Tremor eller skakar hand

1 min läsning

Tremor eller skakar hand

En tremor är när du inte kan styra skakningar eller darrningar i en del av kroppen. Se en läkare om en tremor påverkar ditt liv eftersom behandlingen kan bidra till att minska den.

När en tremor är normal är

det normalt att ha en liten tremor. Till exempel, om du håller händerna eller armarna framför dig, kommer de inte att vara helt stilla.

Ibland blir en tremor mer märkbar.

Detta händer ofta:

  • när du blir äldre
  • när du är stressad, trött, orolig eller arg
  • efter att ha druckit koffein (till exempel i te, kaffe eller cola) eller rökning
  • om du är mycket varm eller kall

Vissa läkemedel och tillstånd kan också orsaka en tremor. Tala med din läkare innan du slutar ta något ordinerat läkemedel.

Icke-brådskande råd: Se en läkare om du har en tremor eller skakar hand och:

  • det blir värre med tiden
  • det påverkar dina dagliga aktiviteter

Din läkare kommer att vilja försäkra dig om att tremor inte orsakas av ett annat tillstånd. De kan också erbjuda behandling.

Vad händer vid ditt möte

Din läkare kommer att undersöka dig och fråga:

  • om du har några andra symtom
  • om du tar någon medicin
  • om din och din familjs sjukdomshistoria – vissa typer av tremor löper i familjer

En mild tremor som inte orsakas av någon annan -tillståndet behöver vanligtvis inte någon behandling. Din allmänläkare kanske vill övervaka dig för att se till att det inte blir värre.

Din läkare kan hänvisa dig till en specialist för ytterligare tester om din tremor kan vara ett symptom på ett tillstånd som Parkinsons sjukdom eller multipel skleros.

Behandling av svår tremor

Om du har en tremor som påverkar ditt liv kan din läkare ordinera medicin. Medicin kommer inte att bota tremor, men det hjälper ofta till att minska skakningar eller darrningar.

Du kan behöva ta medicin hela tiden, eller bara när du behöver det — till exempel innan en stressig situation som gör att din tremor blir värre.

Om en tremor påverkar ditt huvud eller din röst kan du erbjudas injektioner för att blockera nerverna och slappna av musklerna.

I sällsynta fall kan hjärnkirurgi vara ett alternativ för att behandla en svår tremor som inte hjälper till med medicinering.

Läs mer om hjärnkirurgi för svår tremor på National Tremor Foundation (NTF) hemsida. Information :

NTF erbjuder även stöd och information om tremor om det påverkar ditt liv.

Uppdaterad: 10 oktober 2017
Nästa recension kommer: 10 oktober 2020

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!