Vaccin mot mässling
uttalade (MEE-Zills)
Förhindra mässling och tala med din läkare om mässling, påssjuka och röda hund (MMR) vaccinet, särskilt speciellt om du planerar att resa.
Förhindra mässling med MMR-vaccin
Mässling kan förebyggas med MMR-vaccin. Vaccinet skyddar mot tre sjukdomar: mässling, påssjuka och rubella. MMR-vaccin ges senare än vissa andra barnvacciner eftersom antikroppar som överförs från modern till barnet kan ge ett visst skydd mot sjukdom och göra MMR-vaccinet mindre effektivt fram till cirka 1 års ålder.
Schema för MMR-vaccin om du inte reser Schema
Första dosen |
andra dosen |
|
---|---|---|
Barn* | Ålder 12—15 månader | Ålder 4-6 år |
**
rekommenderar
Riktlinjer detta schema för barn 12 månader och äldre. Spädbarn yngre än 12 månader och barn som reser utanför USA bör följa ett annat schema.
** Godtagbara bevis på immunitet mot mässling omfattar minst ettav följande: skriftlig dokumentation av adekvat vaccination, laboratoriebevis på immunitet, laboratoriebekräftelse av mässling eller födelse i Sverige före 1957.
reseikon
Vaccinschemat är annorlunda om du eller ditt barn reser internationellt. Du bör följa detta schema istället .
Om du har barn, se om de är på grund av MMR-vaccin:
- Kontrollera ditt barns vaccinationsregister,
- Kontakta sin vårdgivare, eller
- Besök vaccinationsschemaläggaren för nyfödda till 6-åriga barn
Relaterad sida: Vaccin för mässling — En Parent Resource
MMR-vaccin är säker
MMR vaccin är mycket säker och effektiv. Två doser MMR-vaccin är ca 97% effektiva för att förebygga mässling; en dos är ungefär 93% effektiv.
Finns det en koppling mellan MMR-skottet och autism?
– Nej. Forskare i Sverige och andra länder har noggrant studerat MMR-skottet . Ingen har hittat en koppling mellan autism och MMR-skottet. Läs mer
Mässling kan också förebyggas med MMR-vaccin
Barn kan också få MMR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka, röda hund och varicella (vattkoppor). Detta vaccin är endast licensierat för användning av barn som är 12 månader till och med 12 år.
Betala för mässlingvaccinet
De flesta sjukförsäkringsplaner täcker kostnaden för vacciner. Men du kanske vill kolla med din sjukförsäkringsleverantör innan du går till doktorn.
Relaterad sida: Hur man betalar för vacciner
Om du har ett barn och inte har försäkring eller om din försäkring inte täcker vacciner för ditt barn, kanske Vaccines for Children Program (VFC) kan hjälpa till. Detta program hjälper familjer med berättigade barn som annars kanske inte har tillgång till vacciner. För att ta reda på om ditt barn är berättigat, besök VFC-webbplatsen eller fråga ditt barns läkare. Du kan också kontakta din statliga VFC-koordinator.
Mässling är en allvarlig sjukdom som kan leda till komplikationer och död
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av ett virus. Det sprider sig genom luften när en smittad person hostar eller nysar. Faktum är att mässlingviruset kan stanna i luften i upp till 2 timmar efter att en smittad person var där. Så du kan bli smittad genom att helt enkelt vara i ett rum där en smittad person en gång var. Det är så smittsamt att om en person har det, kommer upp till 90 procent av människorna omkring honom eller henne också att smittas om de inte skyddas.
Mässling börjar med feber. Strax efter orsakar det hosta, rinnande näsa och röda ögon. Då bryter ett utslag av små, röda fläckar ut. Det börjar i huvudet och sprider sig till resten av kroppen.
Innan mässlingvaccinationsprogrammet startade 1963:
- uppskattningsvis 3 till 4 miljoner människor fick mässling varje år i Sverige;
- av dessa rapporterades cirka 500 000 fall varje år till Riktlinjer;
- av dessa dog 400 till 500, 48 000 på sjukhus och 1 000 utvecklade encefalit (hjärnsvullnad) från mässling.
Sedan dess har utbredd användning av mässlingvaccin lett till en mer än 99% reduktion av mässlingfall jämfört med före vaccinperioden.
Relaterad sida: Komplikationer för mässling