Svullna lymfkörtlar
Svullna lymfkörtlar är oftast ett tecken på att kroppen kämpar mot en infektion. De blir vanligtvis bättre av sig själva inom 2–3 veckor. Svullna lymfkörtlar är ett vanligt tillstånd som kan ha flera bakomliggande orsaker. Det är vanligt att barn och vuxna har svullna lymfkörtlar. Vanligtvis beror det på infektion antingen av virus eller bakterier men vissa allvarliga sjukdomar såsom cancer kan också leda till svullna lymfkörtlar. Om du har lymfkörtlar som är större än 2 centimeter bör du träffa din husläkare.
Immunförsvaret är ett cirkulerande organ som består av lymfkörtlar, benmärg och andra immuna organ som mjälte, thymus (bräss), slemhinnan i mag-tarmkanalen, tonsiller och hud. Lymfkörtlarna är en central del av immunförsvaret, lymfkörtlarna finns nästan överallt i kroppen men finns samlade i grupper som druvklasar i exempelvis armhålor, nacke, käkvinklar, ljumskar och bakom bröstbenet.
Beroende på kön och kroppsstorlek så finns det mellan 500 och 1000 lymfkörtlar i kroppen. Lymfkörtlarna fungerar som ett filter, flera celler som ingår i immunsystemet passerar lymfkörtlarna och stannar oftast kvar om immuncellerna innehåller ett skadligt ämne som lymfkörteln måste hantera. Lymfkörtlarna svullnar upp när de börjar arbeta med en bakterie, virus, cancercell eller annat skadligt som kräver aktivering av immunförsvaret.
Undersök dina lymfkörtlar
Svullna lymfkörtlar känns som ömma, smärtsamma klumpar:
- På vardera sidan av nacken
- Under hakan
- I armhålorna
- Runt ljumsken
- Ovan- och nedanför nyckelbenen
Ibland sväller lymfkörtlar på bara ena sidan av kroppen. Du kan också ha andra symtom, såsom halsont, hosta, frossa eller feber. Sök vård på en vårdcentral om dina lymfkörtlar svullnar upp i samband med en sårinfektion, är cirka 2 centimeter stora eller gör mycket ont. Om du har svullna lymfkörtlar på flera ställen på kroppen och samtidigt upplever andra symtom såsom trötthet, feber eller viktförändring så bör du kontakta sjukvården.
Symtom
En svullen lymfkörtel kan vara öm när du tar på den, ifall körtlarna är ömmar beror det oftast på en infektion. Då kan det ömma när du gör vissa rörelser. Till exempel kan det kännas ömt när du vrider på huvudet eller tuggar om lymfkörtlarna under käken är svullna. Ibland lutar barn huvudet åt den sida med ömma lymfkörtlar för att inte sträcka på dem och på så vis minska smärtan.
I vissa fall är lymfkörtlarna svullna men inte ömma. Det beror oftast på att det kan ta lång tid för svullnaden att gå tillbaka efter en övre luftvägsinfektion. I vissa fall går lymfkörtlarna inte helt tillbaka i storlek fast infektionen har gått över. Hos barn mellan ett och sex år gamla kan infektioner komma tätt, särskilt under vinterhalvåret. Då kan du känna barnets lymfkörtlar på halsen mer eller mindre under hela vintern. De känns ungefär som små bönor.
Bakomliggande orsaker till svullna lymfkörtlar
Virus- och bakterieinfektion
Oftast beror svullna lymfkörtlar på virusinfektion som till exempel förkylning eller körtelfeber. När kroppen har tagit hand om infektionen så försvinner svullnaden långsamt. Lymfkörtlarna kan även svullna av bakterieinfektioner som till exempel halsfluss.
Vid både virus- och bakterieinfektionerna svullnar båda sidorna av halsen. Barn kan drabbas av bakterieinfektioner som endast leder till svullnad på ena sidan av halsen. I dessa fall gör körtlarna ont och utvecklar en rodnad. Dessa infektioner orsakas av bakterier som heter streptokocker eller stafylokocker.
Andra sjukdomar som kan resultera i svullna lymfkörtlar
- Tuberkulos
- Leukemi eller lymfom (blodcancer)
- Flera andra cancerformer
- HIV (AIDS)
- Sarkoidos
- Reumatoid artrit
- Godartad reaktiv lymfkörtelförstoring
När ska du söka vård?
- Ifall dina svullna lymfkörtlar är cirka 2 centimeter eller om de inte blivit mindre inom 3 veckor
- De känns hårda när du rör på dem eller sitter fast mot underlaget och flyttar sig inte när du rör på dem
- Du har nattliga svettningar, mycket hög feber eller har upplevt feber och svaghet i mer än 3–4 dagar
- Du har svullna lymfkörtlar och inga andra tecken på sjukdom eller infektion
Undersökningar och utredningar
På vårdcentralen undersöker man förstorade lymfkörtlar genom att kontrollera din sjukdomshistorik, dina symtom och därefter genomföra en djupgående undersökning av din kropp. Det är viktigt att avgöra om du har flera lymfkörtelstationer som är påverkade. Därefter beskriver läkaren om dina lymfkörtlar är ömma, deras form, storlek och konsistens, samt om de sitter fast mot underlaget eller är rörliga.
Om det är indicerat kommer läkaren att beställa flera blodprover som kan vägleda utredningen. I vissa fall hänvisas du till specialistvård på sjukhus där man kan genomföra en finnålspunktion och analysera vävnaden i lymfkörteln. I sällsynta fall opereras den svullna lymfkörteln bort och skickar till ett laboratorium för att undersökas på cellnivå.