Stoppade eller missade perioder

5 min läsning

Stoppad eller missade perioder

Det finns många anledningar till att en kvinna kan sakna sin mens, eller varför perioder kan sluta helt och hållet.

De flesta kvinnor har en period var 28: e dag eller så, men det är vanligt att ha en något kortare eller längre cykel än detta (från 21 till 40 dagar).

Vissa kvinnor har inte alltid en vanlig menstruationscykel. Deras period kan vara tidig eller sen, och hur länge den varar och hur tung den är kan variera varje gång.

Läs mer om oregelbundna perioder och tunga perioder.

Varför dina menstruationer kan sluta

Det finns ett antal anledningar till varför dina meningar kan sluta. De vanligaste orsakerna är:

 • graviditet
 • stress
 • plötslig viktminskning
 • är

 • övervikt
 • gör för mycket motion
 • tar p-piller
 • klimakteriet
 • polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Perioder kan också ibland sluta som ett resultat av ett medicinskt tillstånd, såsom hjärtsjukdom, okontrollerad diabetes, en överaktiv sköldkörtel eller för tidig menopaus.

Graviditet

Du kan vara gravid om du är sexuellt aktiv och din mens är sen. Graviditet är en vanlig orsak till att perioder oväntat slutar. Det kan ibland hända om preventivmedel du använder misslyckas.

Det kan vara så att din mens helt enkelt är sen, så du kan vänta några dagar för att se om den kommer. Om det inte kommer, kan du göra ett graviditetstest för att bekräfta om du är gravid eller inte.

Det är viktigt att vara medveten om att du kan bli gravid under dagarna efter att din mens normalt beror. Detta kan hända om frisättningen av ett ägg (ägglossning) försenas — till exempel på grund av sjukdom eller stress.

Stress

Om du är stressad kan din menstruationscykel bli längre eller kortare, dina menstruationer kan sluta helt och hållet, eller de kan bli mer smärtsamma.

Försök att undvika att bli stressad genom att se till att du har tid att slappna av. Regelbunden träning, som löpning, simning och yoga, kan hjälpa dig att slappna av. Andningsövningar kan också hjälpa.

Om du har svårt att hantera stress kan kognitiv beteendeterapi (KBT) rekommenderas. KBT är en pratterapi som kan hjälpa dig att hantera dina problem genom att förändra ditt sätt att tänka och agera.

Plötslig viktminskning

Överdriven eller plötslig viktminskning kan orsaka att dina perioder slutar. Allvarligt begränsa mängden kalorier du äter stoppar produktionen av hormoner som behövs för ägglossning.

Din läkare kan hänvisa dig till en dietist om du är underviktig, vilket är när du har ett BMI (BMI) på mindre än 18. 5. En dietist kommer att kunna ge dig råd om hur man återfår vikt säkert.

Om din viktminskning orsakas av en ätstörning, såsom anorexi, kan de hänvisa dig till en ätstörningsspecialist eller ett team av specialister.

Att vara överviktig

kan också påverka din menstruationscykel. Om du är överviktig kan din kropp producera ett överskott av östrogen, ett av de hormoner som reglerar reproduktionssystemet hos kvinnor.

Överskott av östrogen kan påverka hur ofta du har perioder, och kan också få dina menstruationer att sluta.

Din läkare kan hänvisa dig till en dietist om du är överviktig, med ett BMI på 30 eller mer, och det påverkar dina perioder. Dietisten kommer att kunna ge dig råd om att gå ner i vikt säkert.

Att göra för mycket motion

Den stress som intensiv fysisk aktivitet placerar på kroppen kan påverka hormonerna som är ansvariga för dina perioder. Att förlora för mycket kroppsfett genom intensiv träning kan också stoppa dig ägglossning.

Du kommer att uppmanas att minska din aktivitetsnivå om överdriven träning har lett till att dina menstruationer slutar.

Om du är en professionell idrottsman kan du dra nytta av att se en läkare som specialiserar sig på idrottsmedicin. De kommer att kunna ge dig råd om hur du behåller din prestation utan att störa dina perioder.

