Typer av cancer

1 min läsning

Typer av Cancer

Minus

Riktlinjer ger grundläggande information och statistik om några av de vanligaste cancerformer i Sverige.

Blåscancer

Blåscancer Riskfaktorer inkluderar rökning, genetiska mutationer och exponering för vissa kemikalier.

Bröstcancer

Att få mammografi regelbundet kan minska risken för att dö av bröstcancer. Tala med din läkare om när du ska börja och hur ofta du ska få ett screeningmammografi.

Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är mycket förebyggbar i de flesta västländer eftersom det finns screeningtest och ett vaccin för att förebygga infektioner av humant papillomvirus (HPV).

Kolorektal cancer

Om du är 50 år eller äldre, bli screenas. Screeningstester kan hjälpa till att förebygga kolorektal cancer eller hitta den tidigt, när behandlingen fungerar bäst.

Gynekologisk Cancer

Fem huvudtyper av cancer påverkar en kvinnas reproduktionsorgan: livmoderhalscancer, äggstockar, livmoder, vaginal och vulvar. Som en grupp kallas de gynekologiska cancerformer.

Huvud och hals Cancer

i huvud och hals omfattar cancer som börjar på flera ställen i huvud och hals, med undantag av hjärncancer eller cancer i ögat.

Njurcancer

Rökning är den viktigaste riskfaktorn för njur- och njurbäckencancer. För att minska risken, rök inte eller sluta om du gör det.

Levercancer

För att minska risken för levercancer ska du vaccinera mot hepatit B, testas för hepatit C och undvika att dricka för mycket alkohol.

Lungcancer

Lungcancer är den främsta orsaken till cancerdöd i Sverige. Det viktigaste du kan göra för att minska risken för lungcancer är att sluta röka och undvika begagnad rök.

Lymfom

Lymfom är en allmän term för cancer som börjar i lymfsystemet. De två huvudsakliga typerna av lymfom är Hodgkin lymfom och icke-Hodgkin lymfom.

Myelom

Myelom är en cancer i plasmacellerna. I myelom växer cellerna för mycket och bildar en massa eller tumör i benmärgen.

Ovariecancer

Ovariecancer orsakar fler dödsfall än någon annan cancer i det kvinnliga reproduktionssystemet. Men när äggstockscancer hittas tidigt fungerar behandlingen bäst.

Prostatacancer

De flesta prostatacancer växer långsamt och orsakar inga hälsoproblem hos män som har dem. Läs mer och tala med din läkare innan du bestämmer dig för att bli testad eller behandlad för prostatacancer.

Hudcancer

Hudcancer är den vanligaste cancern i Sverige. För att minska risken för hudcancer bör du skydda huden från solen och undvika solbränna inomhus.

Sköldkörtelcancer

För att minska risken för sköldkörtelcancer, undvik onödig exponering för strålning, inklusive strålning från medicinska bildbehandlingar, särskilt hos små barn och runt huvud och hals.

Livmodercancer

Livmodercancer är den vanligaste cancern i det kvinnliga reproduktionssystemet.

Vaginal och vulvar Cancers

Vaginal och vulvar cancer är sällsynta, men alla kvinnor är i riskzonen för dessa cancerformer.

Senaste av Blog