Vad är Platelet Rich Plasma (PRP)?

1 min läsning

Vad är fördelarna med PRP behandling?

Platelet Rich Plasma, också kallad PRP eller vampyrbehandling, har snabbt blivit en favoritbehandling tack vare att profiler som Kim Kardashian och andra kända namn synliggjort denna behandling genom sociala medier. Även de som arbetar med PRR har förstått tjusningen med denma behandling pga enkelheten, att det är kroppseget och de fantastiska resultat som man får.

Vad är egentligen PRP?

Det är en naturlig produkt som innebär att vi tar blod från patienten ungefär som vid en vanlig blodundersökning på vårdcentralen.

  1. Blodprov tas oftast i armvecken där de flesta är lättast att sticka. Antal rör beror på hur stort behandlingsområde eller vilken behandlingsindikation man avser att behandla.
  2. Blodet processas sedan i en centrifug i några minuter för att separera röda blodkroppar, serum och blodplättar (platelets).
  3. Vi får ett koncentrerat skickt med blodplättar och tillväxtfaktorer. Detta dras upp och återinjuceras för att stimulera igång kroppens egen läknings- och uppbyggnadsprocess på ett ställe där det behövs.

Hur välstuderat är PRP?

Den hårstimulerande effekten av PRP är den bäst välstuderad delen av PRP. Fler studier kommer ut ständigt. Problemet är att dessa material är ofta inte störa nog eller utförda på ett sätt där säkra slutsatser kan dras. Dock har man sett många positiva effekter och få skadliga. Då det är kroppsfett skapar det i princip inte någon allergisk reaktion utan anses vara en “snäll” och “naturlig” produkt. Behandlingsprotokoll är framtagna och den de flesta utförare genomför flera behandlingar med ca 1 månads intervall. Sedan underhålls behandlingen fortlöpande. När det gäller Alopecia så finns idag ett tillförlitligt protokoll på 3-6 behandlingar med 1 månads intervall.

Vilka områden kan behandlas med PRP?

Kosmetiska behandlingar som ofta utförs med PRP:

· Rynkor runt ögon, panna och mun.

· Mörka ringar och försvagad hud under ögonen.

· Reducering av porstorlek och förbättring av hudens elasticitet och hudton.

· Pigmenteringsproblem som hyperpigmentering, fräknar etc.

· Streckmärken

· Sårskador

· Stimulering av hårsäckarna vid håravfall

Medicinsk behandlingar som utförs med PRP:

  • Ledbesvär så som artros
  • Gynnekologiska besvär så som inkontinens
  • Erektionsbesvör

Dock är man i Sverige restriktiv till medicinska indikationer i nuläget, då det fortfarande inte finns tillräckligt med studieunderlag som stöd för att man på ett tillräckligt tillförlitligt sätt skall använda behandlingen i medicinskt syfte. Detta ses mer internationellt.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog