Underaktiv sköldkörtel (hypotyreos)
Sköldkörteln är ett organ som fungerar som kroppens termostat, den sätter takten för ämnesomsättningen, temperatur och energinivå. När man har en underaktiv sköldkörtel så blir man kall, trött, ledsen och går upp i vikt. Detta kan vara väldigt jobbigt. Men med ersättningsbehandling i form av sköldkörtelhormon så kan man motverka de symtomen.

Sköldkörteln
Sköldkörteln är ett hormonproducerande organ som sitter på framsidan av strupen strax under adamsäpplet. Sköldkörteln fungerar lite som kroppens termostat. Den ser till att ämnesomsättningen sker i en lagom takt efter behoven som vi har. Den kontrollerar många olika processer och funktioner så som kroppstemperatur, hunger, sömn, pulsen och tarmarna. Sköldkörteln håller i taktpinnen och dirigerar hur snabbt detta ska gå.
Sköldkörtelns hormon Tyroxin
Sköldkörteln styr genom ett hormon som heter tyroxin. Desto högre nivåer desto snabbar och starkare går systemen den styr. Sköldkörteln är i sin tur styrd av hypotalamus, en del av hjärnan. Denna håller koll på nivåerna av tyroxin och skickar ut ett annat hormon som heter TSH som styr hur mycket tyroxin som ska produceras i sköldkörteln, detta för att uppnå balans. För mycket tyroxin ger mindre TSH och därav mer produktion av Tyroxin och för lite tyroxin ger mer TSH och då högre produktion av Tyroxin.
Underproduktion av Tyroxin
För vissa personer så slutar sköldkörteln att producera tyroxin och då så kan man få symtom av detta. Förändringen går ofta långsamt och i tidiga stadier så är det svårt att märka av att man har symtom överhuvud taget. Det är både för att det kommer gradvis men också för att många av symtomen är väldigt ospecifika och går att förklara på andra sätt. När sjukdomen har gått längre så börjar tydligare symtom uppträda som brukar få en att söka vård.
Tidiga symptom
- Trötthet
- Lättfrusen
- Nedstämdhet
- Koncentrations svårigheter
Senare symptom
- Stark trötthet
- Långsam puls
- Förstoppning
- Torr hud
- Viktuppgång utan bra förklaring
- Minnessvårigheter
- Förstoppning
- Stark frusenhet
Orsaker
En underaktiv sköldkörtel beror i de flesta fallen på en så kallad autoimmun reaktion. Detta innebär att kroppens egna immunförsvar attackerar den egna kroppen. I detta fallet så attackerar de skölkörtelns celler. Resultatet blir att sköldkörteln inte längre producerar tyroxin. En annan orsak är att man inte äter tillräckligt mycket jod. Detta händer dock i praktiken aldrig i sverige då vi har berikat vårt salt med jod.
När ska jag söka vård?
Om du upplever symtom som stämmer överens med de ovan så kan det vara bra att uppsöka läkare. En läkare kan lätt undersöka dig genom att ställa frågor om dina symtom samt genom enkla blodprov. Blodproven ger tydliga svar om du har en underfunktion i sköldkörteln. En underfunktion av sköldkörteln behandlas på vårdcentral.
Labbprover
Läkaren kommer analysera mängden tyroxin, mängden TSH och ibland mängden trijodtyronin som är en aktiv form av tyroxin. De kan även ta TPO som är en antikropp som pekar på att det har skett en immunreaktion. Man kan dock ha den utan att ha underaktiv sköldkörtel.
Behandling
Underaktiv sköldkörtel behandlas med Levaxin. Levaxin är konstgjort Tyroxin. Behandlingen kräver precision för att ställas in korrekt. Därför så börjar man med en låg dos och höjer sakta men säkert tills man har kommit upp i en nivå där man minimerar symtom och få ett så bra TSH värde som möjligt (TSH är hormonet från hjärnan som känner a tyroxin nivåer). Att uppnå en perfekt dos kan ta lång tid av framprövning. Om man får för stor dos får man symptom som vid överaktiv sköldkörtel . När man har uppnått en bra dos så återkommer man för blodprov och uppföljning en gång per år.