Spottkörtelsten
För att kunna bryta ner och svälja vår mat krävs det saliv, detta bildas i spottkörtlarna, desas sitter utspritt i ansiktet. salivet förs sedan ut genom utförsgångar när vi äter man. Ibland bildas det stenar som blockerar utförsgångarna. Man kan känna stenen som svullen och ömmande där den sitter. I de flesta fall släpper de av sig själv, annars kan man hjälpa de på traven genom att suga på en sur godis eller genom massage. Annars får man ta hjälp av en läkare som under bedövning kan få ut den.

Vad är en spottkörtelsten?
En spottkörtelsten är en sten som har bildats kring spottkörtlarna och sedan fastnat i utförsgångarna som leder till munhålan. I de flesta fallen när det bildas en sten vid spottkörtlarna så åker den ut utan problem då de ofta är små och flödet i utförsgångarna är starkt. Då märker man inte av att man har en spottkörtelsten. Men ibland så fastnar de, då blir det gärna svullet och ömt, ibland t.om. lite inflammerat. I sällsynta fall kan man också få en inflammation i spottkörteln, då får man feber och ömhet kring den påverkade körteln.
Spottkörtlarna
Varje dag bildar man ca 1 liter saliv. För att producera denna mängd så krävs det spottkörtlar. Människan har 6 stycken stora spottkörtlar, tre på varje sida, samt massa små körtlar. Ett par sitter vid örat, ett par sitter i käkvinkeln och ett par i munbotten. Alla dessa har utförsgångar som sitter under tungan, i kinden och vid övre tandraden.
Symptom
Symptomen när man får en spottkörtelsten brukar vara att det svullnar upp där den är, oftast under tungan och man kan känna något hårt. Stenen är i många fall stor som en ärta. Svullnaden kan också vara ömmande. Symptomen brukar framträda när du äter mat. Detta är för att spottkörteln försöker att skicka ut saliv och när det blir stopp så blir det svullet och kan ge smärta. Ibland kan stenen sitta där utförsgången mynnar, då kan man se stenen som vit eller gulaktig.
Behandling
De flesta spottstenar släpper av sig själv med tiden. Man hjälpa stenen på vägen ut genom att suga på en citron eller sura godisar. Detta stimulerar produktion av saliv som i sin tur kommer trycka på stenen. Man kan även försöka att massera området där det är svullet. Om man har problem med smärta kan man ta receptfria värktabletter.
Kirurgi
I de flesta fallen så släpper spottkörtelstenar på någon vecka med de ovan givna råden. Men i sällsynta fall så släpper det inte. Om det ger stort obehag eller oro så kan man operera bort den i lokalbedövning. Man öppna då upp utförsgången och tar bort stenen.
Komplikationer
I det stora hela så är spottstenar ett relativt ofarligt tillstånd, men i vissa fall så kan man få en instängd bakterieinfektion av spottkörteln. I dessa fallen så blir man trött och febrig, smärtan sprider sig också upp emot den spottkörteln som är drabbad. I dessa fall så får man behandla med antibiotika. Man kan också behöva massera ut var från sin spottkörtel.