Stafylokocker, infektion: risker, orsaker, behandling

2020-03-02
2 min läsning
stafylokocker
stafylokocker

Infektion med stafylokocker

Stafylokocker är ett bakteriesläkte med flera arter. Namnet stafylokocker härrör från grekiskans staphylé som betyder druvklase, vilket syftar på bakterierna utseende i mikroskop. Infektioner med stafylokocker är vanligt. De flesta arter av stafylokocker finns på vår hud, hår och slemhinnor som normalflora. En del av dessa arter kan orsaka infektioner. De påverkar oftast huden. De flesta infektionerna är lindriga och läker av sig själva men ibland behövs behandling med antibiotika.

Vanliga arter av stafylokocker

  • S. Areus – orsakar vanligtvis svåra infektioner i huden eller skelett
  • S. Epidermidis – orsakar sällen infektioner men kan leda till infektioner efter operation
  • S. Haemolyticus – leder sällan till infektion men kan orsaka svårbehandlade infektioner efter proteskirurgi
  • S. Saprophyticus – kan leda till en svår urinvägsinfektion

Symtom

Eftersom stafylokocker finns som normalflora på huden och andra delar av kroppen så ökar först risken för infektion om du har öppna sår eller någon allvarlig sjukdom. Vid hudinfektion uppstår vanligtvis infektionen när bakterierna tar sig in i öppna sår, vilket leder till inflammation och symtom som rodnad, svullnad, smärta, feber och var i såret. Ett infekterat sår leder oftast till en böld.

Stafylokocker kan även leda till matförgiftning. Vid en matförgiftning blir personen oftast illamående, utvecklar magkramper, diarrér, feber och kräkningar. Symtomen uppstår oftast några timmar efter att du har ätit och besvären brukar avta efter ett eller två dygn.

Hudinfektioner

Hudinfektioner som kan orsakas av stafylokocker inkluderar:

  • Bölder: Den vanligaste varianten av stafylokock infektion är bölder som innebär att pus samlas i huden och hårfolliklar eller svettkörtlar. Bölder förekommer framför allt vid ljumske, kring genitalia eller armhålor.
  • Impetigo: Detta är en smittsam infektion som orsakar smärtsam klåda och rodnad på huden. I vissa fall kan impetigo leda till blåsor som vätskar.
  • Cellulitis. Cellulitis är en infektion som drabbar lite djupare lager i huden och orsakar rodnad och svullnad.

Blodförgiftning (septikemi)

Blodförgiftning innebär att stafylokocker tar sig in i blodcirkulationen, vilket leder till lågt blodtryck och feber. En blodförgiftning kan påverka många organ och det låga blodtrycket orsakar försämrad genomflöde av blod vilket drabbar organet negativt.

När ska du söka vård?

Om du misstänker en infektion av stafylokocker så ska du söka vård om det blir värre eller sprider sig snabbt. Ifall symtomen varar mer än en vecka eller om du har ett försvagat immunförsvar efter organtransplantation eller kemoterapi.

Du kan behöva antibiotika för att behandla infektionen. Kontakta din vårdcentral för att kontrollera dina symtom och biomarkörer som mäter hur allvarlig infektion du har.

Hur sprider sig stafylokocker?

Stafylokocker lever på människans hud och är oftast harmlös. Bakterierna finns oftast i näsan, huden, armhålor och på skinkorna. De orsakas vanligtvis en infektion om de kommer in i huden. Stafylokocker kan även sprida sig till andra genom nära hudkontakt, om du delar saker som handdukar eller tandborstar eller någon hostar eller nysningar i din närhet.

Behandling

De flesta infektioner med stafylokocker läker av sig själv men du kan ibland behöva behandling med antibiotika. Vid väldigt svåra infektioner kan du behöver antibiotika direkt i blodet, detta görs endast på sjukhus.

Hur ska du förebygga infektioner?

  • Tvätta händerna med två och vatten regelbundet
  • Hålla huden ren genom att duscha varje dag

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Don't Miss

Allt om Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) – Symptom, behandling och förebyggande åtgärder.

Flygvärdinnesjukan (perioral dermatit) är en vanlig hudåkomma som kan misstas