Trichomonas (trichomoniasis, trichomonasinfektion): symtom, orsak, behandling

2 min läsning
Trichomoniasis
Trichomoniasis

Trichomoniasis

Trichomoniasis är en sexuellt överförbar infektion (STI) orsakad av en liten parasit som kallas Trichomonas vaginalis (TV). Ungefär 70% av alla kvinnor och män har inga symptom när de infekteras av sjukdomen. Symptomen uppstår vanligtvis vid dag 5 till 28 efter att du infekterats. Symptom kan inkludera genital klåda, dålig odör från genitalia, flytningar, sveda vid urinering, värk vid samlag.

Symptom på trichomoniasis

Symptom på trichomoniasis uppstår vanligtvis efter ett par dagar men upp till hälften av alla människor kommer inte att utveckla några symtom (även om de fortfarande kan överföra infektionen till andra).

Symptomen på trichomoniasis liknar de hos många andra sexuellt överförbara infektioner, så det kan ibland vara svårt att diagnostisera. Flytningarna som ses hos män och kvinnor kan skilja sig, kvinnor kan i vissa fall producera grungröna flytningar med dålig odör.

Symtom hos kvinnor

Trichomoniasis hos kvinnor kan orsaka:

 • Onormal flytningar som kan vara tjock, tunn eller skummande med gul-grön färg
 • Producerar mer flytningar än normalt, vilket också kan ha en obehaglig lukt
 • Ömhet, svullnad och klåda runt vagina – ibland uppstår även klåda på innerlåren
 • Smärta eller obehag när man kissar eller har sex

Symtom hos män

Trichomoniasis hos män kan orsaka:

 • Smärta vid urinering eller vid ejakulation
 • Behöver kissa oftare än vanligt
 • Tunn, vit flytning från penis
 • Ömhet, svullnad och rodnad runt huvudet på penis eller förhuden

När du ska söka läkarvård

Du måste träffa en läkare för att få recept på läkemedel och definitivt träffa sjukvårdspersonal om du utvecklar något av symtomen på trichomoniasis eller om du tror att du kan vara infekterad. Trichomoniasis kan vanligtvis diagnostiseras efter en undersökning av könsorganen och ett laboratorietest som utförs på en svabb som tas från slidan eller penis. Om testet visar att du har trichomoniasis är det viktigt att din nuvarande sexpartner och andra nya partners också testas och behandlas.

Hur får du trichomoniasis?

Trichomoniasis orsakas av en liten parasit som kallas Trichomonas vaginalis. Hos kvinnor infekterar denna parasit huvudsakligen vagina och urinröret. Hos män påverkar infektionen oftast urinröret, men huvudet på penis eller prostatakörteln, en körtel nära blåsan som hjälper till att producera sperma, kan smittas i vissa fall.

Parasiten sprids vanligtvis genom att ha sex utan att använda kondom. Det kan också spridas genom att dela sexleksaker om du inte tvättar dem eller täcker dem med en ny kondom före användning. Du behöver inte ha många sexuella partners för att fånga trichomoniasis. Alla som är sexuellt aktiva kan fånga den och föra vidare infektionen.

Trichomoniasis tros inte överföras genom oral eller anal sex. Du kan inte heller överföra trichomoniasis genom:

 • Kyssar eller kramar
 • Dela glas, tallrikar eller bestick
 • Toalettstolar

Det bästa sättet att förhindra trichomoniasis är att ha säkrare sex. Det innebär att du alltid använder kondom när du har sex, täcker alla sexleksaker du använder med kondom och tvättar sexleksaker efter användning.

Behandling av trichomoniasis

Det är osannolikt att trichomoniasis går bort utan behandling, men det kan effektivt behandlas med antibiotika. De flesta män och kvinnor behandlas med ett antibiotikum som kallas metronidazol, som vanligtvis tas två gånger om dagen i 5 till 7 dagar. Det är viktigt att slutföra hela kuren av antibiotika och undvika att ha sex tills infektionen rensas upp för att förhindra återinfektion. Din nuvarande sexpartner och andra nya partners bör också behandlas. Komplikationer av trichomoniasis är sällsynta, även om vissa kvinnor med infektionen kan ha en ökad risk för ytterligare problem.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!