Vad är screening för prostatacancer?

1 min läsning

Vad är screening för prostatacancer?

Minus

Vissa män får ett PSA-test för att visa för prostatacancer. Tala med din läkare, lär dig vad som är inblandat och bestäm om ett PSA-test är rätt för dig.

Cancer screeninginnebär att leta efter cancer innan det orsakar symtom. Målet med screening för prostatacancer är att hitta cancerformer som kan löpa hög risk att spridas om de inte behandlas, och att hitta dem tidigt innan de sprids.

Om du funderar på att bli screenas, lär du dig om de möjliga fördelarna och skadorna med screening, diagnos och behandling, och tala med din läkare om dina personliga riskfaktorer.

Det finns inget standardtest för att screentera för prostatacancer. Två test som vanligtvis används för att screena för prostatacancer beskrivs nedan.

Prostataspecifikt antigen (PSA)

Test Ett blodprov som kallas ett prostataspecifikt antigen (PSA) mäter nivån av PSA i blodet. PSA är ett ämne som tillverkas av prostata. Nivåerna av PSA i blodet kan vara högre hos män som har prostatacancer. PSA-nivån kan också vara förhöjd under andra förhållanden som påverkar prostata.

Som regel är ju högre PSA-nivån i blodet desto mer sannolikt är ett prostataproblem närvarande. Men många faktorer, såsom ålder och ras, kan påverka PSA-nivåerna. Vissa prostatakörtlar gör mer PSA än andra.

PSA-nivåerna kan också påverkas av

  • vissa medicinska procedurer.
  • Vissa mediciner.
  • En förstorad prostata.
  • En prostatainfektion.

Eftersom många faktorer kan påverka PSA-nivåerna är din läkare den bästa personen att tolka dina PSA-testresultat. Om PSA-testet är onormalt kan din läkare rekommendera en biopsi för att ta reda på om du har prostatacancer.

Digital rektal Examination (DRE)

Digital rektal undersökning (DRE) är när en vårdgivare sätter in en handskad, smurt finger i en mans rektum för att känna prostata för något onormalt, såsom cancer. År 2018uppgav den amerikanska Preventive Services Task Forceatt den inte rekommenderar DRE som ett screeningtest på grund av brist på bevis på fördelarna.

Senaste av Blog