Nytt

Tennisarmbåge (epikondylit) – orsaker, symtom, behandling och prognos

Allt om tennisarmbåge

Inflammation runt muskler och ligament i armbågen

Tennisarmbåge är ett smärtsamt tillstånd som kan drabba människor i alla åldrar och kön. Det orsakas vanligtvis av överanvändning av muskler och ligament i armbågen, vilket leder till inflammation och smärta. Tillståndet kan vara mycket obehagligt, men det finns flera behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen.

Tennisarmbåge uppstår när muskler och ligament runt armbågen blir överbelastade. Detta händer ofta när du upprepade gånger utför samma rörelse med armen, som att slå en tennisboll eller spela golf. Det kan också uppstå om du använder armen för mycket eller håller den i en obekväm position över tid.

Kort om symtom

Symtomen på tennisarmbåge inkluderar armbågssmärta, svullnad, stelhet och domningar. Smärtan kan stråla från armbågen och ner i armen, vilket gör det svårt att röra armen normalt. I de flesta fall kommer symtomen att förvärras när du försöker röra armen eller ta tag i saker.

Vanliga symtom vid tennisarmbåge:

 • Ont i armbågen
 • Nedsatt styrka i handen och underarmen
 • Svårt att räta ut armen
 • Smärta när du vrider eller aktiverar handled och arm

Kort om behandling

Konservativ behandling

Det finns flera behandlingsalternativ för tennisarmbåge, inklusive konservativ behandling och kirurgi. Konservativ behandling innebär att ta pauser från aktiviteter som förvärrar symtomen, samt att använda is och kompression för att minska svullnad och smärta.

Sjukgymnastik kan också hjälpa till att stärka musklerna runt armbågen och minska smärta. Operation är oftast bara nödvändig om andra behandlingsmetoder inte har fungerat.

För att förhindra tennisarmbåge bör du undvika aktiviteter som belastar din armbåge för mycket. Du bör också försöka hålla armen i en bra position medan du arbetar eller tränar och ta pauser om du märker att armen blir stel eller gör ont.

Om du redan har tennisarmbåge bör du undvika aktiviteter som förvärrar dina symtom och följa din läkares rekommendationer för behandling.

Symtom och tecken på tennisarmbåge

 1. Smärta: Smärta är den vanligaste symptom på tennisarmbåge. Smärtan kan vara lokaliserad i området runt armbågen, eller den kan stråla ut till underarmen, handleden och fingrar. Smärtan är vanligtvis värst när du rör armen eller använder den för att lyfta saker.
 2. Stelhet: Stelhet är ett annat vanligt symptom på tennisarmbåge. Det kan kännas som om det är svårt att röra armen eller att det tar längre tid än vanligt att göra enkla rörelser.
 3. Svullnad: Svullnad och rodnad runt armbågen kan också vara ett tecken på tennisarmbåge. Detta beror på inflammation som orsakas av skadan.
 4. Svaghet: Svaghet i armen är ett annat symptom på tennisarmbåge. Det kan kännas som om armen inte har lika mycket styrka som den brukade ha, särskilt när du försöker lyfta saker eller utföra andra aktiviteter som kräver styrka i armen.
 5. Känsla av domningar: Ibland kan du också uppleva en konstig känsla av domningar eller stickningar i armen, vilket också kan vara ett tecken på tennisarmbåge.

Orsaker till tennisarmbåge

Tennisarmbåge är en vanligt förekommande skada som drabbar många idrottare och andra som utför repetitiva rörelser. Skadan uppstår när musklerna och senorna runt armbågen blir överansträngda, vilket leder till smärta och stelhet. Orsakerna till tennisarmbåge kan variera, men det finns flera vanliga faktorer som bidrar till att utlösa skadan.

Överansträngda muskler och senor

En av de vanligaste orsakerna till tennisarmbåge är överansträngning av musklerna och senorna i armen. Detta kan ske när man använder armen för att utföra samma rörelse eller aktivitet över en längre tid. Det kan vara saker som att spela tennis, golf eller annan sport som kräver mycket armarbete. Det kan också vara aktiviteter som att skruva eller måla, eller ens att använda en dator eller mobiltelefon för länge.

