Statiner

2020-03-02
2 min läsning
statiner blodfetter blodfettssänkande mediciner
statiner blodfetter blodfettssänkande mediciner

Statiner

Statiner är en grupp läkemedel som kan bidra till att sänka nivån av lågdensitetslipoprotein (LDL) kolesterol i blodet. LDL-kolesterol kallas ofta ”dåligt kolesterol”, och statiner minskar produktionen av det inuti levern. Statiner är en av världens mest använda läkemedel och har studerats flitigt i flera stora läkemedelsstudier.

Det finns många som menar att behandling med statiner inte alltid är nödvändigt och andra menar även att statinbehandling kan vara skadligt. Det är helt felaktigt och statiner rekommenderas alltid av läkare och forskare för att minska blodfetterna i blodet eftersom ökad fysisk aktivitet och förbättrad kost har föga effekt på blodfetterna.

Varför har jag blivit erbjuden statiner?

Höga nivåer av LDL-kolesterol är potentiellt farligt, eftersom det kan leda till förkalkning och förträngning (ateroskleros) av blodkärlen (artärerna) och hjärt-kärlsjukdom. Hjärt-kärlsjukdomar är en allmän term som beskriver en sjukdom i hjärtat eller blodkärlen. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Huvudtyperna av hjärtsjukdom är:

 • Kranskärlssjukdom – när blodtillförseln till hjärtat blir begränsad
 • Angina – bröstsmärta orsakad av minskat blodflöde till hjärtmuskeln
 • Hjärtinfarkt – när blodtillförseln till hjärtat plötsligt blockeras
 • Stroke – när blodtillförsel till hjärnan blir blockerad

Din läkare kan rekommendera att ta statiner om antingen:

 • Du har tidigare drabbats av en hjärt-kärlsjukdom
 • Din personlig sjukdomshistorik och ärftlighet talar för att du sannolikt kommer att utveckla hjärt-kärlsjukdomar någon gång under de närmaste 10 åren

Intag av statiner

Statiner är tabletter som tas en gång om dagen. För vissa typer av statiner spelar det ingen roll vilken tid på dagen du tar det, så länge du håller dig till samma tid. Vissa typer av statiner ska tas på kvällen.

Kontrollera med din läkare om det finns en viss tid på dagen du ska ta din statin. Du brukar behöva fortsätta ta statiner för livet, för om du slutar ta dem, kommer ditt kolesterol att återgå till en hög nivå inom några veckor. Om du har glömt att ta din dos, ta inte en extra dos för att kompensera för den. Ta bara nästa dos som vanligt följande dag.

Försiktighetsåtgärder och interaktioner

Statiner kan ibland interagera med andra läkemedel, vilket ökar risken för obehagliga biverkningar, såsom muskelskador. Vissa typer av statiner kan också interagera med grapefruktjuice.

Det är mycket viktigt att läsa bipacksedeln som medföljer medicinen för att kontrollera om det finns några interaktioner du bör vara medveten om. Om du är osäker, kontakta din läkare eller apotekspersonal för råd.

Biverkningar av statiner

Många som tar statiner upplever inga eller väldigt få biverkningar. Andra upplever besvärliga, men oftast mindre, biverkningar, såsom diarré, huvudvärk eller sjukdomskänsla. Din läkare bör diskutera riskerna och fördelarna med att ta statiner om de erbjuds dig.

Riskerna för eventuella biverkningar måste också vägas mot fördelarna med att förebygga allvarliga problem. En genomgång av vetenskapliga studier av effektiviteten av statiner som finns runt 1 av 50 personer som tar medicinen i 5 år kommer att undvika en allvarlig händelse, såsom hjärtinfarkt eller stroke, som ett resultat.

Alternativ till statiner

Om du riskerar att utveckla hjärt-kärlsjukdom inom en snar framtid kommer din läkare vanligtvis att rekommendera livsstilsförändringar för att minska risken innan de föreslår att du tar statiner.

Livsstilsförändringar som kan minska dina kolesterolnivåer och risken för hjärt-kärlsjukdom inkluderar:

 • Ät en hälsosam och balanserad kost
 • Träna regelbundet
 • Upprätthålla en hälsosam vikt
 • Begränsa mängden alkohol du dricker
 • sluta röka

Statiner kan rekommenderas om dessa åtgärder hjälper inte.

Typer av statin

Det finns 5 typer av statin på recept i Sverige:

 • Atorvastatin (Lipitor)
 • Fluvastatin (Lescol)
 • Pravastatin (Lipostat)
 • Rosuvastatin (Crestor)
 • Simvastatin (Zocor)

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Allt om Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) – Symptom, behandling och förebyggande åtgärder.

Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) är en vanlig hudåkomma som kan misstas