Syfilis & MSM (Män som har sex med män) – Riktlinjer faktablad

2020-02-29
6 min läsning

Syfilis & MSM (Män som har sex med män) – Riktlinjer faktablad

Minus

När nästan elimineras i U. S. , syfilis ökar, särskilt bland homosexuella, bisexuella och andra män som har sex med män (MSM).

MSM faktablad | Visa bilder av symptom

Innehållet här kan syndikeras (läggs till på din webbplats).

Print Version pdf ikon [PDF — 418 KB]

Vad är syfilis?

Syfilis är en sexuellt överförbar infektion som kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. Syfilis är uppdelad i etapper (primär, sekundär, latent och tertiär), och det finns olika tecken och symtom i samband med varje steg.

Ska jag vara orolig för syfilis?

De flesta fall av syfilis i Sverige är bland homosexuella, bisexuella och andra män som har sex med män. (MSM), och syfilis har ökat bland MSM i mer än ett decennium. Om syfilis inte behandlas kan det orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive neuralgisk (hjärna och nerv) problem, ögonproblem och till och med blindhet. Dessutom är syfilis kopplad till en ökad risk för överföring av HIV-infektion.

Hur kunde jag få syfilis?

Varje sexuellt aktiv person kan få syfilis. Syfilis kan överföras under analsex och oralt kön, såväl som vaginalt kön. Syfilis överförs från person till person genom direkt kontakt med en syfilis öm. Hos män kan sår förekomma på eller runt penis, runt anus eller i ändtarmen, eller i eller runt munnen. Dessa sår kan vara smärtfria, så det är möjligt att få dem och inte märka dem. Korrekt användning av kondomer kan minska risken för syfilis om kondomen täcker såren. Men ibland sår förekommer i områden som inte täcks av kondom. Det är fortfarande möjligt att få syfilis från kontakt med dessa sår. Du kan inte få syfilis genom tillfällig kontakt med föremål som toalettsitsar, dörrhandtag, simbassänger, bubbelpooler, badkar, delade kläder eller matredskap.

Hur ser syfilis ut?

Syfilis är uppdelad i etapper (primär, sekundär, latent och tertiär), och det finns olika tecken och symtom i samband med varje steg. En person med primär syfilis har i allmänhet en öm eller sår på den ursprungliga infektionsstället. Dessa sår uppträder vanligen på eller runt könsorganen, runt anus eller i ändtarmen, eller i eller runt munnen. Dessa sår är vanligtvis (men inte alltid) fasta, runda och smärtfria. Symtom på sekundär syfilis inkluderar hudutslag, svullna lymfkörtlar och feber. Tecken och symtom på primär och sekundär syfilis kan vara milda, och de kanske inte märks. Under latent stadium finns inga tecken eller symtom. Tertiär syfilis är förknippad med allvarliga medicinska problem och diagnostiseras vanligtvis av en läkare med hjälp av flera test. Det kan påverka hjärtat, hjärnan och andra organ i kroppen.

En detaljerad beskrivning av varje steg av syfilis finns på Riktlinjer:s faktablad för syfilis..

Hur vanligt är syfilis bland MSM?

Mellan 2017 och 2018 ökade antalet rapporterade primära och sekundära (P&S) fall i Sverige med 14. 4%, och det rapporterades 35 063 P&S syfilis fall 2018. De flesta (64%) av dessa fall var bland MSM.

Hur kan jag minska risken för syfilis?

Det enda sättet att undvika att få syfilis eller andra sexuellt överförbara sjukdomar är att inte ha anal, oral eller vaginal sex.

Om du är sexuellt aktiv, kommer följande saker att minska dina chanser att få syfilis:

Att

  • vara i ett långsiktigt ömsesidigt monogamt förhållande med en partner som har testats för syfilis och inte har syfilis
  • Använda latexkondomer på rätt sätt varje gång du har sex. Kondomer förhindrar spridning av syfilis genom att förhindra kontakt med en öm. Ibland kan sår förekomma i områden som inte täcks av kondom. Kontakt med dessa sår kan fortfarande överföra syfilis.

Hur vet jag om jag har syfilis?

Det enda sättet att veta är att bli testad. Många män som får syfilis har inga symptom i åratal, men de är fortfarande i riskzonen för hälsoproblem om de inte behandlas. Dessutom går de smärtfria såren som dyker upp under de tidiga stadierna av syfilis ofta okända av den person som har dem. Personer som är omedvetna om sin infektion kan sprida den till sina sexpartners.

Hur vet min läkare om jag har syfilis?

