Topp 4 saker föräldrar behöver veta om mässling

2 min läsning

Topp 4 saker föräldrar behöver veta om mässling

Minus

Mässling är mycket smittsam och kan vara allvarliga. Ett ovaccinerat barn kan få mässling när du reser utomlands eller ens i Sverige Två doser MMR-vaccin ger det bästa skyddet mot mässling för ditt barn.

Du kanske har hört mycket om mässling på sistone. Och alla dessa nyheter på TV, sociala medier, Internet, tidningar och tidskrifter kan lämna dig att undra vad du som förälder verkligen behöver veta om denna sjukdom. Riktlinjer har sammanställt en lista över de viktigaste fakta om mässling för föräldrar som du.

1. Mässling kan vara allvarlig.

Vissa människor tänker på mässling som bara lite utslag och feber som rensar upp om några dagar, men mässling kan orsaka allvarliga hälsokomplikationer, särskilt hos barn yngre än 5 år. Det finns inget sätt att i förväg berätta svårighetsgraden av symtomen ditt barn kommer att uppleva.

 • Cirka 1 av 5 personer i Sverige som får mässling kommer att läggas in på sjukhus
 • 1 av 1 000 personer med mässling kommer att utveckla hjärnsvullnad, vilket kan leda till hjärnskador
 • 1 till 3 av 1 000 personer med mässling kommer att dö, även med bästa vård

Några av de vanligare mässling symtom inkluderar:

 • hög feber (kan stika till mer än 104° F),
 • hosta,
 • rinnande näsa (snuva),
 • röda, rinnande ögon (konjunktivit) och
 • utslag (3-5 dagar efter symptomen börjar).

Relaterad sida: Mässling Tecken och symptom

2. Mässling är mycket smittsam.

Mässling sprider sig genom luften när en smittad person hostar eller nysar. Det är så smittsamt att om en person har det, kommer upp till 9 av 10 personer omkring honom eller henne också att smittas om de inte skyddas. Ditt barn kan få mässling bara genom att vara i ett rum där en person med mässling har varit, till och med upp till två timmar efter att personen har gått. En smittad person kan sprida mässling till andra redan innan man vet att han/hon har sjukdomen— från fyra dagar innan man utvecklar mässlingutslag genom fyra dagar efteråt.

Relaterad sida: Transmission

3. Ditt barn kan fortfarande få mässling i Sverige.

Mässling förklarades elimineras från USA år 2000 tack vare ett mycket effektivt vaccinationsprogram. Eliminerad innebär att sjukdomen inte längre är ständigt närvarande i detta land. Mässling är dock fortfarande vanligt i många delar av världen. Varje år runt om i världen får uppskattningsvis 10 miljoner människor mässling, och cirka 110 000 av dem dör av den.

Även om din familj inte reser internationellt kan du komma i kontakt med mässling var som helst i ditt samhälle. Varje år sätts mässling in i Sverige av ovaccinerade resenärer (mestadels amerikaner och ibland utländska besökare) som får mässling medan de är i andra länder. Den som inte är skyddad mot mässling är i fara.

Relaterad sida: Plan för resor

4. Du har kraften att skydda ditt barn mot mässling med ett säkert och effektivt vaccin.

Det bästa skyddet mot mässling är mässling-påssjuka-rubella (MMR) vaccin. MMR-vaccin ger långvarigt skydd mot alla stammar av mässling.

Ditt barn behöver två doser MMR- vaccin för bästa skydd:

 • Den första dosen vid 12 till 15 månaders ålder
 • Den andra dosen vid 4 till 6 år

Om din familj reser utomlands är vaccinrekommendationerna lite annorlunda:

 • Om ditt barn är 6 till och med 11 månader ska han eller hon få 1 dos MMR-vaccin innan han lämnar landet.
 • Om ditt barn är 12 månader eller äldre behöver han eller hon 2 doser MMR-vaccin (separerat med minst 28 dagar) före avresa.

Ett annat vaccin, mässling-påssjuka-rubella-varicella (MMRV) vaccin, som skyddar mot 4 sjukdomar, är också tillgängligt för barn från 12 månader till 12 år.

Relaterad sida: Vaccin för mässling

Senaste av Blog