Nytt

Torr hud – orsaker, symtom, behandling och uppföljning

Introduktion om torr hud

Ett vanligt problem

Torr hud är ett vanligt problem som många människor stöter på. Det kan bero på olika saker, men det finns några vanliga orsaker till att du har torr hud. Det är viktigt att förstå vad som orsakar din torra hud och hur du kan behandla den för att förbättra din hudvårdsrutin.

Brist på fukt

En av de vanligaste orsakerna till torr hud är brist på fukt. Om du inte ger din hud tillräckligt med fukt, kommer den att bli torr och fjällande. För att återfukta din hud, se till att använda en fuktkräm eller lotion som passar din hudtyp. Välj en produkt som innehåller ingredienser som hyaluronsyra, glycerin eller sheasmör för att ge din hud den fukt den behöver.

Vätskebrist

En annan vanlig orsak till torr hud är uttorkning. Om du inte dricker tillräckligt med vatten, kan det leda till att din hud blir torr och fjällande. Se till att dricka minst 8 glas vatten per dag för att hålla din hud uppvätskad. Du kan också prova att äta mat som innehåller mycket vatten, såsom frukt och grönsaker, för att ge din hud extra hydrering.

Yttre miljöfaktorer

Yttre miljöfaktorer som kyla, vind och sol kan också orsaka torr hud. Försök undvika att vara utomhus i längre perioder under kalla temperaturer eller stark sol. Använd en skyddande produkt som innehåller SPF om du måste vara ute i solen.

Hudområden som vanligtvis är drabbade:

 • armbågar
 • knäna
 • smalbenen
 • händerna
 • fötterna

Kan vara tecken på sjukdom

Om du har torr hud kan det vara ett tecken på någon form av underliggande medicinska tillstånd, såsom psoriasis eller eksem. Om du misstänker att du har något av dessa tillstånd, bör du rådfråga en läkare för diagnos och behandling.

Kort om synbara symtom

 • Fjällande hud
 • Sprickor i yttersta hudlagret
 • Rodnad
 • Torr och vit hud

Kort om behandling

Det finns flera saker du kan göra för att lindra symtom på torr hud. Förutom att använda en hydratiserande produkt, se till att ta bad eller duschar i ljummet vatten och undvik tvål som är för aggressiv mot din hud.

Tvätta ansiktet med mild rengöring och använd en toner efter rengöringen för att återfukta din hud. Använd en exfolierande produkt en gång i veckan för att ta bort döda hudceller och stimulera cellförnyelsen.

Använd en ansiktsmask regelbundet för att ge din hud extra näring och fukt. Och slutligen, se till att äta en balanserad kost rik på antioxidanter och essentiella fetter som omega-3-fettsyror för att ge din hud all den näring den behöver.

Symtom och tecken på torr hud

 1. Torrhet: Huden känns stram och kan ibland klia.
 2. Fjällning: Huden blir fjällar lätt.
 3. Spruckna hudveck: Huden blir skör och sprickor upp.
 4. Rodnad: Huden blir röd och irriterad.
 5. Klåda: Huden kliar ofta och kan ibland vara mycket obehaglig.
 6. Försämrad elasticitet: Huden blir mindre elastisk och förlorar sin förmåga att återfå sin ursprungliga form efter att ha sträckts ut.
 7. Försämrad barriäregenskap: Hudens skyddande barriärfunktion försvagas, vilket gör att den är mer mottaglig för yttre påverkan som värme, kyla, kemikalier och andra irriterande ämnen.

Orsaker till torr hud

Ålder

Ålder är den vanligaste orsaken till torr hud. Med tiden minskar kroppens naturliga produktion av olja, vilket gör att huden blir torrare. Detta är särskilt tydligt i ansiktet, där fina linjer och rynkor ofta visas.
Väderförhållanden kan också påverka din hud.

Vädret spelar roll

Kallare temperaturer och låg luftfuktighet kan torka ut huden och göra den känsligare. Även om det inte alltid är möjligt att undvika kalla temperaturer, kan du använda en luftfuktare för att hjälpa till att återställa fuktnivån i ditt hem.

Miljöfaktorer

Miljöfaktorer som rökning, kemikalier och andra skadliga ämnen kan också leda till torr hud. Rökning innebär att du andas in skadliga ämnen som kan irritera huden och göra den torrare. Undvik att exponera din hud för kemikalier eller andra skadliga ämnen som kan leda till torrhet.

Livsstilsfaktorer

Din livsstil spelar också en roll när det gäller torr hud. Att dricka för lite vatten eller inte få tillräckligt med sömn kan leda till torrhet. Se till att du dricker mycket vatten varje dag och försöker få minst 8 timmars sömn per natt för att undvika torrhet.

