Tyreoidit (inflammation i sköldkörteln)

5 min läsning
thyroidit inflammation i sköldkörteln
thyroidit inflammation i sköldkörteln

Tyreoidit (inflammation i sköldkörteln)

Tyreoidit är en medicinsk term som syftar på en svullnad (inflammation) i sköldkörteln (thyroidea). En inflammation i sköldkörteln orsakar antingen ovanligt höga eller låga nivåer av sköldkörtelhormoner i blodet. Sköldkörteln är en fjärilformad körtel som är placerad över luftstrupen i halsen. Sköldkörteln producerar hormoner som styr kroppens tillväxt och ämnesomsättning. Dessa hormoner påverkar processer som hjärtfrekvens och kroppstemperatur, och omvandlar mat till energi för att hålla kroppen igång. Den medicinska termen för låga sköldkörtelhormoner är hypothyreos medan termen för höga nivåer av sköldkörtelhormonerna kallas för hyperthyreos. Det finns flera olika typer av tyreoidit, som omfattas nedan.

Hashimotos tyreoidit

Hashimotos tyreoidit orsakas av immunsystemet som attackerar sköldkörteln. Detta leder till att sköldkörteln svullnad upp och tar skada. Vid Hashimotos tyreoidit förstörs sköldkörteln över tid, organet blir så småningom oförmögen till att producera tillräckligt med sköldkörtelhormon. Detta leder till symtom som är typiska för en sköldkörtel som inte producerar tillräckligt med hormoner (hypotyreos), såsom trötthet, viktökning och torr hud.

Den svullna sköldkörteln kan också orsaka en struma (klump) att bildas i halsen. Det kan ta månader eller till och med år innan tillståndet upptäcks eftersom det fortskrider mycket långsamt. Forskare och läkare vet inte riktigt vad som leder till att immunsystemet attackerar sköldkörteln. Hashimotos tyreoidit brukar ses hos kvinnor i åldern 30 till 50 år och det finns troligtvis en ärftlig komponent.

Sjukdomen kan inte botas, men symtomen kan behandlas med mediciner som heter levotyroxin. Detta läkemedel är ett hormonpreparat som liknar sköldkörtelns egna hormoner och ersätter saknad eller minskad produktion av sköldkörtelhormoner, läkemedlet tas vanligtvis för livet. Kirurgi behövs endast i vissa fall, till exempel om din struma är särskilt obekväm eller cancer misstänks.

De Quervains (subakut) tyreoidit

De Quervain (subakut) tyreoidit leder till en smärtsam svullnad i sköldkörteln som tros utlösas av en virusinfektion, såsom påssjuka eller influensa. Det är vanligast hos kvinnor i åldern 20 till 50. Sjukdomen orsakar vanligtvis feber och smärta i nacke, käke eller öra. Sköldkörteln kan också släppa ut för mycket sköldkörtelhormoner i blodet (tyreotoxikos), vilket leder till symptom på en överaktiv sköldkörtel (hypertyreoidism), såsom ångest, sömnlöshet och hjärtklappningar.

Dessa symtom avtar efter några dagar. Symptom på en underaktiv sköldkörtel varar ofta i några veckor eller månader, innan körteln återhämtar sig helt. I vissa fall kan du även uppleva feber och sjukdomskänsla, detta kan tala för att du lider av en infektiös tyreoidit.

Symptom som hjärtklappningar och skakningar i samband med förhöjda sköldkörtelhormoner (tyreotoxikos) kan behandlas med ett läkemedel som heter beta-blockerare. För att lindra smärta, ta receptfria smärtstillande medel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen. Om dessa läkemedel inte fungerar kan kortikosteroider (antiinflammatoriskt läkemedel) ordineras. I vissa fall är tillståndet återkommande och sköldkörtelhormonerna kan förbli låga, vilket innebär att du behöva långvarig ersättningsmedicinering.

