Nytt

Ulcerös kolit (inflammatorisk tarmsjukdom) – orsaker, symtom, behandling och uppföljning

Introduktion om ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en sjukdom som drabbar slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen. Den orsakas av inflammation i tarmväggen, vilket kan leda till sår och ulcerationer. Vanliga symtom på ulcerös kolit kan vara diarré, feber, blodig avföring, buksmärtor och viktminskning.

Det vanligaste är att inflammationen sitter i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen men den kan angripa hela tjocktarmen. Sjukdomen är kronisk, vilket innebär att den kan återkomma i så kallade skov (tillfällig försämring).

Omkring 25 000 svenskar har ulcerös kolit och varje år insjuknar ungefär 1000 personer. Sjukdomen debuterar vanligen mellan 15-35 års ålder.

Kort om behandling

Behandlingen av ulcerös kolit kan innefatta läkemedel såsom kortison och immunosuppressiva läkemedel, samt kostrådgivning och eventuellt kirurgi. Det är viktigt att få behandling för ulcerös kolit eftersom sjukdomen kan leda till allvarliga komplikationer såsom anemi, tarmperforation och tarmblödning.

Vanliga behandlingar inkluderar:

 • 5-ASA (en grupp av läkemedel som används vid ulcerös kolit)
 • Kortison
 • Immunmodulerande läkemedel
 • Läkemedel som lindrar diarrér och läckage

Det finns ingen specifik orsak till ulcerös kolit, men det kan finnas en genetisk predisposition och sjukdomen kan också orsakas av en kombination av olika faktorer, inklusive infektioner, stress och kost. Det är viktigt att följa läkarens råd och behandlingsplan för att lindra symtomen och kontrollera sjukdomen.

Symtom och tecken på Ulcerös kolit

Symtomen på ulcerös kolit varierar beroende på hur stor del av tjocktarmen som är inflammerade. Det vanligaste symtomen är diarré, varierande grav av blod och slem i avföringen, buksmärtor, feber och allmänpåverkan. I vissa fall upplever även individen ledvärk i höft och rygg.

Vanliga symtom inkluderar:

 1. Smärta i buken: Smärta i buken är ett vanligt symptom på ulcerös kolit, som ofta beskrivs som en brännande eller skärande smärta.
 2. Diarré: Diarré är ett vanligt symptom på ulcerös kolit, som kan vara både lös och vattnig. Det kan också innehålla blod och slem.
 3. Blodiga avföringar: Blodiga avföringar är ett tecken på att slemhinnan har blivit inflammerad och sårig, vilket är ett typiskt symptom på ulcerös kolit.
 4. Feber: Feber är ett annat symptom på ulcerös kolit, som kan orsaka trötthet och allmän sjukdomskänsla.
 5. Viktminskning: Viktminskning är vanligtvis ett resultat av diarré och illamående, vilket är vanliga symtom vid ulcerös kolit.
 6. Förstoppning: Förstoppning är ett annat symptom på ulcerös kolit, som ofta följer med diarré.
 7. Andra symtom: Trötthet och värk kring ändtarmsöppningen,

Orsaker till ulcerös kolit

Det finns ingen känd exakt orsak till ulcerös kolit, men det finns flera faktorer som kan bidra till att utlösa eller förvärra sjukdomen.

 1. Genetiska faktorer: Genetiska faktorer har visat sig vara en av de vanligaste orsakerna till ulcerös kolit. Forskare har identifierat flera gener som är associerade med sjukdomen, vilket tyder på att arv kan spela en roll i utvecklingen av sjukdomen.
 2. Immunologiska faktorer: Immunsystemet är ansvarigt för att skydda kroppen mot infektioner och andra skador. Men när immunsystemet är dysfunktionellt eller överreagerar, kan det orsaka inflammation i tarmarna och leda till utveckling av ulcerös kolit.
 3. Miljöfaktorer: Miljöfaktorer som stress, rökning och exponering för giftiga ämnen har visat sig vara associerade med utvecklingen av ulcerös kolit. Det finns också bevis för att infektioner med vissa bakterier eller virus kan bidra till att utlösa sjukdomen.
 4. Kostfaktorer: Kostfaktorer kan också spela en roll i utvecklingen av ulcerös kolit. Studier har visat att personer som äter mycket animaliska produkter, raffinerade livsmedel eller mald mat har en högre risk att drabbas av sjukdomen.

Olika varianter av ulcerös kolit:

 • Ulcerös proktit
 • Proktosmigmoidit
 • Vänstersidig kolit
 • Pankolit

Även om det inte finns någon exakt orsak till ulcerös kolit, har forskare identifierat flera olika faktorer som kan bidra till att utlösa eller förvärra sjukdomen. Det är viktigt att ta reda på vilka faktorer som kan ha en inverkan på din hälsa och ta lämpliga åtgärder för att minska riskerna för att utveckla sjukdomen.

