Tennisarmbåge (tendinit)

2 min läsning
Tendinitis
Tendinitis

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge är ett tillstånd som orsakar smärta runt utsidan av armbågen. Den medicinska termen för tennisarmbåge är lateral epikondylit. Tennisarmbåge är ett vanligt muskuloskeletalt tillstånd som vanligtvis påverkar vuxna personer mellan 40-60 år. Det förekommer ofta efter ansträngande överanvändning av underarmens muskler och senor, nära armbågen. Smärtan kommer från muskelfästena på armbågens utsida. Du kan utveckla tennisarmbåge från att överanstränga musklerna som sträcker handleden och fingrarna, exempelvis vid hantverk eller idrotter som tennis.

Vid tennisarmbåge upplever man smärta vid följande rörelser:

  • På utsidan av din överarm, strax under armbågens böjning
  • När du lyfter eller böjer armen
  • När du griper små föremål, till exempel en penna
  • När du vrider underarmen, som att vrida ett dörrhandtag eller öppna en burk
  • Du får svårt att lyfta saker, till exempel ett mjölkpaket

Vad orsakar tennisarmbåge?

Armbågen är omgiven av muskler som gör det möjligt att röra på din armbåge, handled och fingrar. Senorna i armbågen förenar ben och muskler som tillsammans kontrollerar rörelser i underarm, handled och fingrar.

Tennisarmbåge orsakas oftast av överanvändning av musklerna som är fästa vid armbågen och som används för att räta ut handleden. Om musklerna och senorna är ansträngda kan små sprickor och inflammation utvecklas nära den beniga klumpen (lateral epikondylen) på utsidan av armbågen. Som namnet antyder orsakas tennisarmbåge ibland av att man spelar för mycket tennis. Det orsakas även av andra aktiviteter som orsakar upprepad stress på armbågen. Smärta som uppstår på armbågens insida är ofta känd som golfarmbåge.

När bör du kontakta läkare?

Ifall du upplever smärta över armbågen efter ansträngande eller repetitiv aktivitet så bör du undvika aktiviteten tills dina symtom förbättras. Besök din husläkare om smärtan i din armbåge kvarstår, trots att du vilat och använt både receptfria smärtstillande samt antiinflammatoriska läkemedel. Din husläkare kommer att kontrollera svullnaden, ömheten och din rörelseförmåga i armbågsleden, handleden och fingrarna.

Endast i särskilda fall använder man mer detaljerade undersökningar som ultraljud eller magnetkamera. Din läkare kan även hänvisa dig till en fysioterapeut, arbetsterapeut eller specialistläkare. Läkare bör också undersöka dina nerver för att utesluta att dessa är påverkade.

Behandling

Tennisarmbåge är ett tillstånd som så småningom kommer att bli bättre utan behandling. Det finns dock behandlingar som kan förbättra dina symtom och påskynda din återhämtning. Det är viktigt att du vilar din skadade arm och slutar göra aktiviteter som orsakat problemet.

Att ta smärtstillande medel, såsom paracetamol, kan bidra till att minska mild smärta orsakad av tennisarmbåge. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom ibuprofen, kan också användas för att minska inflammation. Sjukgymnastik kan rekommenderas i mer allvarliga fall. Att massera det drabbade området kan hjälpa till att lindra smärta och stelhet och förbättra rörelseomfånget i armen. Kirurgi kan användas som en sista utväg för att avlägsna den skadade delen av senan. De flesta fall av tennisarmbåge varar mellan sex månader och två år. Men i ungefär nio av 10 fall görs en fullständig återhämtning inom ett år.

Kortisonspruta och stötvågsbehandling

En kortisonspruta som du får hos en läkare kan hjälpa på kort sikt, men är inget som rekommenderas på längre sikt. Kortison ökar risken för att besvären återkommer och sedan blir långvariga. Stötvågsbehandling fungerar genom att stimulera läkningsprocessen genom att tillföra ljudvågor över vävnaden som är inflammerad och skadad. Stötvågsbehandling kan ges med olika styrkor.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog