren ett litet prov av fostervätskan som omger barnet i livmodern. Högre än genomsnittliga nivåer av AFP i vätskan kan innebära att barnet har spina bifida.

Efter att barnet är född

I vissa fall kan spina bifida inte diagnostiseras förrän efter att barnet är fött.

Ibland finns det en hårig hudplåster eller en grop på barnets rygg som först ses efter att barnet är fött. En läkare kan använda en bildskanning, till exempel en röntgen, MR eller CT, för att få en tydligare bild av barnets ryggrad och benen i ryggen.

Ibland spina bifida inte diagnostiseras förrän efter att barnet är fött eftersom mamman inte fick prenatal vård eller ultraljud visade inte tydliga bilder av den drabbade delen av ryggraden.

Behandlingar

Inte alla människor födda med spina bifida har samma behov, så behandlingen kommer att vara olika för varje person. Vissa människor har problem som är allvarligare än andra. Personer med myelomeningocele och meningocele kommer att behöva fler behandlingar än personer med spina bifida ockulta.

För mer information om behandlingar, besök sidan Behandlingar.

Orsaker och förebyggande

Vi vet inte alla orsaker till spina bifida. Den roll som genetik och miljö spelar för att orsaka spina bifida behöver studeras ytterligare.

Men vi vet att det finns sätt för kvinnor att minska risken för att få barn med spina bifida både före och under graviditeten.

Om du är gravid eller kan bli gravid, använd följande tips för att förhindra att ditt barn får spina bifida:

 • Ta 400 mikrogram (mcg) folsyra varje dag. Om du redan har haft en graviditet som påverkas av spina bifida, kan du behöva ta en högre dos folsyra före graviditeten och under tidig graviditet. Tala med din läkare för att diskutera vad som är bäst för dig.
 • Tala med din läkare eller apotekspersonal om receptbelagda läkemedel, vitaminer och kosttillskott du tar. Läs mer om medicinering och graviditet”
 • Om du har ett medicinskt tillstånd, såsom diabetes eller fetma, ska du vara säker på att det är under kontroll innan du blir gravid.
 • Undvik överhettning av kroppen, vilket kan hända om du använder en bubbelpool eller bastu.
 • Behandla eventuell feber du har direkt med Tylenol® (eller lagra varumärke acetaminophen).

Kom ihåg!

Spina bifida händer under de första veckorna av graviditeten, ofta innan en kvinna vet att hon är gravid. Även om folsyra inte är en garanti för att en kvinna kommer att ha en hälsosam graviditet, kan folsyra bidra till att minska kvinnans risk att få en graviditet som påverkas av spina bifida. Eftersom hälften av alla graviditeter i Sverige är oplanerade är det viktigt att alla kvinnor som kan bli gravida tar 400 mikrogram folsyra dagligen.

Att leva med Spina Bifida

Spina bifida kan variera från mild till svår. Vissa människor kan ha lite eller ingen funktionshinder. Andra personer kan vara begränsade i hur de rör sig eller fungerar. Vissa människor kan till och med vara förlamade eller oförmögna att gå eller flytta delar av kroppen.

Trots det, med rätt vård, de flesta människor som drabbats av spina bifida leva fulla, produktiva liv.

Lär dig mer om att leva med spina bifida i olika åldrar”

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!