Triple-negativ bröstcancer

3 min läsning

Triple-negativ bröstcancer

Minus

Vad är trippelnegativ bröstcancer?

Triple-negativ bröstcancer är en typ av bröstcancer som inte har någon av de receptorer som vanligen finns i bröstcancer.

Tänk på cancerceller som ett hus. Ytterdörren kan ha tre typer av lås, som kallas

receptorer

  • En är för det kvinnliga hormonet östrogen.
  • En är för det kvinnliga hormonet progesteron.
  • En är ett protein som kallas mänsklig epidermal tillväxtfaktor (HER2).

Om din cancer har någon av dessa tre lås, läkare har några nycklar (som hormonbehandling eller andra droger) som de kan använda för att förstöra cancercellerna.

Men om du har trippelnegativ bröstcancer betyder det att de tre låsen inte finns där.. Så läkare har färre nycklar för behandling. Lyckligtvis är kemoterapi fortfarande ett effektivt alternativ.

Tänk på en cancercell som ett hus. För att komma in för att förstöra cancer måste vi kringgå tre lås på ytterdörren: östrogen, progesteron och HER2.

Om din cancer testar positivt för dessa tre lås, som kallas receptorer, så har läkare några nycklar som de kan använda för att komma in i cellen för att förstöra den.

Om du har trippelnegativ bröstcancer, dessa lås är inte där. Så nycklarna läkarna brukar använda fungerar inte. Men kemoterapi är fortfarande ett effektivt alternativ.

Hur behandlas trippelnegativ bröstcancer?

Prata med någon: Triple-negativ bröstcancerär en interaktiv konversation där du kan prata med en virtuell tränare, Linda, och ställa frågor i en säker miljö.

Ofta måste patienterna först få klumpen borttagen (en lumpektomi) eller hela bröstet avlägsnat (en mastektomi). Sedan har de kemoterapi behandlingar för att rikta alla cancerceller som inte kan ses — celler kvar i bröstet eller som kan ha spridit sig till andra delar av kroppen. Ibland rekommenderar läkare kemoterapi före operation för att krympa cancern.

Lumpectomy

Med lumpectomy tar en kirurg bort klumpen från ditt bröst. Han eller hon tar också bort närliggande lymfkörtlar (de små ovala organen som ingår i ditt immunsystem) för att se om cancern har spridit sig. Operationen tar en timme eller två, och de flesta kvinnor tillbringar dagen på sjukhuset, men det finns oftast inget behov av att stanna över natten.

Mastektomi

För en mastektomi tar din kirurg bort bröstet och närliggande lymfkörtlar för att se om cancern har spridit sig. Vissa kvinnor väljer att ha bröst rekonstruktionunder samma operation.

Strålning

Lumpektomi följs vanligtvis av strålbehandling. Det är där hög energi strålning ges till ditt bröst för att döda eventuella kvarvarande cancerceller. Det tar vanligtvis cirka 20 minuter per dag. De flesta kvinnor går in fyra till fem dagar i veckan i ungefär sex veckor. Du kommer att se en strålningsläkare för att få detta gjort.

Kemoterapiceller

från cancerklumpen kan ha spridit sig någon annanstans i kroppen. Målet med kemoterapi är att döda dessa cancerceller var de än är. Kemoterapi minskar risken för att din cancer kommer att växa eller komma tillbaka.

” Att fokusera på de små glädjeämnen varje dag hjälpte mig att upprätthålla en positiv attityd,” trippelnegativ bröstcancer överlevare Joan Lunden säger i den här videon.

Vad är några vanliga biverkningar av behandlingen?

Håravfall

Du kan förlora en del av eller hela ditt hår inom cirka två till fyra veckor efter behandling med kemoterapi. Nya behandlingar kan hjälpa till med håravfall, så fråga din läkare om det om det är ett stort bekymmer för dig. Ditt hår kommer att växa tillbaka med början ungefär en månad till en och en halv månad efter din senaste kemoterapibehandling.

Illamående

De flesta kvinnor känner sig sjuka och utmattade för en dag eller två efter varje kemoterapi behandling. Det är annorlunda för alla, och du måste prova den första omgången eller så av kemoterapi innan du vet säkert. Om du känner dig orolig kan din läkare ge dig ett recept på läkemedel för att behandla illamående.

Trötthet

Du kan känna dig trött efter kemoterapi och strålbehandling. De flesta av dessa biverkningar försvinner några veckor efter avslutad behandling.

Hudförändringar

På eller runt huden där du har behandlats med strålning kan du få lite rodnad eller fjällning, ungefär som en solbränna. Din läkare kommer att berätta för dig det bästa sättet att behandla dessa hudförändringar.

Behöver jag genetisk rådgivning och testning?

Din läkare kan rekommendera att du träffar en genetisk rådgivare. Det är någon som pratar med dig om någon historia av cancer i din familj för att ta reda på om du har en högre risk för att få andra typer av cancer. Till exempel har människor i Ashkenazi judiska arv en högre risk att få vissa typer av ärftliga cancerformer, inklusive trippelnegativ bröstcancer. Rådgivaren kan rekommendera att du får ett genetiskt test.

Om du har en högre risk att få andra typer av cancer, kan din läkare tala om sätt att hantera din risk. Din familj kan också ha en högre risk. Det är något du skulle prata med den genetiska rådgivaren om.

Senaste av Blog