Svaghet i armar och muskler runt armbågen

En annan vanlig orsak till tennisarmbåge är brist på styrka och flexibilitet i armarna. Om man inte har tillräcklig styrka i musklerna runt armbågen, kan det leda till överansträngning av musklerna och senorna. Detta kan förvärra skadan ytterligare.

Dålig teknik vid olika aktiviteter

En annan potentiell orsak till tennisarmbåge är felaktig teknik vid olika aktiviteter. Om man inte använder rätt teknik när man utför aktiviteter som involverar armarna, kan det leda till överbelastning av musklerna och senorna runt armbågen. Detta kan göra att skadan blir värre.

Stress

Slutligen kan stress också vara en orsak till tennisarmbåge. Stress kan leda till spänningar i musklerna runt armbågen, vilket kan leda till smärta och stelhet.

Hur tennisarmbåge diagnostiseras

Fysisk undersökning

Först och främst bör patienten beskriva sina symtom för läkaren. Läkaren kan sedan göra en fysisk undersökning av armen för att se om det finns några tecken på skada eller inflammation. Detta inkluderar att kontrollera om det finns någon svullnad eller ömhet vid beröring.

Om läkaren misstänker att patienten har tennisarmbåge, kan de beställa ytterligare tester för att bekräfta diagnosen.

Röntgen

En av de vanligaste testerna som används för att diagnostisera tennisarmbåge är en röntgenundersökning. Röntgenstrålar skickas genom armen och bilder tas som visar eventuella skador eller inflammationer.

Om det finns tecken på tennisarmbåge, kan läkaren också beställa en magnetisk resonansavbildning (MRI). MRI-scanningar ger mer detaljerade bilder av armen och kan hjälpa läkaren att se om det finns några andra skador eller inflammationer som orsakar smärtan.

Elektromyografi (EMG)

Om läkaren fortfarande är osäker på diagnosen, kan de också beställa en elektromyografi (EMG). EMG-tester mäter aktiviteten i musklerna och nervsystemet och kan hjälpa till att avgöra om det finns några problem med nerverna som orsakar smärtan.

Hur tennisarmbåge behandlas

Minska belastningen på armen

Behandlingen av tennisarmbåge börjar vanligtvis med att man försöker lindra symtomen genom att minska belastningen på armen. Det kan innebära att man tar det lugnt med träning och sport, använder en bandage eller stödbandage för att hålla armen stilla, och undviker aktiviteter som involverar att lyfta tunga föremål eller använda armen i rörelser som sträcker sig bakom ryggen.

Läkemedel

För att lindra smärtan kan man även ta mediciner som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Om detta inte hjälper kan man prova andra alternativ såsom kortisoninjektioner.

Stötvågsbehandling

Ultraljudsbehandling innebär att en apparat skickar ut ultraljudsvågor över området där det gör ont. Stötvågor kan påskynda läkningen och vanligtvis genomförs behandlingen av sjukgymnaster.

Fysioterapi

Fysioterapi är en annan vanlig behandlingsmetod för tennisarmbåge. Fysioterapeuten kan ge dig övningar som syftar till att stärka musklerna runt armbågen och handleden samtidigt som du lindrar smärtan. Fysioterapeuten kan även hjälpa dig att justera din träningsform så att du inte skadar armen ytterligare.

Kirurgi

Om inget av dessa behandlingar fungerar kan kirurgi vara nödvändigt. Kirurgi innebär att läkaren gör en liten snitt vid armbågen och tar bort de drabbade musklerna eller senorna. Detta kan lindra smärtan men det är viktigt att veta att det tar tid innan du blir helt återställd efter operationen.

Tennisarmbåge är en vanlig skada som många personer drabbas av, men det finns många olika behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen. Om du misstänker att du har tennisarmbåge bör du tala med din läkare om vilken behandling som passar dig bäst.

Hur tennisarmbåge kan förebyggas

Undvik överansträngning av armmuskler

Lyckligtvis finns det många sätt att förebygga tennisarmbåge. Först och främst är det viktigt att undvika att utföra rörelser som kan leda till överansträngning av armmusklerna. Om du har en jobb som kräver mycket lyftande eller böjande av armen, se till att ta pauser regelbundet för att låta armen vila.

Sjukgymnastik

Det är också viktigt att stärka musklerna som används för att lyfta och böja armen. Genom att göra lätta vikter eller träna med elastiska band kan du stärka dessa muskler och minska risken för skador.

