Tight förhud (förhudsförträngning och parafimos)

4 min läsning

Tight förhud (phimosis och parafimos)

Phimosis är ett tillstånd där förhuden är för hårt för att dras tillbaka över penisens huvud (ollonet).

Phimosis är normalt hos spädbarn och småbarn, men hos äldre barn kan det vara resultatet av ett hudtillstånd som har orsakat ärrbildning. Det är vanligtvis inte ett problem om det inte orsakar symptom.

Omedelbar behandling behövs i fall där phimosis orsakar problem som svårighet att urinera.

Normal utveckling

De flesta oomskurna babypojkar har en förhud som inte kommer att dra tillbaka (dra tillbaka) eftersom det fortfarande är fäst vid ollonet.

Detta är helt normalt i ungefär de första 2 till 6 åren. Vid ungefär 2 års ålder bör förhuden börja separera naturligt från ollonet.

Förhuden på vissa pojkar kan ta längre tid att separera, men det betyder inte att det finns ett problem – det kommer bara att lossna i ett senare skede.

Försök aldrig tvinga ditt barns förhud tillbaka innan det är klart eftersom det kan vara smärtsamt och skada förhuden.

När phimosis är ett problem

Phimosis är vanligtvis inte ett problem om det inte orsakar symtom som rodnad, ömhet eller svullnad.

Om ditt barns ollonet är ont och inflammerat kan de ha balanit (inflammation i penisens huvud).

Det kan också finnas en tjock urladdning under förhuden. Om både ollonet och förhuden är inflammerade, är det känt som balanopostit.

Ta ditt barn för att se din läkare om de har denna typ av symptom. Din läkare kommer att kunna rekommendera lämplig behandling.

De flesta fall av balanit kan enkelt hanteras med en kombination av god hygien, krämer eller salvor och undviker ämnen som irriterar penis. Läs mer om behandling av balanit.

Balanopostit kan också ibland behandlas genom att följa enkla hygienåtgärder, såsom att hålla penis ren genom att regelbundet tvätta den med vatten och en mild tvål eller fuktighetskräm.

Urin kan irritera ollonet om det hålls under långa perioder under förhuden, så om möjligt bör du dra tillbaka förhuden för att tvätta ollonet.

Om balanopostit orsakas av svamp- eller bakterieinfektion kan en svampdödande kräm eller en antibiotikabehandling behövas.

Hos vuxna kan phimosis ibland associeras med sexuellt överförbara infektioner (STI).

Det kan också orsakas av ett antal olika hudförhållanden, inklusive:

  • eksem – ett långvarigt tillstånd som gör att huden blir kliande, röd, torr och sprucken
  • psoriasis – en hudåkomma som orsakar röda, fjällande, knapriga fläckar av huden täckt med silverfjäll
  • lavar planus — en icke-infektiös kliande utslag som kan påverka många delar av kroppen
  • lavar sklerosus — en ärrbildning tillstånd av förhuden (och ibland ollonet) som förmodligen orsakas av urinirritation hos känsliga män och pojkar

Aktuella steroider (en kräm, gel eller salva som innehåller kortikosteroider) ibland föreskrivs för att behandla en stram förhud. De kan hjälpa till att mjuka förhudets hud, vilket gör det lättare att dra tillbaka.

Phimosis kan orsaka smärta, hudsplittring eller brist på känsla under sex. Använda kondom och smörjmedel samtidigt som du har sex kan göra din penis mer bekväm.

När kirurgi kan behövas

Kirurgi kan behövas om ett barn eller en vuxen har svår eller ihållande balanit eller balanopostit som orsakar förhuden att vara smärtsamt stram.

Omskärelse (kirurgiskt avlägsnande av delar av eller hela förhuden) kan övervägas om andra behandlingar har misslyckats, men det medför risker som blödning och infektion..

Det betyder att det oftast bara rekommenderas som en sista utväg, även om det ibland kan vara det bästa och enda behandlingsalternativet.

Alternativt kan kirurgi för att frigöra sammanväxningar (områden där förhuden fastnar i ollonet) vara möjlig. Detta kommer att bevara förhuden men kan inte alltid förhindra att problemet upprepas.

Parafimosis

Parafimos är där förhuden inte kan återställas till sin ursprungliga position efter att ha dragits in.

Det gör att ollonet blir smärtsamt och svullet och kräver akut medicinsk behandling för att undvika allvarliga komplikationer, såsom ökad smärta, svullnad och begränsat blodflöde till penis.

Det kan vara möjligt att minska smärta och inflammation genom att applicera en lokalbedövningsgel på penis och trycka på ollonet samtidigt som förhuden pressas framåt..

I svåra fall kan det vara nödvändigt att göra en liten slits i förhuden för att lindra trycket.

I allvarliga fall av parafimos kan omskärelse rekommenderas. I mycket allvarliga fall kan brist på blodflöde till penis orsaka vävnadsdöd (gangren) och kirurgisk borttagning av penis kan vara nödvändigt.

Penis hygien

Det är viktigt att rengöra din penis regelbundet för att undvika problem att utveckla.

Du bör:

  • tvätta din penis försiktigt med varmt vatten varje dag medan du har ett badkar eller dusch
  • försiktigt dra tillbaka förhuden (om du har en) och tvätta under; dra inte tillbaka förhuden på ett barn eller en ung pojke eftersom det kan vara smärtsamt och orsaka skada
  • använd en mild eller icke- parfymerad tvål (om du väljer att använda tvål) för att minska risken för hudirritation
  • undvika att använda talk och deodoranter på din penis eftersom de kan orsaka irritation

Omskuren män bör också regelbundet rengöra sin penis med varmt vatten och en mild tvål (om du väljer att använda tvål).

Läs mer om hur man tvättar en penis.

Hjälp oss att förbättra vår webbplats

Om du har avslutat det du gör, kan du svara på några frågor om ditt besök idag?

Ta vår undersökning

Sidan senast recenserad: 26 juli 2018
Nästa recension ska betalas: 26 juli 2021

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!