Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS)

2020-03-02
2 min läsning
TENS
TENS

Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS)

Transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) är en metod som används för att lindra smärta när mediciner och andra behandlingsmetoder har otillräcklig effekt. TENS är en liten batteridriven maskin som har elektriska ledningar anslutna till elektroker som du fäster på direkt på huden. När maskinen är påslagen levereras små elektriska impulser till det drabbade området, dessa elektriska impulser känns som ett stick.

De elektriska impulserna kan minska smärtsignalerna som går till ryggmärgen och hjärnan, vilket kan hjälpa till att lindra smärta och slappna av musklerna. TENS kan också stimulera produktionen av molekyler som kallas endorfiner, dessa ämnen fungerar som kroppens naturliga smärtstillande medel.

Indikationer för TENS

Innan du får behandling med TENS bör en läkare och fysioterapeut utreda orsaken till smärtan. Det är olämpligt att få behandling med TENS om du har pacemaker. Behandling med TENS apparat gör inte ont. Du kan känna ryckningar i musklerna under behandlingen och ibland kan det även pirra i huden under elektroderna.

TENS kan bidra till att minska smärta och muskelspasmer. En behandling brukar ta 30-45 minuter och kan upprepas ungefär 2-4 gånger om dagen. Du kan köpa en TENS apparat på nätet eller i vissa butiker, en del landstig kan låna ut TENS apparater.

Sjukdomstillstånd som behandlas med TENS:

 • Artrit
 • Muskelvärk
 • Bäckensmärta orsakad av endometrios
 • Värk i knä, nacke och rygg
 • Värk i axlar
 • Smärta vid förlossning
 • Mensvärk
 • Huvudvärk
 • Idrottsskador
 • Ischias

Hur fungerar TENS?

Smärtlindring med TENS fungerar genom att blockera smärtan i området där du har ont med hjälp av en högfrekvent stimulering. Vid stimulering så frisätts molekyler som heter endorfiner, dessa hormoner finns vanligtvis i kroppen och lindrar smärta. Du kan själv styra om du vill ha högfrekvent eller lågfrekvent stimulering genom TENS apparaten. Prata gärna med läkare eller fysioterapeut om vilken inställning du behöver för att optimera din smärtlindring. Däremot behövs mer forskning för att avgöra exakt hur TENS fungerar. TENS är inte ett botemedel mot smärta och ger ofta endast kortvarig smärtlindring.

Om du funderar på att prova TENS är det en bra idé att tala med din läkare om en remiss till en sjukgymnast eller smärtklinik. En sjukgymnast eller smärtspecialist kan kanske låna dig en TENS-maskin under en kort period om de tror att det kan hjälpa.

Du kan välja att köpa din egen TENS-maskin utan att få medicinsk rådgivning, men det är i allmänhet bättre att få en ordentlig bedömning först, så att du kan ta reda på om en TENS-maskin är lämplig för dig och få lära dig hur du använder den korrekt. För att dra största möjliga nytta av TENS är det viktigt att inställningarna justeras korrekt för dig och ditt individuella tillstånd.

Hur använder man TENS

Informationen nedan är en allmän guide om hur man använder en TENS-maskin. Du bör alltid följa tillverkarens specifika instruktioner. TENS-maskiner är små och lätta, så du kan använda dem när du arbetar eller är på resande fot. Du kan lägga den i fickan eller hålla den i handen. Du kan använda TENS när som helst under dagen, fast den bör inte ska användas när du kör bil, använder maskiner, i badkar eller dusch.

Biverkningar

För de flesta människor är TENS en säker behandling utan biverkningar. Vissa människor kan vara allergiska mot elektroderna och deras hud kan bli röd och irriterad, men speciella elektroder för personer med allergier finns tillgängliga.

TENS är inte säkert för alla att använda. Använd den inte utan att först rådfråga läkare om:

 • Du har en pacemaker eller någon annan typ av elektriskt eller metallimplantat i kroppen
 • Du är gravid, eller om det finns en risk att du är gravid, TENS kanske inte rekommenderas tidigt under graviditeten
 • Du har epilepsi eller hjärtproblem

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Allt om Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) – Symptom, behandling och förebyggande åtgärder.

Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) är en vanlig hudåkomma som kan misstas