Att veta orsakerna till torr hud är det första steget mot att behandla det effektivt. Genom att ta itu med dessa orsaker kan du minska risken för torrhet och uppnå en sundare hy.

Hur torr hud diagnostiseras

Först och främst kommer läkaren att ställa frågor om patientens symptom, såsom hur länge de har haft torr hud och vilka andra symtom de har. Det är också viktigt att få veta om patienten har några mediciner eller kosttillskott som kan påverka huden. Läkaren kommer också att fråga om eventuella allergier eller andra medicinska tillstånd som kan vara relaterade till torr hud.

Fysisk undersökning

Efter att ha tagit en historia kommer läkaren att göra en fysisk undersökning av huden. De kommer att leta efter tecken på torrhet, såsom flagnande eller sprucken hud. De kommer också att leta efter tecken på infektioner, såsom rodnad, svullnad eller pus. Läkaren kommer också att undersöka eventuella andra symtom, såsom klåda eller smärta.

I vissa fall kan läkaren ta en hudprovsundersökning för att utesluta andra medicinska tillstånd som kan orsaka torr hud. Detta innebär att läkaren tar en bit av huden för analys i ett laboratorium. Detta kan vara nödvändigt för att upptäcka bakterier eller svampar som kan orsaka torr hud. I dagsläget är vävnadsprov eller odling från huden rätt ovanligt när det kommer till torr hud.

Diagnos av torr hud är relativt enkel och består av en historie och fysisk undersökning. I vissa fall kan det finnas behov av ytterligare tester för att utesluta andra medicinska tillstånd som kan orsaka samma symptom. När diagnosen är ställd kan läkaren börja behandla torr hud med olika metoder, inklusive lokala salvor, lotioner och oral medicinering.

Hur torr hud behandlas

Torr hud är ett vanligt problem som kan orsaka obehag och irritation. Det är viktigt att ta hand om torr hud för att undvika ytterligare skador och förhindra att det blir värre. Det finns olika typer av behandlingar som kan användas för att lindra torr hud.

Fuktgivande

Fuktgivande: Fuktgivande är en av de mest effektiva behandlingarna för torr hud. Det är viktigt att använda en fuktgivande lotion eller kräm som är speciellt framtagen för torr hud. Dessa produkter innehåller ingredienser som hjälper till att bevara fukten i huden och göra den mjukare. De kan också innehålla ingredienser som skyddar huden mot yttre miljöfaktorer som sol, vind och kyla.

Olika behandlingar

 1. Kost: Det är viktigt att äta en balanserad kost med rikligt med frukt, grönsaker, magert kött, fisk och fullkorn. Dessa livsmedel innehåller näringsämnen som hjälper till att hålla huden mjuk och smidig. Det är också viktigt att dricka mycket vatten för att hålla huden hydrerad.
 2. Hudvårdsprodukter: Det finns olika typer av hudvårdsprodukter som kan användas för att lindra torr hud. Dessa produkter innehåller ingredienser som kan bidra till att bevara fukten i huden och göra den mjukare. De kan också innehålla ingredienser som skyddar huden mot yttre miljöfaktorer som sol, vind och kyla. Fuktgivande är oerhört viktigt för behandlingen om inget annat hjälper.
 3. Dusch: En del av hudens naturliga fett försvinner när du tvättar dig. Det är bra att använda vid regelbundna tillfällen olja eller mjukgörande tvättkräm istället för två. Torka dig försiktigt med handduken, låt bli att gnugga med handduken.
 4. Annat: Det är även klokt att inte klia och undvika varma miljöer.

Hur torr hud kan förebyggas

Tvätt och fuktgivande

Först och främst bör du undvika att tvätta din hud alltför ofta. Tvättar du ditt ansikte för ofta, kan det ta bort den naturliga oljan som skyddar din hud. Försök att tvätta ditt ansikte bara en till två gånger per dag med en mild rengöringsprodukt.

Du bör också se till att använda en god hudlotion efter varje tvätt. Välj en lotion som är speciellt utformad för torr hud och applicera den direkt efter tvätten för att låsa in fuktigheten. Se till att välja en lotion som inte är för fet, eftersom det kan täppa igen porerna och orsaka ytterligare torrhet.

Försök också att undvika att bada i varmt vatten eller att spendera för mycket tid i duschen. Varma bad eller långa duschar kan ta bort den naturliga oljan från din hud, vilket gör den torrare. Försök att begränsa dina bad till 10-15 minuter och använd inte för varmt vatten.

Drick vatten

Du bör också se till att dricka tillräckligt med vatten under dagen. Att dricka mycket vatten hjälper till att hålla din hud hydrerad och fuktig. Försök att dricka minst 8 glas vatten om dagen för att upprätthålla optimal hydratisering.

