Tarmcancer screening

1 min läsning

Tarmcancer screening

Innehåll

  1. Översikt
  2. Tarmområde screening
  3. Hem test
  4. FAQs

tarmcancer screening innebär att ha tester för att kontrollera om du har eller är i riskzonen för tarmcancer.

Varför det erbjuds

tarmcancer är en vanlig typ av cancer hos både män och kvinnor. Ungefär 1 av 20 personer kommer att få det under sin livstid.

Screening kan hjälpa till att upptäcka tarmcancer i ett tidigt skede, när det är lättare att behandla. Det kan också användas för att hjälpa till att kontrollera och ta bort små tillväxter i tarmen som kallas polyper, som kan förvandlas till cancer över tiden.

Typer av screeningtest

Det finns 2 typer av test som används i SKR tarmcancer screening:

  • tarm scope screening – ett test där ett tunt, flexibelt rör med en kamera i slutet används för att leta efter och ta bort eventuella polyper i tarmen hem
  • testkit (FIT eller FOB test) – ett kit du Använd för att samla små prover av din bajs och skicka dem till ett laboratorium så att de kan kontrolleras för små mängder blod (som kan orsakas av cancer)

Om dessa tester hittar något ovanligt, kan du bli ombedd att ha ytterligare tester för att bekräfta eller utesluta cancer.

När det erbjuds

SKR tarmcancer screening endast erbjuds till personer i åldern 55 eller äldre, eftersom detta är när du är mer benägna att få tarmcancer:

  • om du är 55, kommer du automatiskt att bli inbjuden till en engångsundersökning tarm scope screening test, om det är tillgängligt i ditt område
  • om du är 60 till 74, du kommer automatiskt att bli inbjuden att göra ett hem testkit vartannat år
  • om du är 75 eller äldre, kan du be om ett hem testkit vartannat år genom att ringa gratis tarmcancer screening hjälplinje på 0800 707 60 60

Om du är för ung för screening men är orolig för en familjehistoria av tarmcancer, tala till en allmänläkare för råd.

Se alltid en läkare om du har symtom på tarmcancer i alla åldrar — vänta inte med att ha ett screeningtest.

Risker för screening

Inget screeningtest är 100% tillförlitligt. Det finns en chans att en cancer kan missas, vilket betyder att du kan vara falskt försäkrad.

Det finns också en liten risk att tarmen omfattning screeningtest och några av de tester du kan ha om screening hittar något ovanligt kan skada din tarm, men detta är sällsynt.

Det finns inga risker för din hälsa från hemmet testkit.

Sidan senast recenserad: 12 februari 2018
Nästa uppdatering: 12 februari 2021

  • Nästa: Bowel scope screening

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!