Vaccination mot påssjuka

3 min läsning

Påssjuka Vaccination

Minus

Skydda ditt barn med påssjuka Vaccin

påssjuka vaccin är det bästa sättet att skydda ditt barn mot påssjuka. Det ges vanligtvis som en del av ett kombinationsvaccin som skyddar mot tre sjukdomar: mässling, påssjuka och röda hund (MMR). Detta vaccin är endast licensierat för användning till barn som är 12 månader till och med 12 år. Barn ska få två doser MMR- vaccin:

 • den första dosen vid 12 till 15 månaders ålder och
 • den andra dosen vid 4 till 6 års ålder.

MMR-vaccinet är säkert och effektivt. De flesta barn har inga biverkningar från vaccinet. De biverkningar som uppstår är vanligtvis mycket milda, såsom feber eller hudutslag.

Ditt barns läkare kan också erbjuda MMR-vaccinet, ett kombinationsvaccin som skyddar mot fyra sjukdomar: mässling, påssjuka, röda hund och varicella (vattkoppor). Tala med ditt barns sjukvårdspersonal om hjälp med att bestämma vilket vaccin som ska användas.

Skydda dig mot påssjuka

Alla som är födda under eller efter 1957 och som aldrig har haft påssjuka eller aldrig har vaccinerats löper risk för påssjuka. De bör få minst en dos av MMR-vaccinet.

Tonåringar och vuxna bör också vara uppdaterade på MMR-vaccinationer. Information om lokalisering av vaccinregister.

Högskolestudenter som inte har bevis på immunitet behöver två doser MMR-vaccin, separerade med minst 28 dagar. Andra vuxna med högre risk, såsom internationella resenärer och sjukvårdspersonal, bör också få två doser MMR-vaccin.

MMR-vaccinet är säkert och effektivt. En person med två doser MMR-vaccin har ungefär 88% minskad risk för påssjuka; en person med en dos har 78% minskad risk för påssjuka.

Föräldrar, som barn beger sig till college, se till att de är uppdaterade på sitt MMR-vaccin. Läs mer om påssjuka fall och utbrott.

Påssjuka Utbrott Fortfarande inträffar

efter U. S. påssjuka vaccinationsprogram startade 1967, har det skett en mer än 99% minskning av påssjuka fall i Sverige. Men utbrott av påssjuka förekommer fortfarande, särskilt i miljöer där människor har nära, långvarig kontakt, som universitet och nära sammansvetsade samhällen. Exempel på detta är personer som:

 • är starkt kopplade av sociala, kulturella eller familjeband
 • deltar i kommunala aktiviteter
 • delar ett gemensamt bostadsområde

Under dessa utbrott kan personer som tidigare haft en eller två doser MMR-vaccin få påssjuka också. Experter är inte säker på varför vaccinerade människor fortfarande får påssjuka; det kan vara så att deras immunförsvar inte svarade så bra som det borde ha till vaccinet. Eller deras immunsystems förmåga att bekämpa infektionen minskade med tiden. Sjukdomssymptom är mildare och komplikationer är mindre frekventa hos vaccinerade personer. Dessutom bidrar hög vaccinationstäckning till att begränsa storleken, varaktigheten och spridningen av påssjuka utbrott. Så det är fortfarande mycket viktigt att vara uppdaterad på MMR-vaccinet.

Under ett påssjuksutbrott kan folkhälsomyndigheterna rekommendera en extra dos MMR-vaccin för personer som tillhör grupper med ökad risk för påssjuka. Dessa grupper är vanligtvis de som sannolikt kommer att ha nära kontakt, som att dela sportutrustning eller drycker, kyssas eller bo i nära håll, med en person som har påssjuka. Din lokala folkhälsomyndighet eller institution kommer att meddela dig om du löper ökad risk och bör få denna dos. Om du redan har två doser MMR är det inte nödvändigt att söka vaccinering om inte myndigheterna säger att du ingår i denna grupp.

Påssjuka kan vara allvarliga

påssjuka är en smittsam sjukdom som orsakas av ett virus. Det börjar vanligtvis med feber, huvudvärk, muskelvärk, trötthet och aptitlöshet. Då kommer de flesta människor att ha svullnad i sina spottkörtlar. Detta är vad som orsakar puffiga kinder och en öm, svullen käke.

I de flesta människor är påssjuka ganska mild. Men det kan orsaka allvarliga, långvariga problem inklusive:

 • orkit (svullnad av testiklarna) hos män som har nått puberteten
 • oophorit (svullnad av äggstockarna) och/eller mastit (svullnad av brösten) hos kvinnor som har nått puberteten
 • encefalit (svullnad i hjärnan)
 • hjärnhinneinflammation (svullnad i vävnaden som täcker hjärnan och ryggmärgen)
 • hörselnedsättning (tillfällig eller permanent)

I sällsynta fall är påssjuka dödlig.

Påssjuka är mest känd för de puffiga kinderna och svullna käken som det orsakar. Detta är ett resultat av svullna spottkörtlar. Det kallas ibland som parotit när det infekterar öronspottkörteln.

Betala för påssjuka Vaccin

De flesta sjukförsäkringsplaner täcker kostnaden för vacciner. Men du kanske vill kolla med din försäkringsleverantör innan du går till doktorn. Lär dig att betala för vacciner.

Om du inte har någon sjukförsäkring, eller om din försäkring inte täcker vacciner för ditt barn, kan programmet Vaccines for Children (VFC) hjälpa. Detta program hjälper familjer med berättigade barn som annars inte har tillgång till vacciner. För att ta reda på om ditt barn är berättigat, besök VFC-webbplatsen eller fråga ditt barns läkare. Du kan också kontakta din statliga VFC-koordinator. Mer information

 • om påssjuka
 • Vad alla borde veta
 • MMR Vaccination: Information för vårdpersonal
 • Vaccin (skott) för påssjuka
 • fall och utbrott
 • MMR (mässling, påssjuka och röda hund) Vaccin: Vaccin Information Statement engelska eller annat språk
 • Mässling, påssjuka och röda hund (MMR) Vaccin Safety
 • Kort svar på vanliga frågor: Vacciner för barn Program (VFC)
 • Föräldrarnas Guide till barndom immuniseringar

Senaste av Blog