Nytt

Svampinfektion i underlivet: symtom, utredning, behandling

Svampinfektion i underlivet hos män och kvinnor

Svampinfektion är en relativt vanlig infektion som påverkar både män och kvinnor. Svampinfektion är oftast ofarligt men kan vara obekvämt och det är inte ovanligt med återkommande infektioner. Det klassificeras inte som en sexuellt överförbar infektion (STD). Svampinfektion brukar leda till symptom som klåda och sveda. Svampinfektion är ganska vanligt bland kvinnor men svamp på penis är däremot ovanligt. Ofta går det att behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel.

Symtom vid svampinfektion

Symptom hos kvinnor

Det vanligaste symptomet på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. I vissa fall ses även en vit kesoliknande flytning från slidan men flytningarna kan också vara tunna. Det är inte ovanligt att vaginan svullnar och blir skör, det kan svida när du kissar och göra ont vid samlag.

Symtom hos män

Vid svampinfektion hos män ses en rodnad och torrhet på penis. I vissa fall kan även penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. I vissa fall noteras även en tunn vit hinna på penis. Svamp på penis behöver inte alltid behandlas men i vissa fall är det klokt att utreda orsaken till att män utvecklar svamp på penis eftersom att tillståndet är ovanligt. En svampinfektion hos män kan tala för nedsatt immunförsvar till följd av annan allvarlig sjukdom. Att dra bak förhuden hos män gör ont vid en pågående svampinfektion.

Vad kan du göra för att påskynda läkningen?

Svampinfektion i slidan går vanligtvis över av sig själv inom ett par dagar. I vissa fall går svampinfektionen inte över eller symptomen är så uttalade att du vill påskynda läkningen. Det finns receptfria läkemedel som används direkt i slidan, bland annat en kräm som förs in i slidan, slidtabletter, slidkapslar och vagitorier som alla förs in i slidan där de verkar. Läkemedlen löses upp inne i slidan och kan ge kortvariga biverkningar men efter att du fullföljt en kur med receptfria läkemedel brukar symptomen försvinna. Om du är gravid bör du diskutera med en barnmorska eller läkare innan du börjar ta receptfria läkemedel. Om behandlingen inte hjälper bör man utgå från att det inte är en svampinfektion och ta reda på vad som orsakar symptomen eftersom det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet.

När du har en pågående svampinfektion bör du undvika samlag eftersom slidan och ollonet är irriterade. Det finns en risk att du upplever smärta vid samlag om du har sex när du har svampinfektion och fortsätter uppleva smärta även efter infektionen läkt ut. Det finns dessutom en risk att du överför andra könssjukdomar om du har en svampinfektion.

Låt bli att tvätta underlivet med två eftersom det torkar ut slemhinnorna. Applicera olja när du tvättar underlivet om du har svamp. Du kan prova barnolja eller intimolja som finns på apoteket, även matlagningsoljor fungerar bra. Egentligen räcker det med att tvätta underlivet med ljummet vatten.

Det finns en del myter om att socker och jästintag kan öka risken att drabbas av svampinfektioner men det finns inga vetenskapliga underlag som stödjer detta sambandet. Du blir inte av med svamp om du smörjer underlivet med yoghurt. Däremot kan det kännas svalkande och därför lindra klådan.

När ska du söka vård?

Om det är första gången som du drabbas av svampinfektion och du är under 16 eller över 60 år så bör du kontakta din husläkare. Om du har återkommande svampinfektioner (mer än två gånger i 6 månader) eller om behandlingen inte fungerar så bör du kontakta din vårdcentral. Ifall du är gravid eller ammar kan det vara klokt att diskuta med sjukvård innan du börjar egenvård av svampinfektion. Individer med nedsatt immunförsvar till följd av sjukdomar som HIV, diabetes, cancer eller andra skäl kan också behöva diskutera med sjukvården.

Svampinfektioner smittar vanligtvis inte

En svampinfektion i underlivet överförs inte vid toalettbesök eller oralsex. Det är ovanligt att en svampinfektion överförs vid sex.

Behandling

Du behöver vanligtvis svampdödande medicin för att bli av med behandling. Svampmedicin finns som tabletter du kan äta eller tabletter som du kan föra in tabletter i din vagina eller en kräm för att lindra irritation. Svampinfektioner brukar försvinna efter 1 vecka med behandling. Du behöver inte behandla din partner om de inte har symtom. Om du har återkommande svampinfektioner kan du behöva ta behandling under längre perioder (i upp till 6 månader). Krämer mot svampinfektion kan skada kondomer och membran, detta innebär att ditt preventivmedel kanske inte fungerar.

Vad orsakar svampinfektion?

Svamp klassificeras inte som en sexuellt överförbar infektion men tillståndet kan utlöses av sex och ibland föras vidare genom sex. Svampinfektioner orsakas av en svamp som kallas Candida Albicans som normalt är ofarlig. Den här sortens svamp tenderar att växa i varma, fuktiga förhållanden och utvecklas om balansen mellan bakterieflora och svampflora förändras.

Detta kan inträffa om:

  • Din hud är irriterad eller skadad
  • Du tar antibiotika
  • Du har dåligt kontrollerad diabetes
  • Du har ett försvagat immunförsvar (till exempel på grund av HIV eller cellgifter)
  • Du har genomgått klimakteriet
  • Du är gravid

Innehåll