Solskydd

Slutligen bör du se till att skydda din hud mot solen. Använd en solkräm med SPF 30 eller högre när du är ute i solen, särskilt mellan klockan 10 och 16 när solens strålar är som starkast. Solen kan skada din hud och orsaka torrhet, så skydda den alltid när du är ute.

Genom att följa dessa tips kan du minska risken för torr hud och upprätthålla en sund och vacker hy.

Komplikationer till torr hud

Torr hud är ett vanligt problem som kan orsaka obehag och irritation. Det kan också leda till komplikationer om det inte behandlas ordentligt. Komplikationer till torr hud kan vara allvarliga och bör inte ignoreras.

Komplikationer till torr hud inkluderar:

 1. Eksem: Eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar rodnad, klåda och torrhet. Det kan leda till att huden blir röd och fjällar. Eksem kan också leda till att huden blir inflammerad, irriterad och kliande.
 2. Psoriasis: Psoriasis är en autoimmun sjukdom som orsakar att huden blir tjock och fjällar. Det kan också leda till att huden blir röd, kliande och smärtande. Psoriasis kan vara svårt att behandla och kan ibland kräva långvarig medicinsk behandling.
 3. Infektioner: Torr hud ökar risken för infektioner eftersom det gör huden mer mottaglig för bakterier och virus. Infektioner som stafylokocker, herpes simplex-virus och Candida albicans är vanliga i samband med torr hud.
 4. Allergisk reaktion: Torr hud ökar risken för allergiska reaktioner eftersom det gör huden mer mottaglig för allergener. Allergiska reaktioner kan inkludera rodnad, utslag, klåda och svullnad.
 5. Kroniskt utmattningssyndrom: Torr hud kan leda till stress och trötthet, vilket i sin tur kan leda till att man drabbas av kroniskt utmattningssyndrom (CFS). CFS är en sjukdom som innebär att man har låg energi, trötthet och muskelvärk.

Prognosen vid torr hud

Prognosen för torr hud beror på den underliggande orsaken. Om du har torr hud som är relaterad till miljöfaktorer, till exempel kall luft eller torrt väder, bör du se en förbättring när du flyttar till ett mer fuktigt klimat.

Om din torra hud är relaterad till medicinering bör du rådfråga din läkare om att byta medicin eller dosering. Om din torra hud är relaterad till åldrande bör du använda en mild rengöring och en fuktgivande kräm som innehåller mjukgörande ingredienser som glycerin.

Det finns också andra behandlingar som kan användas för att lindra symtom på torr hud. Dessa inkluderar att använda en luftfuktare i ditt hem, undvika att tvätta huden för ofta och använda milda rengöringsmedel och kroppsvårdsprodukter. Du kan också prova olika typer av fetter och oljor för att ge extra skydd och fukt till din hud.

Sammanfattningsvis är prognosen för torr hud beroende av den underliggande orsaken. Om du har miljörelaterade problem bör du se en förbättring när du flyttar till ett mer fuktigt klimat. Om din torra hud är relaterad till medicinering bör du rådfråga din läkare om att byta medicin eller dosering.

Differentialdiagnoser till torr hud

Differentialdiagnoser är en process där läkaren jämför symptom och tecken på olika sjukdomar för att avgöra vilken sjukdom som är den mest troliga orsaken till patientens problem.

För torr hud kan differentialdiagnoser inkludera följande:

 • Atopisk dermatit
 • Seborroisk dermatit
 • Xeroderma pigmentosum
 • Psoriasis

Atopisk dermatit

Atopisk dermatit är en vanlig form av torr hud som ofta drabbar barn. Det kännetecknas av klåda, rodnad och torra fläckar. Seborroisk dermatit är en annan vanlig form av torr hud som orsakas av en överproduktion av talg i talgkörtlarna. Det kännetecknas av röda fläckar som ofta finns på ansikte, bröst och rygg.

Xeroderma pigmentosum

Xeroderma pigmentosum är en genetisk sjukdom som orsakar torr hud och ökad känslighet mot solen. Det kännetecknas av torra fläckar som ofta blir mörka när de utsätts för solljus. Iktyos är en annan genetisk sjukdom som orsakar torr hud och kliande utslag. Det kännetecknas av små, vita knölar som ibland kan bli inflammerade och bilda blåsor.

Psoriasis

Psoriasis är en vanlig autoimmun sjukdom som orsakar torra fläckar på huden. Det kännetecknas av röda, silverfärgade eller vita fläckar som ofta finns på knän, armbågar och ryggen.

Genom att undersöka symptomen och tecknen på olika sjukdomar kan läkare avgöra vilken sjukdom som orsakar patientens torra hud. Differentialdiagnoser är ett viktigt verktyg för att identifiera orsaken till torr hud och börjar med en grundlig medicinsk historia och fysisk undersökning.

Innehåll