Vad är en Mammografi?

3 min läsning

Vad är en Mammografi?

Minus

Regelbundna mammografi är de bästa testerna läkarna måste hitta bröstcancer tidigt.

Ett mammografi är en röntgenbild av bröstet. Läkare använder ett mammografi för att leta efter tidiga tecken på bröstcancer. Regelbundna mammografi är de bästa testerna läkarna måste hitta bröstcancer tidigt, ibland upp till tre år innan det kan kännas.

Är du orolig för kostnaden? Riktlinjer erbjuder gratis eller billiga mammografi . Ta reda på om du kvalificerar dig.

Hur är ett mammografi gjort?

Du kommer att stå framför en speciell röntgenmaskin. En tekniker kommer att placera ditt bröst på en klar plastplatta. En annan tallrik kommer att trycka på ditt bröst ovanifrån. Plattorna plattar bröstet och håller det stilla medan röntgenbilden tas. Du kommer att känna lite press. Stegen upprepas för att göra en sidovy av bröstet. Det andra bröstet kommer att röntgas på samma sätt. Då väntar du medan teknikern kontrollerar de fyra röntgenstrålarna för att se till att bilderna inte behöver göras om. Kom ihåg att teknologen inte kan berätta resultatet av ditt mammografi. Varje kvinnas mammografi kan se lite annorlunda ut eftersom alla bröst är lite annorlunda.

Hur känns det att ha ett mammografi?

Att ha ett mammografi är obekvämt för de flesta kvinnor. Vissa kvinnor tycker det är smärtsamt. Ett mammografi tar bara några ögonblick, men obehaget är över snart. Vad du känner beror på teknikens skicklighet, storleken på dina bröst och hur mycket de behöver pressas. Dina bröst kan vara känsligare om du är på väg att få eller få din mens. En läkare med särskild träning, kallad en radiolog, kommer att läsa mammografimet. Han eller hon kommer att titta på röntgenbilden för tidiga tecken på bröstcancer eller andra problem. Tips för att få ett Mammografi

  • Försök att inte ha ditt mammografi veckan innan du får din mens eller under din mens. Dina bröst kan vara ömma eller svullna då.
  • På dagen för ditt mammografi, använd inte deodorant, parfym eller pulver. Dessa produkter kan dyka upp som vita fläckar på röntgenbilden.
  • Vissa kvinnor föredrar att bära en topp med kjol eller byxor, istället för en klänning. Du måste klä av dig från midjan upp för mammografimet.

När får jag resultaten av mitt mammografi?

Du får vanligtvis resultaten inom några veckor, även om det beror på anläggningen. En radiolog läser ditt mammografi och rapporterar resultaten till dig och din läkare. Om det finns ett problem kommer du att höra från mammografianläggningen tidigare. Kontakta din vårdgivare eller mammografianläggningen om du inte får en rapport om dina resultat inom 30 dagar.

Ett exempel på ett normalt mammografi. Varje kvinnas mammografi kan se lite annorlunda ut eftersom alla bröst är lite annorlunda.

Vad händer om mitt mammografi är normalt?

Fortsätt att få mammografi enligt rekommenderade tidsintervall. Mammografi fungerar bäst när de kan jämföras med tidigare. Detta gör det möjligt för radiologen att jämföra dem för att leta efter förändringar i dina bröst.

Vad händer om mitt mammografi är onormalt?

Ett onormalt mammografi betyder inte alltid att det finns cancer. Men du måste ha ytterligare mammografi, test eller tentor innan läkaren kan berätta säkert. Du kan också hänvisas till en bröstspecialist eller en kirurg. Det betyder inte nödvändigtvis att du har cancer eller behöver kirurgi. Dessa läkare är experter på att diagnostisera bröstproblem. Läkare kommer att göra uppföljningstester för att diagnostisera bröstcancer eller för att upptäcka att det inte finns någon cancer.

Var kan jag få ett mammografi och vem kan jag prata med om jag har frågor?

  • Om du har en vanlig läkare, prata med honom eller henne.
  • Kontakta National Cancer Institute.
  • För Medicare information, kan du ringa 1-800 MEDICARE (1-800-633-4227) eller besöka Centers för Medicare & Medicaid Services.
  • Riktlinjer National Bröst- och livmoderhalscancer Early Detection Program arbetar med hälsoavdelningar och andra grupper för att ge billiga eller fria mammografi till kvinnor som kvalificerar sig. Ta reda på om du kvalificerar dig. Mer information
  • Hitta en mammografianläggning i din stat eller territorium

Senaste av Blog