Vaccination av röda hund

2 min läsning

Rubella Vaccination

MinusRelaterade sidor

Rubella är en smittsam sjukdom som orsakas av ett virus. Det kallas också ”tyska mässling”, men det orsakas av ett annat virus än mässling. För vissa människor — särskilt gravida kvinnor och deras ofödda barn — kan röda hund vara allvarliga. Se till att du och ditt barn är skyddade mot rubella genom att vaccineras enligt schema.

Små barn som får rubella brukar ha en mild sjukdom, med symtom som kan innefatta låg feber, ont i halsen och utslag som börjar i ansiktet och sprider sig till resten av kroppen. Äldre barn och vuxna är mer benägna att ha huvudvärk, rosa öga och allmänt obehag innan utslaget uppträder.

Rubella kan förebyggas med MMR-vaccin. Detta skyddar mot tre sjukdomar: mässling, påssjuka och rubella. Riktlinjer rekommenderar att barn får två doser MMR- vaccin, som börjar med den första dosen vid 12 till 15 månaders ålder och den andra dosen vid 4 till 6 års ålder. Tonåringar och vuxna bör också vara uppdaterade om sin MMR-vaccination.

MMR-vaccin är mycket säkert och effektivt. En dos av MMR-vaccinet är ca 97% effektivt för att förebygga röda hund.

De flesta sjukförsäkringsplaner täcker kostnaden för vacciner. Du kanske vill kolla med din försäkringsleverantör innan du går till doktorn. Lär dig att betala för vacciner.

Om du inte har någon sjukförsäkring eller om din försäkring inte täcker vacciner för ditt barn kan programmet Vaccines for Children (VFC) hjälpa till. Detta program hjälper familjer med berättigade barn som annars kanske inte har tillgång till vacciner. Om du vill veta mer, besök VFC-webbplatsen eller fråga ditt barns läkare. Du kan också kontakta din statliga VFC-koordinator.

MMR-vaccin är mycket säkert och effektivt. En dos av MMR-vaccinet är ca 97% effektivt för att förebygga röda hund.

Barn kan också få MMR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka, röda hund och varicella (vattkoppor). Detta vaccin är endast licensierat för användning av barn som är 12 månader till och med 12 år.

Innan tillgången på rubellavacciner i Sverige var rubella en vanlig sjukdom som inträffade främst bland små barn. Den senaste stora epidemin i Sverige inträffade mellan 1964 och 1965, då det fanns uppskattningsvis 12,5 miljoner röda hund fall i Sverige. På grund av framgångsrika vaccinationsprogram har rubella eliminerats från USA sedan 2004. Rubella är dock fortfarande vanligt i andra länder. Ovaccinerade människor kan få rubella medan de är utomlands och föra sjukdomen till USA och sprida den till andra.

Riktlinjer rekommenderar att barn får två doser MMR-vaccin:

 • den första dosen vid 12 till 15 månaders ålder och
 • den andra dosen vid 4 till 6 års ålder.

Tonåringar och vuxna bör också vara uppdaterade om MMR-vaccinationer.

Vad alla borde veta

Grundläggande information för personer som är intresserade av vaccinet… Information för vårdpersonal

Vaccin rekommendationer och kontraindikationer; sammansättning, dosering och administrering; hantering och lagring… Mer information om

 • röda hund sjukdom webbplats
 • Medfödd röda hund syndrom
 • resenärers hälsa: röda hund
 • faktablad på röda hund och vaccinet för att förhindra det pdf icon [2 sidor]
 • vaccinationsvaccin
 • Information Statement i Engelska och MMRV
 • Vaccin Information Uttalanden in other languages: MMRoch MMRV
 • Vuxenimmunisering Schema (någon över 18 år)
 • Rekommenderade immuniseringar för barn från födseln till 6 år gammal pdf-ikon[2 sidor]

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!