Vaccination

2020-02-29
1 min läsning

Vaccination

MinusRelaterade sidor

Två bältros vacciner är licensierade och rekommenderas i Sverige. Levande Zostervaccin (ZVL, Zostavax) har använts sedan 2006, och rekombinant zostervaccin (RZV, Shingrix) har använts sedan 2017 och rekommenderas som det föredragna bältros vaccinet.

Bältros är ett smärtsamt utslag som vanligtvis utvecklas på ena sidan av kroppen, ofta ansiktet eller torso. Utslagen består av blåsor som vanligtvis skabbar över inom 7 till 10 dagar och rensar upp inom 2 till 4 veckor. Vissa människor beskriver smärtan som en intensiv brännande känsla. För vissa människor kan smärtan vara i månader eller till och med år efter utslaget går bort. Denna långvariga smärta kallas postherpetisk neuralgi (PHN), och det är den vanligaste komplikationen av bältros. Din risk att få bältros och PHN ökar när du blir äldre.

Två vacciner är licensierade i Sverige och rekommenderas av den rådgivande kommittén för immunisering Practices (ACIP) för att förhindra bältros. Levande Zostervaccin (ZVL, Zostavax) har använts sedan 2006. Rekombinant zostervaccin (RZV, Shingrix) har använts sedan 2017 och rekommenderas av ACIP som det föredragna bältros vaccinet. Zostavax kan fortfarande användas för att förhindra bältros hos friska vuxna 60 år och äldre. Du kan till exempel använda Zostavax om en person är allergisk mot Shingrix, föredrar Zostavax eller begär omedelbar vaccination och Shingrix inte är tillgängligt.

människor ikonVad alla bör veta om bältros Vaccines

Grundläggande information om bältros vacciner

användare sjuksköterska fast ikonInformation för sjukvårdspersonal

Vaccin rekommendationer och kontraindikationer; sammansättning, dosering, administration, och samtidig administrering med andra vacciner; FAQ Shingrix; lagring och hantering av

Shingrix Fakta Sheets

Ett för vuxna patienter och ett för sjukvårdspersonal — beskriver vem som ska vaccineras samt fördelarna och biverkningarna.

Skriv Shingrix faktablad för vuxna patienter pdf ikon [2 sidor]

Skriv Shingrix faktablad för sjukvårdspersonal pdf-ikon [2 sidor]

Relaterade sidor

  • Riktlinjer Bältros Webbplats
  • Bältros Faktablad: Vad du behöver veta om bältros och bältros Vaccin pdf ikon [2 sidor]
  • Bältros information om vaccines.gov
  • Bilder av bältros Varning: Några av dessa bilder är grafiska.

Senaste av Blog

Don't Miss

Vinterkräksjukan (calicivirus) – symtom, behandling, uppföljning och prognos

Allt om vinterkräksjukan Vinterkräksjukan är en mycket smittsam virusinfektion som