Postpartum tyreoidit (inflammerad sköldkörtel efter förlossning)

Postpartum tyreoidit påverkar endast ett litet antal kvinnor som nyligen har fött barn. Det är dock vanligare hos kvinnor med typ 1 diabetes eller en tidigare historia av postpartum tyreoidit. Vid postpartum tyreoidit angriper immunsystemet sköldkörteln inom cirka sex månader efter förlossningen, vilket orsakar en tillfällig ökning av sköldkörtelhormonnivåerna (tyreotoxikos) och symtom på överaktiv sköldkörtel. Efter några veckor, blir körteln utarmad av sköldkörtelhormon, vilket leder till låga nivåer av sköldkörtelhormoner och symtom som är typiska för en underaktiv sköldkörtel.

Men inte varje kvinna med postpartum thyroidit kommer att gå igenom båda dessa faser. Om låga nivåer av sköldkörtelhormon orsakar allvarliga symptom, kan man behandla tillståndet med Levaxin för att höja sköldkörtelhormonerna tills tillståndet blir bättre. Om höga sköldkörtelhormoner orsakar symtom kan beta-blockerare lindra dina besvär. Hos de flesta kvinnor återgår sköldkörtelfunktionen till det normala inom 12 månader efter födseln, även om sköldkörtelhormoner kan ibland förbli låga.

Tyst (smärtfri) tyreoidit

Tyst tyreoidit är mycket lik postpartum tyreoidit, men det kan förekomma hos män och kvinnor, och är inte relaterad till förlossningen. Liksom postpartum tyreoidit kan det finnas en fas med höga nivåer av sköldkörtelhormoner (tyreotoxikos) som resulterar i symptom som ses vid en överaktiv sköldkörtel. Därefter uppstår symptom som är typiska för en underaktiv sköldkörtel innan symtomen försvinner helt inom 12 till 18 månader. Om låga nivåer av sköldkörtelhormoner orsakar allvarliga symptom, kan behandling med sköldkörtelhormon behövas tills tillståndet blir bättre. I ett fåtal fall kan de låga sköldkörtelnivåerna vara permanent.

Läkemedelsinducerad tyreoidit

Vissa läkemedel kan skada sköldkörteln och orsaka antingen symtom på en överaktiv sköldkörtel eller symtom på en underaktiv sköldkörtel. Några exempel är en läkemedelsgrupp som kallas för interferoner, dessa läkemedel används för att behandla cancer, amiodaron är ett annat läkemedel som används för att behandla rytmproblem i hjärtat och litium som är till för bipolära sjukdomar.

Symtomen är oftast kortlivade och kan bli bättre efter att du slutat ta medicinen. Du bör dock inte sluta ta något receptbelagt läkemedel utan att diskutera det med din läkare. Läkemedelsinducerad tyreoidit kan orsaka smärta runt sköldkörteln. Detta kan lindras med receptfria smärtstillande medel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen, även om steroider (antiinflammatoriska läkemedel) ibland kan behövas.

Strålningsinducerad tyreoidit

Sköldkörteln kan ibland skadas genom strålbehandling eller radioaktiv jodbehandling som ges för en överaktiv sköldkörtel. Detta kan antingen leda till symtom på en överaktiv sköldkörtel eller symtom på en underaktiv sköldkörtel. Låga nivåer av sköldkörtelhormon är vanligtvis permanenta, så du kan behöva livslång behandling med sköldkörtelhormon (Levaxin).

Akut eller infektiös tyreoidit

Akut eller infektiös tyreoidit utlöses vanligen efter en bakteriell infektion. Det är sällsynt och förknippat med antingen ett försvagat immunförsvar. Hos barn kan man se dessa problem i samband med underutvecklad sköldkörteln. Symtomen kan innefatta smärta i halsen, allmän sjukdomskänsla, svullnad i sköldkörteln och ibland symtom på överaktiv sköldkörtel eller symtom på en underaktiv sköldkörtel.

Symtomen blir vanligtvis bättre när infektionen behandlas med antibiotika. Smärta i sköldkörteln kan hanteras med receptfria smärtstillande medel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen. Om symtomen är svåra och du samtidigt uppvisar tecken på infektion, och särskilt om sköldkörteln är svullen, kan en ultraljudsundersökning av sköldkörteln behövas för att kontrollera om det finns andra problem. Barn behöver vanligtvis en operation för att avlägsna den onormala delen av sköldkörteln.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!