Ha ett ärligt och öppet samtal med din vårdgivare om din sexuella historia och fråga om du ska testas för syfilis eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. Din läkare kan göra ett blodprov för att avgöra om du har syfilis. Ibland kommer vårdgivare att diagnostisera syfilis genom att testa vätska från en syfilis öm. Om du är en sexuellt aktiv man som har sex med män, som lever med hiv, och/eller som har partner som har testats positivt för hiv eller syfilis, bör du testas regelbundet för syfilis.

Vad är länken mellan syfilis och hiv?

I USA levde ungefär hälften av MSM med primär och sekundär (P&S) syfilis också med hiv. Dessutom är MSM som är HIV-negativa och diagnostiserade med P&S-syfilis mer benägna att bli smittade med hiv i framtiden. Att ha ont eller bryta i huden från en STD som syfilis kan göra det möjligt för HIV att lättare komma in i kroppen. Du kan också vara mer benägna att få HIV eftersom samma beteenden och omständigheter som sätter dig i riskzonen för att få andra sexuellt överförbara sjukdomar också kan innebära större risk för att få HIV.

Kan syfilis botas?

Ja, syfilis kan botas med rätt medicin från din vårdgivare. Behandlingen kan dock inte ångra skador som infektionen redan har gjort.

Jag har blivit behandlad. Kan jag få syfilis igen?

Att ha syfilis en gång skyddar dig inte från att få det igen. Även efter att du har behandlats framgångsrikt kan du fortfarande återinfekteras. Endast laboratorietester kan bekräfta om du har syfilis. Uppföljningstestning av din vårdgivare rekommenderas för att säkerställa att din behandling var framgångsrik.

Eftersom syfilis sår kan vara smärtfria och dolda i slidan, anus, under förhuden av penis eller i munnen, kan det inte vara uppenbart att en sexpartner har syfilis. Om du inte vet att alla dina sexpartner har testats och behandlats kan du riskera att få syfilis igen från en infekterad partner.

Var kan jag få mer information?

Syfilis — Faktablad

STD information och hänvisningar till STD kliniker
Riktlinjer-INFO
1-800-Riktlinjer-INFO (800-232-4636)
TTY: 1-888-232-6348
På engelska, sv

Resources:

Riktlinjer National Prevention Information Network (NPIN)
P. O. Box 6003
Rockville, MD 20849-6003
E-post: npin-info @cdc. gov

American Sexuell Health Association (ASHA)
P. O. Box 13827
Research Triangle Park, NC 27709-3827
919-361-8488

Relaterat innehåll

  • Clinical Advisory: Ocular syfilis i Sverige (16 oktober 2015)

Källor

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Riktlinjer för behandling av sexuellt överförbara sjukdomar, 2015. MMWR Recomm Rep 2015; 64 (Nej. RR-3).

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Övervakning av sexuellt överförbara sjukdomar, 2017. Atlanta, GA: Institutionen för hälsa och mänskliga tjänster; september 2018.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Primär och sekundär syfilis bland män som har sex med män — New York City, 2001. MMWR 2002; 51 (38); 853.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Primär och sekundär syfilis — Förenta staterna, 2003—2004. MMWR 2006; 55 (269-272).

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Okänd HIV-infektion, riskbeteenden och uppfattningar om risk Bland unga svarta män som har sex med män —- Sex U. S. Städer 1994 -1998. MMWR 2002; 51 (33); 733.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. HIV-incidens bland unga män som har sex med män— Sju U. S. Städer, 1994 — 2000. MMWR 2001; 50 (21); 440.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. HIV och aids — Förenta staterna, 1981-2000. MMWR 2001; 50 (21); 430.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Utbrott av syfilis bland män som har sex med män — Södra Kalifornien, 2000. MMWR 2001; 50 (07); 117.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Meddelande till läsare: Riktlinjer uttalande om studieresultat av produkt som innehåller nonoxynol-9. MMWR 2000; 49 (31); 717.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. STD ökar bland homosexuella och bisexuella män. Rapporterad vid 2000 National STD Prevention Conference i Milwaukee, Wisconsin. December 2000.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. Återuppträdande bakteriell sexuellt överförbar sjukdom bland män som har sex med män — King County, Washington, MMWR 1112; 48 (35); 773.

Centers för sjukdomsbekämpning och förebyggande. HIV-förebyggande genom tidig upptäckt och behandling av andra sexuellt överförbara sjukdomar — Förenta staternas rekommendationer från rådgivande kommittén för förebyggande av hiv och STD. MMWR 1998; 47 (RR12); 1.

K. Holmes, P. Mardh, P. Sparling et al (eds). Sexuellt överförbara sjukdomar, 3: e upplagan. New York: McGraw-Hill, 1112, kapitel 33-36.

Senaste av Blog

Don't Miss

Allt om Gonorré – symptom, smitta, skyldigheter och behandling

Gonorré Gonorré är Sveriges näst vanligaste könssjukdom efter klamydia. 2018