Svininfluensa

1 min läsning
svininfluensan
svininfluensan

Svininfluensan (H1N1-viruset) 

”Svininfluensan” var det populära namnet på viruset som ansvarade för ett globalt influensautbrott (pandemi) under 2009 till 2010. Det är en typ av säsongsinfluensa och ingår nu i det årliga influensavaccinet. Det vetenskapliga namnet för svininfluensa är A/H1N1pdm09. Det förkortas ofta till ”H1N1”.

Svininfluensa pandemi 2009 till 2010

Viruset identifierades först i Mexiko i april 2009. Det blev känt som svininfluensa eftersom det liknar influensavirus som påverkar grisar. Det spred sig snabbt från land till land eftersom det var en ny typ av influensavirus som få unga människor var immuna mot. Människor utvecklar immunitet under en period efter att du drabbats av virusinfektioner, tiden som vi är immuna varierar beroende på vilken infektion och hur snabbt det muteras. Vissa infektioner är vi immuna mot under hela vår livstid.

Sammantaget var utbrottet inte så allvarligt som världshälsoorganisationen ursprungligen förutspådde, till stor del eftersom många äldre redan var immuna mot det. De flesta fallen var relativt milda, även om det förekom några allvarliga fall. Det relativt få fall som ledde till allvarlig sjukdom eller dödsfall var mestadels hos barn och unga vuxna, särskilt de med bakomliggande hälsoproblem eller gravida kvinnor. Den 10 augusti 2010 förklarade Världshälsoorganisationen (WHO) officiellt att pandemin var över.

Svininfluensa

H1N1-viruset är nu ett av de virus (säsongsinfluensa) som cirkulerar varje vinter. Om du har haft influensa de senaste åren, finns det en chans att det orsakades av viruset. Eftersom många människor nu har en viss nivå av immunitet mot H1N1-viruset är det mycket mindre oro än det var under 2009 till 2010.

Symtomen är desamma som andra typer av vanlig influensa. De är vanligtvis milda och passerar inom 1 till 2 veckor. Men som med alla typer av influensa löper vissa människor större risk att drabbas av allvarliga sjukdomar, särskilt de med bakomliggande hälsoproblem.

Symtom

Symtomen vid svininfluensan liknar symtomen vid vanliga influensor. Här nedan är en lista över vanliga symtom

  • Hosta
  • Feber
  • Halsont
  • Rinnande näsa
  • Muskelvärk
  • Huvudvärk
  • Frossa
  • Trötthet

Behandling

Läkemedel som används mot säsongsinfluensa fungerar även mot svininfluensan. Två läkemedel är Tamiflu, Rapivab och Relenza. De fungerar bäst om du tar medicinerna 48 h efter dina första symtom. Antibiotika fungerar inte mot virusinfektioner. Svininfluensa är en virusinfektion och orsakas inte av bakterier. Du kan även använda receptfria läkemedel mot muskelvärk och febernedsättande.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!