typhoid feber infektion bakterie

Tyfoidfeber: symtom, orsak, utredning, behandling

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber är en bakteriell infektion som kan spridas i hela kroppen och påverkar många organ. Utan snabb behandling kan det orsaka allvarliga komplikationer och kan vara dödlig. Sjukdomen orsakas av en bakterie som kallas Salmonella typhi, som är relaterad till bakterierna som orsakar matförgiftning av salmonella. Tyfoidfeber är mycket smittsam. En smittad kan via avföringen och i vissa fall urinen utsöndra bakterier och komponenter av denna bakterier, särskilt via avföringen. Om man får i sig denna bakterie via födan eller vätska kan man bli infekterad med bakterien och utveckla tyfus.

Tyfoidfeber är vanligast i delar av världen som har dålig sanitet och begränsad tillgång till rent vatten. Över hela världen anses barn vara mest utsatta för tyfus. Detta kan bero på att deras immunförsvar (kroppens naturliga försvar mot infektion och sjukdom) fortfarande utvecklas.

Men barn med tyfus tenderar att ha mildare symptom än vuxna. Tyfoidfeber är mindre vanlig i Sverige och uppskattningsvis 500 fall inträffar varje år.

I de flesta av dessa fall utvecklade personen infektionen medan de besökte släktingar utomlands, exempelvis i Bangladesh, Indien eller Pakistan som är högriskområden. Men du riskerar också att utveckla infektionen om du besöker Asien, Afrika eller Sydamerika.

Symptom på tyfus

De viktigaste symptomen på tyfus är:

  • Hög kroppstemperatur som kan nå 39 till 40C
  • Huvudvärk
  • Generell värk och smärta
  • Hosta
  • Förstoppning

När infektionen fortskrider kan du förlora aptiten, känna dig sjuk och ha ont i magen och diarrér. Vissa människor kan utveckla utslag. Om tyfusfeber inte behandlas kommer symtomen att fortsätta att förvärras under de följande veckorna och risken för att utveckla potentiellt dödliga komplikationer ökar.

Hur tyfusfeber behandlas

Tyfoidfeber kräver snabb behandling med antibiotika. Om tyfusfeber diagnostiseras tidigt är infektionen sannolikt mild och kan vanligtvis behandlas hemma med en 7-14 dagars kur av antibiotika.

Allvarligare fall av tyfusfeber kräver vanligtvis tillträde till sjukhus så man kan ge injektioner med antibiotika. Med snabb antibiotikabehandling kommer de flesta att börja må bättre inom några dagar och allvarliga komplikationer är mycket sällsynta. Dödsfall från tyfus är nu praktiskt taget ohörda i Sverige. Om tyfusfeber inte behandlas, beräknas det att upp till 1 av 5 personer med tillståndet kommer att dö. Några av dem som överlever kommer att få komplikationer orsakade av infektionen.

Vaccination av tyfus

I Sverige finns 2 vacciner tillgängliga som kan ge ett visst skydd mot tyfus. Den ena vaccinen kan antingen ges som en enda injektion eller ta 3 kapslar under alternativa dagar. Vaccination rekommenderas för alla som planerar att resa till delar av världen där tyfusfeber är utbredd. Det är särskilt viktigt om du planerar att bo eller arbeta nära lokalbefolkningen. Men eftersom varken vaccinet ger 100% skydd, är det också viktigt att följa vissa försiktighetsåtgärder när du reser. Till exempel bör du bara dricka flaska eller kokt vatten, och du bör undvika livsmedel som potentiellt kan vara förorenade.

Högriskområden

De områden med den högsta andelen tyfus är:

  • Den indiska subkontinenten
  • Afrika
  • Söder och Sydostasien
  • Sydamerika

När du reser till ett annat land är det en bra idé att göra en lista över relevanta kontaktuppgifter och telefonnummer i nödfall.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.