Riskfaktorer

 • Ålder
 • Etnicitet
 • Familjehistorik

Hur Ulcerös kolit diagnostiseras

Fysisk undersökning

Läkaren börjar med att ställa frågor om patientens medicinska historia och symtom. De kan också ta blodprover och andra laboratorietester för att utesluta andra sjukdomar som kan ha liknande symptom. Om läkaren misstänker att patienten har ulcerös kolit, kan de beställa ytterligare undersökningar för att bekräfta diagnosen.

Koloskopi

En av de vanligaste undersökningarna som används för att diagnostisera ulcerös kolit är en koloskopi. Under denna procedur används en liten, flexibel slang med en liten kamera på slutet för att inspektera tarmen. Läkaren kan se eventuella tecken på inflammation eller sår på tarmväggarna. De kan också ta prov för att testa för bakterier eller virus som kan orsaka inflammation. Vävnadsprov kan även plockas från tarmväggen (biopsi) för att försöker definiera vad för inflammatorisk tarmsjukdom som personen lider utav.

Röntgenundersökning

Andra undersökningar som kan användas för att diagnostisera ulcerös kolit inkluderar röntgenundersökningar, datortomografi (CT) och magnetisk resonansavbildning (MR). Dessa undersökningar ger läkaren en mer detaljerad bild av tarmarna och kan hjälpa dem att avgöra om det finns några tecken på inflammation eller skador.

Laboratorietester

Om läkaren misstänker att patienten har ulcerös kolit, kan de också beställa ett antal olika laboratorietester för att bekräfta diagnosen. Dessa tester inkluderar analyser av blod- och avföringsprov samt test för att identifiera specifika antikroppar som orsakar inflammation i tarmarna.

Avföringsprov

Ett avföringsprov kan hjälpa att utesluta infektioner orsakade av virus eller bakterier för att utesluta infektion som orsak till patientens symtom.

Genom att utföra dessa olika undersökningar kan läkaren avgöra om patienten har ulcerös kolit och vilken typ av behandling som är bäst lämpad för dem. Behandlingen kan innehålla läkemedel, dietförändringar eller kirurgi, beroende på svårighetsgraden av sjukdomen.

Hur ulcerös kolit behandlas

Läkemedel

Behandling av ulcerös kolit innebär vanligtvis en kombination av läkemedel och livsstilsförändringar. Läkemedel som används för att behandla sjukdomen inkluderar aminosalicylater, kortikosteroider, immunmodulerande läkemedel och biologiska läkemedel. Livsstilsförändringar som rekommenderas för att hantera symtom inkluderar att äta en balanserad diet, undvika stress, regelbundet motionera och undvika alkohol.

Aminosalicylater

Aminosalicylater är ett vanligt läkemedel som används för att behandla ulcerös kolit. Dessa läkemedel fungerar genom att minska inflammation i tarmen och lindra symtom som diarré och buksmärtor. Kortikosteroider är ett annat läkemedel som används för att behandla sjukdomen. Dessa läkemedel minskar inflammation och kan hjälpa till att lindra symtom snabbare än aminosalicylater.

Immunmodulerande läkemedel

Immunmodulerande läkemedel används för att minska inflammation i tarmen och förhindra att sjukdomen förvärras. Dessa läkemedel fungerar genom att blockera immunsystemets reaktioner som orsakar inflammation. Biologiska läkemedel är ett annat alternativ som används för att behandla sjukdomen. Dessa läkemedel fungerar genom att blockera specifika proteiner som orsakar inflammation i tarmen.

Livsstilsförändringar

Livsstilsförändringar kan också hjälpa till att hantera symtom på ulcerös kolit. Det rekommenderas att man äter en balanserad diet med mycket frukt, grönsaker, magert kött och fullkornsprodukter. Det är också viktigt att undvika stress, regelbundet motionera och undvika alkohol.

Behandling av ulcerös kolit är ofta långvarig och komplex, men det kan hjälpa till att förbättra symtom och förhindra att sjukdomen förvärras. Livsstilsförändringar som en balanserad diet, regelbunden motion och stresshantering kan också hjälpa till att hantera symtom på ulcerös kolit.

Hur ulcerös kolit kan förebyggas

Det går inte att förebygga ulcerös kolit eftersom vi inte känner till den bakomliggande orsaken och utlösande faktorer. Däremot går det att minska risken för att få återkommande infektioner eller komplikationer till följd av skoven.

Hälsosam livsstil

Först och främst är det viktigt att följa en hälsosam livsstil. Det innebär att man ska äta en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker, hela korn, magert kött och fisk. Man bör undvika fet mat och raffinerade livsmedel som pasta, bröd och ris. Man bör också dricka mycket vatten och motionera regelbundet.

Stress

Det är också viktigt att undvika stress. Stress kan orsaka inflammation i tarmen och göra det lättare för bakterier att trivas. Försök att ta det lugnt, sova ordentligt, ta regelbundna pauser under dagen och hitta sätt att hantera stress på ett hälsosamt sätt.

