Springmask: symtom, orsaker, risker, behandling

4 min läsning
springmask infektion avföring
springmask infektion avföring

Springmask

Springmask är en ofarlig parasit som vanligtvis förekommer i tarmen. Springmask är vanliga hos barn och sprids lätt. Det tydligaste symtomet är klåda i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Även vuxna kan drabbas av springmask och behandlingen består av läkemedel samt god hygien.

Kolla om det är springmask

Springmask är relativt enkelt att diagnostisera. I de flesta fall går det att notera spår av springmaskar i avföringen. Det är inte ovanligt att se levande maskar i sin avföring. De ser ut som bitar av vit tråd. Det är även möjligt att se dessa runt ändtarmsöppningen på ditt barn. Maskarna brukar komma ut eller befinna sig i närheten av ändtarmsöppningen när barnen sover och därför har man mest klåda på kvällarna och nätterna.

Andra symtom kan inkludera

 • Extrem klåda runt anus eller vagina, särskilt på natten
 • Ökad irritabilitet och störd sömn, vaknar under nätterna

Springmask behöver inte ge några symtom om det är en lindrig infektion. Det gör att man kan ha springmask utan att märka det. De vanligaste symtomen på springmask hos vuxna och barn är annars de som beskrivs nedan.

Det kliar intensivt i ändtarmsöppningen

Det kliar oftast mest på kvällen och natten. Det kan göra att barn får svårt att somna eller att de sover dåligt. Det blir ofta lite rött vid ändtarmsöppningen av springmasken. Att det kliar runt ändtarmsöppningen beror på att springmasken lägger sina ägg precis utanför ändtarmsöppningen. Masken är som mest aktiv sent på kvällen och på natten, när barnet ligger i sängvärmen. Yngre barn kan visa att det kliar genom att sparka häftigt med benen eller glida runt på rumpan. Det är ovanligt att få ont i magen av springmask. Du kan se springmaskarna i ändtarmsöppningen och ibland i bajset. Maskarna är vita, tunna som sytrådar och är ungefär en halv till en centimeter långa. Hos barnet kan du se maskarna genom att titta runt barnets ändtarmsöppning. Ibland kan du se äggen som små vita prickar, cirka en millimeter stora.  Det är lättast att se maskarna sent på kvällen, några timmar efter att barnet har somnat.

Springmask kan irritera huden i slidöppningen

Springmask kan också göra att det kliar i slidöppningen. Slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.

Mindre vanliga tecken på maskar inkluderar

 • Viktminskning
 • Sängvätning
 • Irriterad hud runt anus

Behandla alla i ditt hushåll, även om de inte har symtom.Tala om för apotekaren om du behöver behandla ett barn under 2 år eller om du är gravid eller ammar. Behandlingen kanske inte är lämplig och du kan behöva tala med en läkare.

Hur smittar springmask?

Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Äggen kan sedan spridas via fingrar, ytor, leksaker, underkläder och sängkläder. Det gör att ni kan få tillbaka infektionen fort, även om ni har behandlats med läkemedel mot springmask. Barn kan smitta sig själva med sina egna maskars ägg om de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i rumpan.

Äggen kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen. Springmask kan inte leva hos djur, men äggen kan finnas i djurs päls och spridas på det sättet. Springmask finns naturligt i vår miljö. De finns ofta i damm och i tyger, till exempel i sängen och på en soffa.

Egenvård i hemmet

Läkemedlet dödar springmaskarna men klarar inte av att döda äggen. Äggen kan leva i upp till 2 veckor utanför kroppen. Springmask kan behandlas med antingen det receptfria läkemedlet Vanquin som innehåller ett ämne som heter pyrvin. Vanquin finns till barn och vuxna som väger mer än 10 kg. Spring mask kan även behandlas med ett receptbelagt läkemedel som heter Vermox och innehåller ämnet mebendazol. Vermox finns även i flytande form och ges framför allt till små barn som har svårt med stora tabletter. I de flesta fallen förskrivs inte läkemedlet till barn som är yngre än 2 år, men det förekommer att man även förskriver till barn som är under två år, men då behöver läkare godkänna detta först.

Du bör behandla alla du bor tillsammans med eftersom det finns en risk att de drabbats av springmask även om inte alla har besvär. Behandla alla i hemmet samtidigt och helst bara barn som är äldre än två år och väger mer än 10 kg. Om någon i huset återfår symtom så behöver alla genomgå en ny behandlingskur mot springmask. Behandla endast om ni verkligen noterat spår av springmask i avföringen eftersom klåda runt ändtarmsöppningen kan ha andra orsaker. Det är möjligt att krossa tabletterna eftersom de ibland är svåra att svälja. Du kan krossa tabletterna och sedan blanda med yoghurt, fil och vatten.

 • Sköt om dig och ditt barns hygien under en infektionsperiod. Använd tvål och handduk
 • Tvätta gärna era händer på morgonen
 • Tvätta ändtarmsöppningen varje dag med tvål
 • Byt underkläder och sängkläder varje dag
 • Rengör toaletten
 • Dammsug och rengör badrum och sovrum ofta
 • Tvätta husdjur om ni har det eftersom äggen kan fastna i deras päls

Ett barn med springmask behöver inte vara hemma från förskola eller skola, oavsett om barnet har fått läkemedel eller inte. Men många kommuner har egna rutiner och riktlinjer för vad som gäller på deras förskolor och skolor. Vissa förskolor har också lokala riktlinjer. Fråga den ansvariga personalen för förskolan eller skolan om du undrar.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes, övervikt eller fetma?

Dialiv är appen för alla med diabetes. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll och få stöd när du behöver det.

Dialiv är appen för alla med diabetes, övervikt eller fetma. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontrollen.

Nu med Blodsockerkit!