Drick mycket med vätska

En annan viktig del av förebyggandet av tennisarmbåge är att hålla sig välhydrerad. Att dricka tillräckligt med vatten hjälper till att hålla musklerna smidiga och ger dem den nödvändiga näringen för att fungera optimalt.

Om du redan har tennisarmbåge, se till att söka professionell hjälp så fort som möjligt. Din läkare kan ge dig råd om hur du ska behandla din skada och vilka åtgärder du bör vidta för att undvika ytterligare skador.

Komplikationer till tennisarmbåge

Tennisarmbåge är en vanlig och smärtsam skada som drabbar många idrottare. Skadan uppstår när musklerna och senorna runt armen blir överansträngda, vilket leder till smärta och stelhet. Medan de flesta fall av tennisarmbåge kan behandlas med vila, fysisk terapi och ibland läkemedel, kan det finnas komplikationer som kan försvåra läkningsprocessen.

Komplikationer som kan uppstå med tennisarmbåge inkluderar:

 1. Muskelatrofi: Muskelatrofi är ett tillstånd där musklerna runt armen börjar att försvagas på grund av brist på användning. Detta kan leda till ytterligare smärta och stelhet.
 2. Tendinit: Tendinit är en inflammation i senorna som orsakar smärta och stelhet. Det kan vara svårt att behandla tendinit eftersom det ofta kräver långvarig vila och rehabilitering.
 3. Nervskada: Nervskada är en allvarlig komplikation som kan uppstå om skadan inte behandlas ordentligt. Nervskador kan leda till permanent funktionsförlust i armen.
 4. Artrit: Artrit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar lederna. Om tennisarmbåge inte behandlas ordentligt, kan det leda till artrit i armen, vilket kan göra det svårt att röra armen.

För att undvika komplikationer är det viktigt att ta hand om skadan så snart som möjligt. Om du misstänker att du har drabbats av tennisarmbåge, bör du se en läkare för att få rätt diagnos och behandling. Fysisk terapi, vila och ibland läkemedel kan hjälpa till att lindra symtom och underlätta läkningsprocessen.

Prognosen vid tennisarmbåge

Oftast tillräckligt med vila, läkemedel och sjukgymnastik

Prognosen för tennisarmbåge beror på svårighetsgraden av skadan och hur tidigt behandlingen börjar. I de flesta fall kan tennisarmbåge behandlas med konservativa metoder som rest, kylning, medicinering och fysioterapi. Om dessa metoder inte ger lindring kan kirurgi vara nödvändigt. I detta fall är prognosen vanligtvis god, eftersom operationen ofta kan lindra symtomen helt.

Undvik aktiviteter som orsakar smärta

För att förbättra prognosen för tennisarmbåge bör du undvika aktiviteter som orsakar smärta eller överbelastning av armen. Du bör också följa riktlinjerna för rehabilitering som din läkare eller fysioterapeut ger dig. Detta innefattar vanligen stretching och styrketräning för att stärka musklerna runt armbågen.

Om du har haft tennisarmbåge i mer än ett par veckor bör du kontakta din läkare eller en fysioterapeut. De kan hjälpa dig att identifiera orsaken till skadan och ge råd om hur man bäst behandlar den. Genom att följa deras råd kan du minska risken för allvarliga komplikationer och återhämta dig snabbare.

Differentialdiagnoser till tennisarmbåge

De vanligaste differentialdiagnoserna för tennisarmbåge inkluderar följande:

 • Tendinit: En inflammation i senorna som löper från armbågen till axeln och handen.
 • Bursit: En inflammation i ledhinnan som ligger runt armbågen.
 • Rotator cuff-skada: En skada på musklerna och senorna som stöder axeln.
 • Skulderbladssmärta: En smärta som kommer från musklerna och senorna som stöder skulderbladet.
 • Artrit: En inflammatorisk sjukdom som påverkar leder och muskler.
 • Muskelspasmer: Spasmer i musklerna som kan orsaka smärta

Tennisarmbåge är vanligtvis inte ett allvarligt problem, men det kan vara mycket smärtsamt och störande. Genom att identifiera differentialdiagnoser kan läkaren hitta den verkliga orsaken till smärtan och börja behandlingen så snart som möjligt.

Innehåll