Det finns också några naturläkemedel som kan hjälpa till att förebygga utvecklingen av ulcerös kolit. Probiotika har visat sig vara effektiva för att stödja immunförsvaret och minska inflammation i tarmen. Omega-3-fettsyror har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra symtom på ulcerös kolit.

Komplikationer till ulcerös kolit

Anemi (blodbrist)

En av de vanligaste komplikationerna till ulcerös kolit är anemi. Anemi orsakas av blodförlust, vilket kan bero på att tarmen inte absorberar tillräckligt med näringsämnen eller att den lider av inflammation. Symptom på anemi inkluderar trötthet, blek hud och huvudvärk.

Näringsbrist (malabsorption)

En annan vanlig komplikation är malabsorption. Malabsorption innebär att tarmen inte absorberar näringsämnen som den borde, vilket kan leda till viktminskning, diarré och andra symtom. Det är viktigt att ta hand om detta problem tidigt för att undvika allvarliga konsekvenser.

Fistlar

En annan allvarlig komplikation är fistlar. Fistlar är små kanaler som bildas mellan olika organ i kroppen, som tarmarna, urinblåsan eller livmodern. Dessa kanaler kan orsaka infektioner och andra problem som måste behandlas snabbt för att undvika allvarliga konsekvenser.

Cancer

En sista allvarlig komplikation är cancer i tarmen. Risken för att utveckla cancer i tarmen ökar med långvarig inflammation orsakad av ulcerös kolit. Det är viktigt att regelbundet genomgå medicinska undersökningar för att upptäcka eventuella tecken på cancer i tid.

Genom att identifiera och behandla symtom på ulcerös kolit tidigt kan man minska risken för allvarliga komplikationer. Om du misstänker att du har ulcerös kolit bör du rådfråga din läkare så snart som möjligt för att undvika allvarliga konsekvenser.

Prognosen vid ulcerös kolit

Prognosen för personer med ulcerös kolit varierar beroende på svårighetsgraden av sjukdomen och om det finns några allvarliga komplikationer.

Många personer med mild till måttlig ulcerös kolit har god prognos och kan leva ett normalt liv med rätt behandling. Läkare kan ordinera läkemedel som minskar inflammation och smärta, samtidigt som de försöker att förhindra ytterligare skador på tarmväggen. I vissa fall kan läkare också rekommendera en diet som innehåller mindre fiber och mer mjuk mat för att minska symptom.

Personer med svårare former av ulcerös kolit har en mer osäker prognos. De kan ha större risk för allvarliga komplikationer som blödningar, infektioner, malabsorption och vätskebrist. De kan också behöva ta mediciner som steroider eller immunsuppressiva läkemedel för att hantera symtomen. I vissa fall kan operation vara nödvändig för att ta bort delar av den skadade tarmen.

Även om det inte finns någon bot mot ulcerös kolit, kan rätt behandling hjälpa till att förbättra prognosen. Det är viktigt att personer med sjukdomen tar sina mediciner som ordinerats av sin läkare och följer deras råd om diet och livsstil. Om du har frågor eller bekymmer om din prognos, bör du tala med din läkare om det.

Differentialdiagnoser till ulcerös kolit

De vanligaste differentialdiagnoserna för ulcerös kolit inkluderar Crohns sjukdom, divertikulit, irritabel tarmsyndrom, colitis ulcerosa, pseudomembranös kolit och infektiös kolit.

Crohns sjukdom (en inflammatorisk tarmsjukdom)

Crohns sjukdom är en annan form av inflammatorisk tarmsjukdom som kan orsaka diarré, buksmärtor, viktminskning och feber.

Divertikulit

Divertikulit är en sjukdom som orsakar inflammation i små utbuktningar eller divertiklar i tarmväggen. Symptomen inkluderar smärta i magen, diarré och feber.

Irritabel tarmsyndrom (IBS)

Irritabel tarmsyndrom är ett tillstånd som orsakar buksmärtor, diarré eller förstoppning och gaser.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa är en annan form av inflammatorisk tarmsjukdom som orsakar inflammation i tarmväggen och kan leda till diarré, blodig avföring och buksmärtor.

Pseudomembranös kolit

Pseudomembranös kolit är en bakteriell infektion som orsakar inflammation i tarmväggen och kan leda till diarré, illamående och buksmärtor. Infektiös kolit är en bakteriell infektion som orsakar inflammation i tarmväggen och kan leda till diarré, feber och buksmärtor.

Proktit

Proktit är en annan sorts inflammatorisk tarmsjukdom som kan uppstår i ändtarmen. Detta anses inte vara en kronisk sjukdom och skiljer sig oftast från vanlig ulcerös kolit.

För att ställa en diagnos av ulcerös kolit måste läkaren först utesluta de andra differentialdiagnoserna genom att göra laboratorietester, röntgenstrålar eller endoskopi. Om läkaren misstänker att patienten har ulcerös kolit kan ytterligare undersökningar behövas för att bekräfta diagnosen.

Innehåll