Preventionspiller

Du kanske missar en period då och då om du tar p-piller. Detta är vanligtvis inte en anledning till oro.

Vissa typer av preventivmedel, såsom progestogen-piller (POP), preventivmedel injektion och intrauterin system (IUS), särskilt Mirena, kan orsaka att perioder slutar helt och hållet.

Din menstruation bör dock återkomma när du slutar använda dessa typer av preventivmedel.

Menopause

Du kan börja saknas perioder när du närmar dig klimakteriet. Detta beror på att östrogennivåerna börjar minska och ägglossningen blir mindre regelbunden. Efter klimakteriet slutar dina perioder helt.

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet hos kvinnor, vilket vanligtvis sker mellan 45 och 55 år. Medelåldern för en kvinna att nå klimakteriet är 51 i Sverige.

Men omkring 1 av 100 kvinnor går igenom klimakteriet före 40 års ålder. Detta är känt som för tidig menopaus eller för tidigt ovariesvikt.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Polycystiska äggstockar innehåller ett stort antal ofarliga folliklar, som är underutvecklade säckar där ägg utvecklas. Om du har PCOS kan dessa säckar ofta inte släppa ett ägg, vilket innebär att ägglossningen inte äger rum.

PCOS anses vara mycket vanligt, vilket påverkar cirka 1 av 10 kvinnor i Sverige. Villkoret är ansvarigt för så många som 1 av 3 fall av stoppade perioder.

När ska du se din GP

Kontakta din läkare om du inte är gravid — du har haft ett negativt graviditetstest — och du har missat mer än 3 perioder i rad.

Om du är sexuellt aktiv och du inte har gjort ett graviditetstest, kan din läkare råda dig att ta en.

De kan också fråga dig om:

 • din medicinska historia
 • din familjs medicinska historia
 • din sexuella historia
 • några känslomässiga problem du har
 • några senaste förändringar i din vikt
 • mängden motion du gör

Din allmänläkare kan rekommendera att vänta på att se om dina perioder återvänder på egen hand. I vissa fall kan du behöva behandling för din menstruation för att återvända.

Du bör också se din allmänläkare om dina menstruationer slutar innan du är 45 år eller om du fortfarande blöder när du är över 55.

Hänvisning till en konsult

Om din läkare anser att ett medicinskt tillstånd kan ha lett till att dina perioder har upphört, kan de hänvisa dig till en konsult som specialiserat sig på tillståndet..

Beroende på vad din läkare misstänker orsakar problemet, kan du hänvisas till:

 • en gynekolog — en specialist på behandling av sjukdomar som påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet
 • en endokrinolog — en specialist på behandling av hormonella tillstånd

Du kan ha en fullständig gynekologisk undersökning och olika tester, inklusive:

 • blodprov — för att se om du har onormala nivåer av vissa hormoner
 • en ultraljudsskanning, datortomografi eller MRI-skanning — för att identifiera eventuella problem med ditt reproduktionssystem eller hypofysen i din hjärna

Behandling av bakomliggande tillstånd

Om testresultaten visar att ett medicinskt tillstånd har lett till att dina menstruationer har upphört, kan du erbjudas behandling för ditt tillstånd.

Till exempel, om orsaken är PCOS, kan du rekommenderas att ta p-piller eller tabletter som innehåller ett hormon som kallas progesteron.

Läs mer om behandling av PCOS.

Om orsaken är tidig klimakteriet (för tidigt ovariesvikt) betyder det att äggstockarna inte längre fungerar normalt. Hormonmedicin rekommenderas vanligtvis. Behandlingar kan innefatta p-piller eller hormonersättningsterapi (HRT).

Om du har en överaktiv sköldkörtel, kan du få medicin för att stoppa din sköldkörtel att producera för många hormoner.

Läs mer om att behandla en överaktiv sköldkörtel.

Media senast granskad: 21 oktober 2017
Medierecension på grund av: 21 oktober 2020

Sidan senast granskad: 2 augusti 2019
Nästa recension ska betalas: 2 augusti 2022

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!